Goed werkgeverschap
Een goede werkgever, wanneer ben je dat? Elke werkgever heeft hier waarschijnlijk zijn eigen ideeën over. Maar over ‘goed werkgeverschap’ heeft de Nederlandse overheid wel degelijk regels opgenomen in het Burgerlijk wetboek. Zo ben jij als werkgever in Nederland verplicht een goede werkgever te zijn. Dat komt goed uit, want goed werkgeverschap heeft veel voordelen voor jouw organisatie. We leggen het je uit.
Laatste update: 24 maart 2022
Wanneer ben je een goede werkgever volgens de wet?
Goed werkgeverschap houdt in dat jij je ten opzichte van je werknemer goed dient te gedragen. Maar ‘goed’ is nogal een vaag begrip. Daarom zijn er zes basis beginselen opgesteld om ‘goed’ werkgeverschap concreter te maken voor zowel de werkgever als werknemer. Deze zes regels zijn:
- Gedraag je zorgvuldig naar je medewerkers, luister naar ze en houd rekening met ze
- Behandel iedereen in je bedrijf gelijk
- Medewerkers moeten weten wat ze aan je hebben en je kunnen vertrouwen
- Gebruik je positie als werkgever niet om macht uit te oefenen
- Motiveer ingrijpende beslissingen binnen het bedrijf aan je medewerkers
- Zorg voor je medewerkers
Goed werkgeverschap betaald zich terug
Uiteraard moet je je in Nederland aan de wet houden en deze basis beginselen naleven binnen jouw organisatie. Maar wanneer je écht aandacht besteed aan het zijn van een goede werkgever en verder gaat dat deze beginselen, ga je jouw goed werkgeverschap op een positieve manier terugzien in het bedrijf. In het dagelijks leven wordt een goede werkgever ook niet gezien als iemand die zich netjes aan de regels houdt, maar als iemand die net dat stapje extra doet voor zijn medewerkers. Uit onderzoek van TNO blijkt dan ook dat goed werkgeverschap:
- samen gaat met minder burn-out en RSI-klachten.
- samenhangt met een lagere vertrekintentie
- ervoor zorgt dat medewerkers productiever zijn
- als een soort buffer functioneert om verzuim te voorkomen
- ervoor zorgt dat de kansen toenemen om gezond en langer te blijven werken wat een positief effect heeft op de bedrijfsresultaten
‘Wie goed doet, goed ontmoet’ gaat in dit geval dus zeker op.
Stapje extra zetten
Dus wil jij een goede werkgever zijn en dat extra stapje zetten? Je kunt klein beginnen met bijvoorbeeld het aanbieden van kantoorfruit, een lunchwandeling en sta- of fietsbureaus. Andere voorbeelden zijn ervoor zorgen dat jouw medewerkers zich altijd kunnen blijven ontwikkelen of zelf verantwoordelijkheid kunnen nemen over hun eigen loopbaan. Maar ook goed zorgen voor je medewerkers is onderdeel van goed werkgeverschap. Zowel fysiek als mentaal. En daarbij kan Psyned jou helpen.
Mentale gezondheid
Ruim 40% van de mensen krijgt in hun leven te maken met psychische klachten. Dus ook jouw medewerkers. Als goede werkgever kun jij hen hierbij ondersteunen. Door sneller de juiste ondersteuning te bieden, gaan je medewerkers door minder diepe dalen voelen zich sneller weer beter. Zo krijgt jouw medewerker de juiste aandacht en voelt hij of zij zich gewaardeerd. Dat is goed werkgeverschap.
Wil jij goed voor je medewerkers zorgen en hun direct de juiste hulp bieden? Of misschien wel preventief zorgen voor je medewerkers? Neem dan contact met ons op. We kijken samen met jou naar de mogelijkheden binnen jouw organisatie en zorgen zo dat jouw medewerkers gezond inzetbaar zijn. Bel: 085 4019223 of mail naar: [email protected].
De informatie op deze pagina is gecontroleerd en goedgekeurd door Bob Schipper, expert Werkgevers en Arbodiensten bij Psyned.