Skip to content
Psyned

Workshops

Basisopleiding IBCT-relatietherapie

Locatie: Amsterdam

Datums: 9 april 2024, 7 mei 2024, 14 juni 2024, 9 juli 2024

Wil je zelf koppels kunnen helpen bij hun relatieproblemen? Of wil je nog meer verdieping geven aan jouw kennis en vaardigheden als relatietherapeut? Dan is deze opleiding voor jou!
Het opleidingsprogramma is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek, en biedt tegelijkertijd vele praktische handvatten om aan de slag te gaan met stellen met problemen. Na de opleiding voel je je voldoende vertrouwd om met stellen te werken. Andere voordelen:
 • Je krijgt accreditatiepunten voor je beroepsvereniging (Registerplein, LV-POH, VGCt, NVRG, NVTP en SKB);
 • Je krijgt opleidingspunten voor je beroepsvereniging (NFG, MfN en NVPA);
 • Je ontvangt een certificaat en mag jezelf IBCT-relatietherapeut noemen;
 • Je krijgt een vermelding op de therapeutenpagina van de IBT-Academie.

Doel van de opleiding

De basisopleiding IBCT-relatietherapie heeft tot doel om de vaardigheden te trainen die je als beginnend IBCT-therapeut nodig hebt.

Je leert op systematische wijze belangrijke technieken uit de IBCT aan, zoals empathische aansluiting en gezamenlijke onthechting. Je leert concrete manieren om partners te helpen om…

 • … elkaar beter te begrijpen en de onderlinge verschillen te overbruggen of er zich minder aan te storen;
 • … de relatie een positieve injectie te geven (iets wat vaak al een tijd niet meer gebeurd is);
 • … effectiever met elkaar te communiceren en samen concrete, dagelijkse problemen op te lossen.
Heb je zelf een relatie dan zal je ook meer inzicht krijgen in je eigen relatie en je positie daarin.

Over de docent

Deze opleiding wordt gegeven door psycholoog drs. Aerjen Tamminga. Samen met Pieternel Dijkstra schreef Aerjen twee boeken over Integrative Behavioral Couple Therapy en een boek over overspel en jaloezie in de relatie. Hij geeft supervisie en intervisie aan (voormalig) cursisten van de IBT-Academie. Daarnaast is Aerjen inhoudelijk directeur bij Psyned.

Doelgroep

Om de basisopleiding IBCT-relatietherapie te kunnen volgen, is een HBO- of WO-diploma verplicht, liefst op het gebied van psychologische, pedagogische of maatschappelijke hulpverlening, coaching, of andere vorm van sociale dienstverlening. Ontbreekt deze achtergrond, dan zal een telefonische intake moeten uitwijzen of iemand geschikt is voor deelname aan de opleiding. Het niveau van de opleiding zelf is Post-HBO/WO. Er wordt vanuit gegaan dat je bekend bent met de basale gesprekstechnieken van de hulpverlener, en basisprincipes zoals de therapeutische relatie en beroepsethiek. Het helpt als je Engels kan lezen en/of verstaan.

Opleiding en locatie

De opleidingsdagen worden op locatie aangeboden door Psyned (locatie Amsterdam) in samenwerking met de IBT-Academie.

In 2024 vindt de basisopleiding IBCT-relatietherapie op de volgende momenten plaats:
 • Dinsdag 9 april 2024
 • Dinsdag 7 mei 2024
 • Vrijdag 14 juni 2024
 • Dinsdag 9 juli 2024

Studiebelasting

De basisopleiding IBCT-relatietherapie bestaat uit 8 dagdelen les in aanwezigheid van de docent. Deze 8 dagdelen zijn verspreid over vier dagen. Bij de opleiding op locatie heb je op vier dagen les van 9:30 tot 16:30 uur. Daarnaast zal je 3 bijeenkomsten hebben zonder je docent, met een intervisiegroepje van deelnemers dat op de eerste lesdag wordt georganiseerd en waarin je samen een deel van het huiswerk van lesdag 1 tot en met 4 gaat uitvoeren. Samen leer je vaak meer dan alleen, zeker als het gaat om het opdoen van nieuwe therapeutische vaardigheden. Hou rekening met een tijdsinvestering van ongeveer 3 uur per intervisiebijeenkomst. Verder bestudeer je het boek ‘IBCT-relatietherapie’ en bekijk je thuis een webinar en zes demonstratie-video’s waarin Pieternel Dijkstra verschillende technieken uit de IBCT illustreert. Dit alles komt neer op ongeveer 43 uur zelfstudie. Hou er rekening mee dat er een eindopdracht verbonden is aan het afronden van de training. Deze eindopdracht maak je thuis en neemt ongeveer 8 uur tijd in beslag. Al met al is de totale studiebelasting zo’n 76 uur. Dat is natuurlijk een gemiddelde. De een studeert en leert sneller dan de ander.

Duur en kosten

De basisopleiding IBCT-relatietherapie bestaat uit 4 opleidingsdagen en 3 intervisie bijeenkomsten, die worden ondersteund met aanvullend materiaal en boeken. Tussen opleidingsdagen oefen je met (fictieve) cliënten met de inzichten en vaardigheden die je hebt opgedaan en kijk je naar demonstratievideo’s. De kosten van de opleiding zijn de volgende:
 • Psyned behandelaren: 1195,- euro
 • Externe behandelaren: 1495,- euro
Over deze prijzen wordt geen BTW meer geheven en zijn exclusief de kosten voor literatuur.

Inschrijven voor de basisopleiding IBCT-relatietherapie

Wil je deelnemen aan deze opleiding? Mail dan zo snel mogelijk naar [email protected] met als onderwerp: Basisopleiding IBCT-relatietherapie. Let op: vol=vol!

De inschrijvingen zullen op volgorde van aanmelding worden behandeld. Zodra je een inschrijfbevestiging ontvangt, is jouw plek definitief gemaakt. De factuur zal binnen c.a. 2 weken na ontvangst van de inschrijfbevestiging worden verstuurd. Zie voor het Psyned annuleringsbeleid: https://www.psyned.nl/wp-content/uploads/Annuleringsbeleid-final.pdf

Workshop BDSM: Kinkvriendelijk in je hulpverlening

Locatie: Amsterdam

Datum: 6 juni 2024

Over een onderwerp als BDSM is vaak nog te weinig bekend bij behandelaren. In deze workshop brengen we daar verandering in. Want hoe zorg je voor een open en niet-oordelende therapeutische benadering? En hoe begeleid je cliënten met seksuele diversiteit? Als je dit wil leren, dan is deze workshop voor jou!

Uit onderzoek blijkt dat meer dan 45% van de algemene bevolking BDSM-gerelateerde fantasieën heeft. Zo’n 35% heeft één of meer keer BDSM (Bondage, Discipline, Dominantie, Submissie, Sadisme en Masochisme) beoefend en maar liefst 15% doet met regelmaat aan BDSM. Dat is vast veel meer dan je had verwacht. Als behandelaar is het dan ook belangrijk om een open en oordeelvrije houding aan te nemen ten opzichte van seksuele diversiteit en individuele voorkeuren.

Over de docent

De workshop wordt gegeven door psycholoog Ilona de Zeeuw-Jans. Zij werkte als GZ-psycholoog in onder andere de eerste lijn (praktijken), revalidatie en jeugdbescherming. Ook gaf ze les op de Hogeschool Utrecht, Hogeschool van Arnhem en Nijmegen, Tilburg University en Radboud Universiteit Nijmegen. Sinds 2018 doet Ilona onderzoek naar BDSM in samenwerking met Universiteit Antwerpen en sinds vorig jaar heeft zij een eigen praktijk waarbij ze samenwerkt met Psyned.

Praktische informatie

De workshop vindt op donderdag 6 juni in Amsterdam plaats, op het hoofdkantoor van Psyned. De workshop duurt van 09:30 – 16:30 uur, de inloop is vanaf 09:00 uur. De lunch wordt geregeld door Psyned.

Kosten

De kosten voor de workshop zijn:
 • Externe behandelaren: €225,-
 • Behandelaren aangesloten bij Psyned: €200,-
 • Behandelaren in loondienst bij Psyned: €175,-
Over deze prijzen wordt geen BTW meer gerekend.

Doel

De workshop ‘BDSM: Kinkvriendelijk in je hulpverlening’ heeft als doel om behandelaren te helpen bij het begrijpen en ondersteunen van cliënten die betrokken zijn bij BDSM, fetisjen of kinks. Meer specifiek zijn de volgende doelen opgesteld:
 • Je wordt je bewust van seksuele diversiteit en de behoeften van cliënten met BDSM, fetisjen of kinks.
 • Je ontwikkelt vaardigheden om een inclusieve en niet-oordelende therapeutische benadering te hanteren.
 • Je reflecteert op je eigen vooroordelen en groeit als professional.

Doelgroep

De workshop is in de basis gericht op psychologen (MSc), maar is ook toegankelijk voor behandelaren met een andere achtergrond (BA of MA) die werken met volwassenen.

Inschrijven voor de workshop ‘BDSM: Kinkvriendelijk in je hulpverlening’

Wil je deelnemen aan deze workshop? Mail dan zo snel mogelijk naar [email protected] met als onderwerp: Workshop BDSM: Kinkvriendelijk in je hulpverlening’. Er is plek voor 16 deelnemers bij deze workshop. Let op: vol = vol!

De inschrijvingen zullen op volgorde van aanmelding worden behandeld. Zodra je een inschrijfbevestiging ontvangt, is jouw plek definitief gemaakt. De factuur ontvang je circa een maand voor de start van de workshop. Op deze workshop is ons annuleringsbeleid van toepassing.

Online masterclass suïcide(preventie)

Locatie: Online

Datum: 21 juni 2024

Suïcidaliteit blijft een heftig en lastig thema waar veel bij komt kijken. Zowel wat betreft de zorgvuldigheid in aanpak, als wat het met ons als behandelaar doet.

Doorvragen wanneer een cliënt signalen afgeeft die kunnen wijzen op een risico voor suïcide kan lastig zijn. Want hoe pak je dit het beste aan? Welke stappen moet je als behandelaar zetten en hoe zorg je ervoor dat je het risico juist inschat? Ook worden niet altijd alle signalen herkend, waardoor het thema onterecht niet ter sprake komt. Cliënten benoemen tenslotte niet altijd alle suïcidegedachten uit zichzelf, dus waar moet je als behandelaar op letten?

De masterclass

Vrijwel iedere behandelaar krijgt op een bepaald moment te maken met suïcidaliteit in de praktijk, daarom is het fijn om daar goed op voorbereid te zijn en te weten wat je moet doen. Zowel voor de cliënt en de omgeving, als voor jezelf. Tijdens de masterclass besteden we aandacht aan alle signalen, risicotaxatie en de te doorlopen stappen. Maar ook, hoe je er als behandelaar voor zorgt dat je zorgvuldig bent naar de cliënt toe, hoe je ook zorgt voor zelfzorg en hoe je verantwoordelijkheid met ketenpartners (zoals de huisarts) deelt.

De dag bestaat uit informatie en videodemonstraties rondom dit thema vanuit onder andere CASE-methodiek en wordt zo interactief mogelijk, met alle gelegenheid om tussendoor vragen te stellen. Daarnaast ga je ook in tweetallen oefenen.

De docent

De masterclass wordt gegeven door docente Drs. Loes Dols. Ze is psycholoog met een eigen praktijk en de vaste docent voor Psyned over dit thema. Ze heeft in haar werk al vaak te maken gekregen met cliënten in crisissituaties of met suïcidegedachten en meegeholpen het suïcidepreventie- en het crisisprotocol op te stellen van hoe te handelen in deze situaties. Ze is crisisachterwacht voor Psyned en collega’s van Intensoplus Geleen. Vanuit deze rol heeft ze ruime ervaring met veel verschillende situaties en problemen waar je tegenaan kunt lopen en hoe je dit kunt oplossen.

Praktische informatie

De masterclass vindt op vrijdag 21 juni online plaats, van 09:30 – 16:30 uur. De virtuele inloop is vanaf 09:00 uur.

Na inschrijving krijg je toegang tot de te bestuderen literatuur.

Kosten

De kosten voor de workshop zijn:
 • Externe behandelaren: €95,-
 • Behandelaren aangesloten bij Psyned: €75,-
 • Behandelaren in loondienst bij Psyned: Gratis
Over deze prijzen wordt geen BTW meer gerekend.

Doelgroep

De masterclass is bedoeld voor HBO en WO in relevante sector opgeleide professionals die meer kennis en handvatten willen om verantwoordelijk te kunnen werken met suïcidaliteit van cliënten.

Inschrijven voor de online masterclass suïcide(preventie)

Wil je deelnemen aan deze masterclass? Mail dan zo snel mogelijk naar [email protected] met als onderwerp: Online masterclass suïcide(preventie). Er is plek voor 24 deelnemers bij deze masterclass. Let op: vol = vol!

De inschrijvingen worden op volgorde van aanmelding behandeld. Zodra je een inschrijfbevestiging ontvangt, is jouw plek definitief gemaakt. De factuur ontvang je circa een maand voor de start van de workshop. Op deze workshop is ons annuleringsbeleid van toepassing.

Neem het heft in eigen handen

Wacht niet en neem gelijk contact met ons op! Je kan ons bereiken op 085-4018274 of neem contact op via:

Neem het heft in eigen handen

Wacht niet en neem gelijk contact met ons op! Je kan ons bereiken op 085-4018274 of neem contact op via:

Psyned