Workshops

Workshops

Locatie: Amsterdam

9 april 2024, 7 mei 2024, 14 juni 2024, 9 juli 2024
Wil je zelf koppels kunnen helpen bij hun relatieproblemen? Of wil je nog meer verdieping geven aan jouw kennis en vaardigheden als relatietherapeut? Dan is deze opleiding voor jou!

Basisopleiding IBCT-relatietherapie

Het opleidingsprogramma is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek, en biedt tegelijkertijd vele praktische handvatten om aan de slag te gaan met stellen met problemen. Na de opleiding voel je je voldoende vertrouwd om met stellen te werken. Andere voordelen:

 • Je krijgt accreditatiepunten voor je beroepsvereniging (Registerplein, LV-POH, VGCt, NVRG, NVTP en SKB);
 • Je krijgt opleidingspunten voor je beroepsvereniging (NFG, MfN en NVPA);
 • Je ontvangt een certificaat en mag jezelf IBCT-relatietherapeut noemen;
 • Je krijgt een vermelding op de therapeutenpagina van de IBT-Academie.

Doel van de opleiding

De basisopleiding IBCT-relatietherapie heeft tot doel om de vaardigheden te trainen die je als beginnend IBCT-therapeut nodig hebt.

Je leert op systematische wijze belangrijke technieken uit de IBCT aan, zoals empathische aansluiting en gezamenlijke onthechting. Je leert concrete manieren om partners te helpen om…

 • … elkaar beter te begrijpen en de onderlinge verschillen te overbruggen of er zich minder aan te storen;
 • … de relatie een positieve injectie te geven (iets wat vaak al een tijd niet meer gebeurd is);
 • … effectiever met elkaar te communiceren en samen concrete, dagelijkse problemen op te lossen.

Heb je zelf een relatie dan zal je ook meer inzicht krijgen in je eigen relatie en je positie daarin.

Over de docent

Deze opleiding wordt gegeven door psycholoog drs. Aerjen Tamminga. Samen met Pieternel Dijkstra schreef Aerjen twee boeken over Integrative Behavioral Couple Therapy en een boek over overspel en jaloezie in de relatie. Hij geeft supervisie en intervisie aan (voormalig) cursisten van de IBT-Academie. Daarnaast is Aerjen inhoudelijk directeur bij Psyned.

Doelgroep

Om de basisopleiding IBCT-relatietherapie te kunnen volgen, is een HBO- of WO-diploma verplicht, liefst op het gebied van psychologische, pedagogische of maatschappelijke hulpverlening, coaching, of andere vorm van sociale dienstverlening. Ontbreekt deze achtergrond, dan zal een telefonische intake moeten uitwijzen of iemand geschikt is voor deelname aan de opleiding. Het niveau van de opleiding zelf is Post-HBO/WO. Er wordt vanuit gegaan dat je bekend bent met de basale gesprekstechnieken van de hulpverlener, en basisprincipes zoals de therapeutische relatie en beroepsethiek. Het helpt als je Engels kan lezen en/of verstaan.

Opleiding en locatie

De opleidingsdagen worden op locatie aangeboden door Psyned (locatie Amsterdam) in samenwerking met de IBT-Academie.

In 2024 vindt de basisopleiding IBCT-relatietherapie op de volgende momenten plaats:

 • Dinsdag 9 april 2024
 • Dinsdag 7 mei 2024
 • Vrijdag 14 juni 2024
 • Dinsdag 9 juli 2024

Studiebelasting

De basisopleiding IBCT-relatietherapie bestaat uit 8 dagdelen les in aanwezigheid van de docent. Deze 8 dagdelen zijn verspreid over vier dagen. Bij de opleiding op locatie heb je op vier dagen les van 9:30 tot 16:30 uur. Daarnaast zal je 3 bijeenkomsten hebben zonder je docent, met een intervisiegroepje van deelnemers dat op de eerste lesdag wordt georganiseerd en waarin je samen een deel van het huiswerk van lesdag 1 tot en met 4 gaat uitvoeren. Samen leer je vaak meer dan alleen, zeker als het gaat om het opdoen van nieuwe therapeutische vaardigheden. Hou rekening met een tijdsinvestering van ongeveer 3 uur per intervisiebijeenkomst. Verder bestudeer je het boek ‘IBCT-relatietherapie’ en bekijk je thuis een webinar en zes demonstratie-video’s waarin Pieternel Dijkstra verschillende technieken uit de IBCT illustreert. Dit alles komt neer op ongeveer 43 uur zelfstudie. Hou er rekening mee dat er een eindopdracht verbonden is aan het afronden van de training. Deze eindopdracht maak je thuis en neemt ongeveer 8 uur tijd in beslag. Al met al is de totale studiebelasting zo’n 76 uur. Dat is natuurlijk een gemiddelde. De een studeert en leert sneller dan de ander.

Duur en kosten

De basisopleiding IBCT-relatietherapie bestaat uit 4 opleidingsdagen en 3 intervisie bijeenkomsten, die worden ondersteund met aanvullend materiaal en boeken. Tussen opleidingsdagen oefen je met (fictieve) cliënten met de inzichten en vaardigheden die je hebt opgedaan en kijk je naar demonstratievideo’s. De kosten van de opleiding zijn de volgende:

 • Psyned behandelaren: 1195,- euro
 • Externe behandelaren: 1495,- euro

Over deze prijzen wordt geen BTW meer geheven en zijn exclusief de kosten voor literatuur.

Inschrijven voor de basisopleiding IBCT-relatietherapie

Wil je deelnemen aan deze opleiding? Mail dan zo snel mogelijk naar evi@psyned.nl met als onderwerp: Basisopleiding IBCT-relatietherapie. Let op: vol=vol!

De inschrijvingen zullen op volgorde van aanmelding worden behandeld. Zodra je een inschrijfbevestiging ontvangt, is jouw plek definitief gemaakt. De factuur zal binnen c.a. 2 weken na ontvangst van de inschrijfbevestiging worden verstuurd.

Zie voor het Psyned annuleringsbeleid: https://www.psyned.nl/wp-content/uploads/Annuleringsbeleid-final.pdf

Lara, verwijsteam

Hulp of advies nodig?

Blijf niet met je klachten lopen en bel met ons voor advies via 085-4014720 of plan hieronder je adviesgesprek in.

Plan jouw gratis adviesgesprek