Workshops

Workshops

We vinden het belangrijk om onze behandelaars de mogelijkheid te bieden om hun vakkennis op peil te houden. Daarom bieden wij het hele jaar door verschillende workshops aan. Je vindt de workshops in het overzicht hieronder.

Locatie: Online

18 februari 2022
In deze online masterclass krijg je kennis en handvatten voor het omgaan met cliënten die suïcidegedachten, -plannen of een (al dan niet geslaagde) poging hebben gedaan. Suïcidaliteit is in ons beroep altijd een heftig en lastig thema waar veel bij komt kijken. Zowel wat betreft de zorgvuldigheid in aanpak als behandelaar als wat het met ons als behandelaar doet.

Veel behandelaren vinden het moeilijk om goed door te vragen wanneer een cliënt signalen afgeeft die kunnen wijzen op een risico voor suïcide. Ze kunnen twijfels hebben over hoe dit het beste aan te pakken, welke stappen ze moeten nemen of het risico verkeerd in te schatten. Daarnaast worden ook niet altijd alle signalen herkend waardoor het thema onterecht niet ter sprake komt. Niet alle cliënten benoemen suïcidegedachten uit zichzelf, dus op welke andere signalen kun je letten. Tijdens deze masterclass wordt er aandacht besteed aan alle signalen, risicotaxatie, welke stappen je moet en kunt zetten, hoe je zorgt dat je als behandelaar zorgvuldig bent naar de cliënt toe en hoe je ook zorgt voor zelfzorg. Omdat vrijwel iedere behandelaar op een bepaald moment te maken krijgt met suïcidaliteit in de praktijk, is het fijn om daar goed op voorbereid te zijn en te weten wat je kunt en moet doen, zowel voor de cliënt, de omgeving, als voor jezelf. Zeker in deze coronatijd zijn er steeds meer cliënten die suïcidegedachten of plannen hebben. Dat maakt deze masterclass nu extra nuttig. Daarnaast is het zeker als zzp er erg fijn om te weten hoe je hiermee omgaat en hoe je ook verantwoordelijkheid met ketenpartners (zoals de huisarts) kunt delen. De dag zal bestaan uit informatie rondom dit thema vanuit onder andere CASE-methodiek en wordt zo interactief mogelijk met alle gelegenheid om tussendoor vragen te stellen. Daarnaast gaan jullie ook in 2-tallen oefenen.

De docent

De masterclass wordt gegeven door docente Drs. Loes Dols. Ze is psycholoog met een eigen praktijk en de vaste docent voor Psyned over dit thema. Ze heeft in haar werk al vaak te maken gekregen met cliënten in crisissituaties of met suïcidegedachten en zowel voor Psyned-Select als voor haar werk in loondienst meegeholpen het suïcidepreventie- en het crisisprotocol op te stellen van hoe te handelen in deze situaties. Ze is crisisachterwacht voor Psyned-Select en collega’s van Intensoplus Geleen. Vanuit deze rol heeft ze ruime ervaring met veel verschillende situaties en problemen waar je tegenaan kunt lopen en hoe je dit kunt oplossen.

Wanneer vindt de workshop plaats?

De masterclass zal online van 9:30 uur tot 16:30 uur plaatsvinden op (“inloop” vanaf 9.00):
18 februari 2022

(Voorbereidende) werkzaamheden

Na inschrijving krijg je toegang tot de te bestuderen literatuur.

Doelgroep

De Masterclass is bedoeld voor HBO en WO in relevante sector opgeleide professionals die meer kennis en handvatten willen om verantwoordelijk te kunnen werken met suïcidaliteit van cliënten.

Kosten en aanmelden

 • Psyned Select: gratis!
 • Psyned behandelaars: €50,- (btw vrij)
 • Extern: €250,- (btw vrij)

Waarom zo’n grote korting? Omdat we het jullie zo makkelijk mogelijk willen maken je in dit belangrijke onderwerp (verder) te bekwamen.

Inschrijven

Wil je deelnemen aan de masterclass? Als Psyned-behandelaar heb je nu als eerste de gelegenheid om je in te schrijven. Let op: vol=vol! Mail z.s.m. naar lisa.rubsteck@psyned.nl met als onderwerp: Masterclass Suïcide(preventie).

Deadline aanmelden: 31 januari 2022

De inschrijvingen zullen op volgorde van aanmelding worden behandeld. Zodra je een inschrijfbevestiging ontvangt, is jouw plek definitief gemaakt. De factuur zal binnen c.a. 2 weken na ontvangst van de inschrijfbevestiging worden verstuurd. Klik hier voor het Psyned annuleringsbeleid.

Locatie: Online

31 maart 2022, 23 mei 2022 
De workshop inhoudelijke bedrijfsvoering vindt dit jaar meerdere keren plaats. Wij bieden deze aan als webinar.

De workshop

Hoe beïnvloed jij zelf, bewust en onbewust, de kwaliteit van jouw praktijk? In de workshop Inhoudelijke Bedrijfsvoering staan we stil bij de volgende vragen:

 • Wat is het verband tussen bedrijfscijfers en behandelkwaliteit?
 • Hoe heb ik invloed op het aantal cliënten dat na de intake besluit te stoppen?
 • Hoe voorkom ik dat cliënten stoppen met de behandeling zodra de lijdensdruk verminderd, maar voordat onderliggende thema’s zijn geraakt?
 • Hoe ga ik om met vragen over de kosten van de behandeling?

We gaan deze vragen bekijken door stil te staan bij de thema’s contact, helderheid en voorspelbaarheid. Je krijgt praktische tips om mee aan de slag te gaan.

De lessen uit deze training kunnen zorgen voor grotere inhoudelijke kwaliteit en een flinke omzetstijging van de praktijk!

Over de docent

De workshop wordt gegeven door Aerjen Tamminga. Hij is als inhoudelijk directeur bij Psyned verantwoordelijk voor de kwaliteit van de organisatie. Daarnaast begeleidt hij al meerdere jaren psychologen bij ondernemerschap. Dit doet hij vanuit zijn eigen ervaringen als psycholoog, relatietherapeut en ondernemer. Psyned Select is onder hem volwassen geworden en heeft nu de best presterende behandelaars!

Als ondernemer zit Aerjen niet stil. Zowel binnen als buiten de wereld van psychologie heeft hij diverse ondernemingen succesvol opgezet en/of geleid. Zo is onder zijn leiding het ‘Boston Festival of Indie Games’ een winstgevende stichting geworden en is zijn eigen spel ‘Pleasant Dreams’ wegens succes volledig uitverkocht. Daarnaast heeft hij een geslaagde eigen praktijk, is in september zijn eerste boek (IBCT relatietherapie: behandelprotocol in 10 sessies) uitgekomen en komt in maart zijn tweede boek (Werkboek IBCT relatietherapie: 44 oefeningen voor een betere relatie) uit.

Waar en wanneer

De workshop zal (bij voldoende animo) als Webinar worden aangeboden op:

 • Donderdag 31 maart, 13:00 – 16:30
 • Maandag 23 mei, 09:00 – 13:30

Voorbereiding

Raadpleeg van de voren de informatie op https://www.psyned.nl/wp-content/uploads/Training-via-Zoom.pdf en voer de stappen uit.
Zorg dat je 10 minuten van de voren aanwezig bent.

Kosten en aanmelden

Kosten: Ben je aangesloten bij Psychologen Nederland, dan is de workshop gratis.
Voor externe deelnemers zijn de kosten €145,- ex btw.

Aanmelden: Wil je deelnemen aan deze workshop? Inschrijven kan door te mailen naar Aerjen Tamminga. Deelname gaat op volgorde van aanmelding. VOL = VOL.

Locatie: Online

19 januari 2022 
Jaloezie is een sterke emotie met soms destructieve gevolgen en komt voor bij zowel individuele cliënten als in relatietherapie. Tijdens de themadag jaloezie leer je hoe je als behandelaar een client kunt helpen die met jaloezie worstelt.

De cursus

Mensen voelen vaak jaloezie als ze het idee hebben dat de relatie met hun geliefde bedreigd wordt door een ander. Alhoewel jaloezie een hele natuurlijke emotie is kan deze ook zorgen voor veel problemen. In deze Masterclass krijg je concrete, evidence-based handvatten aangereikt om individuele cliënten en stellen die worstelen met jaloezie te helpen.

Binnen partnerrelaties is jaloezie nooit ‘de schuld’ van een van beiden. Jaloezie wordt vaak, zonder dat partners dat doorhebben, binnen de relatie in stand gehouden of versterkt. Onder jaloezie kan bovendien oud zeer ten grondslag liggen of een dieper conflict tussen partners over de verhouding tussen autonomie en verbondenheid in de relatie. In relatietherapie kan de hulpverlener partners dan helpen ineffectieve communicatiepatronen rondom jaloezie te doorbreken, constructief te communiceren over de behoeften die ten grondslag liggen aan de jaloezie, oud zeer te verwerken, en afspraken te maken over de grenzen van de relatie en gevoelens van jaloezie. In individuele kan de hulpverlener een client helpen om jaloerse gevoelens beter te reguleren, de oorsprong van de jaloezie te ontdekken, te helen van oud zeer, en zelfredzamer te worden in relaties.

Over de docent

Dr. Pieternel Dijkstra is dé expert van Nederland als het gaat om IBCT relatietherapie en het thema jaloezie. En we zijn daarom heel blij dat zij de IBCT opleiding opnieuw ook voor ons gaat geven! Pieternel is werkzaam als psycholoog, auteur, wetenschappelijk onderzoeker, docent, coach en therapeut. Zij heeft meer dan 20 boeken geschreven (Boeken door dr. Pieternel Dijkstra) en haar nieuwste publicatie is een gave samenwerking met onze Psyned eigen Aerjen Tamminga, namelijk het IBCT relatietherapie behandelprotocol en het bijbehorende werkboek (neem alvast een kijkje, het is ook de literatuur voor deze IBCT cursus: https://bit.ly/2U27RmG).

Waar en wanneer

De opleiding vindt online plaats via zoom.

 • Datum: 19 januari 2022
 • Tijd: 09.00 tot 16.00

Voorbereiding

De voorbereidende literatuur wordt nader bekend gemaakt en brengt geen kosten met zich mee.

Doelgroep

De themadag staat open voor HBO en WO opgeleide professionals in de psychosociale hulpverlening. Ook als je (nog) geen relatietherapie geeft, is dit een waardevol thema!

Kosten en aanmelden

Psyned behandelaren: 10% korting; 265,50 euro
Extern: 295 euro

Inschrijven

Wil je deelnemen aan deze themadag? Als Psyned-behandelaar heb je nu als eerste de gelegenheid om je in te schrijven. Let op: vol=vol! Mail z.s.m. naar lisa.rubsteck@psyned.nl met als onderwerp: Themadag Jaloezie

De inschrijvingen zullen op volgorde van aanmelding worden behandeld. Zodra je een inschrijfbevestiging ontvangt, is jouw plek definitief gemaakt. De factuur zal binnen c.a. 2 weken na ontvangst van de inschrijfbevestiging worden verstuurd.

Zie voor het Psyned annuleringsbeleid: https://www.psyned.nl/wp-content/uploads/Annuleringsbeleid-final.pdf

Locatie: Amsterdam

20 januari, 4 februari, 17 februari en 11 maart 2022 
Psyned gaat aan het begin van 2022 een eigen ACT Basisopleiding aanbieden! In vier dagen duiken we in de onderliggende theorie van Acceptance and commitment therapy (afgekort: ACT) en diepen we alle thema’s van de therapievorm uit. Deze training is erop gericht je klaar te maken om te werken met ACT in jouw praktijk.

Waarom ACT gebruiken?

We kunnen om allerlei redenen vastlopen in het leven: door de situatie waarin we zitten, gebeurtenissen die ons overkomen, door ons zelfbeeld of door mentale of fysieke klachten. En soms zijn we zo bezig met het zoeken naar de (beste) oplossing dat we heel veel energie verspelen. Niet alle problemen zijn op te lossen en vaak is de zoektocht onderdeel van het probleem. Het verfrissende van ACT is dat we leren dat een probleem óplossen niet de enige manier is om ermee om te gaan.

“We use ACT to get unstuck”. Als we ergens op vastlopen biedt deze therapievorm veel verschillende handvatten om uit de impasse te komen. Het kan daarom een hele nuttige aanvulling zijn voor een behandelaar, maar er zijn ook behandelaars die alleen maar met ACT werken. ACT is een therapievorm die niet diagnosespecifiek is. Het kan dus worden toegepast op allerlei klachten en ziektebeelden. Het gaat namelijk over hoe je omgaat met problemen en klachten. De technieken van ACT helpen je ook als behandelaar: je kunt ermee de relatie met je client te versterken en uit stagnaties in de behandeling komen. ACT is een wetenschappelijk onderzochte en evidence-based methode. Het is bewezen effectief voor depressie, angststoornis, verslaving en somatische problemen.

Over de trainers

Jouw trainers zijn Susannah Chernowitz en Lisa Rübsteck, beiden Psyned behandelaar en sportpsycholoog, en beiden werken zij heel veel met ACT in hun praktijken. Ze behandelen uiteenlopende casuïstiek hiermee, zoals angst, depressie, burn-out, zelfbeeldvraagstukken en verwerking van ingrijpende levensgebeurtenissen. Zij hebben deze training geschreven en geven het in 2022 voor het eerst samen aan Psyned behandelaars.

Waar en wanneer

De opleiding zal worden gegeven in de nieuwe trainingsruimte van Psyned, op de Maassluisstraat 2 te Amsterdam (3e verdieping). Alle dagen zijn van 9.30 tot 16.30 en de inloop is vanaf 09:00. Aansluitend aan de laatste opleidingsdag ben je welkom om te blijven voor een borrel. De opleiding zal op de volgende dagen plaatsvinden:

 • Donderdag 20 januari 2022
 • Vrijdag 4 februari 2022
 • Donderdag 17 februari 2022
 • Vrijdag 11 maart 2022

Voorbereiding en materialen

Ter voorbereiding dient bestudeerd te worden het boek ‘Time to ACT, het basisboek voor professionals’ van G. Jansen en T. Batink. Deelnemers ontvangen verdere hand-outs en materialen op de opleidingsdagen.

Doelgroep

De opleiding is bedoeld voor behandelaars die aangesloten zijn bij Psyned of Psyned Select, die meer transdiagnostische technieken willen kunnen gebruiken in hun praktijk, en voor behandelaars die specifiek met ACT willen werken.

Kosten en aanmelden

Deelname en materialen van € 995,- euro (BTW vrijgesteld) NU € 575,- euro!

We geven de eerste keer met een flinke eerste-keer-korting. En als Psyned Select behandelaar krijg je daar nog eens 10% bovenop (dus € 517,90).

Inclusief: hand-outs en materialen, koffie en thee, lunch, en borrel op de laatste dag.
Exclusief: Boek ‘Time to ACT’.

Inschrijven

De groepsgrootte is maximaal 16 mensen, dus als je wilt deelnemen, laat dit dan zo snel mogelijk weten. Vol = vol. Om aan te melden mail je naar susannah@psyned.nl o.v.v. ACT Basisopleiding 2022

Deadline aanmelden: 30 november 2021

De inschrijvingen zullen op volgorde van aanmelding worden behandeld. Zodra je een inschrijfbevestiging ontvangt, is jouw plek definitief gemaakt. De factuur zal binnen c.a. 2 weken na ontvangst van de inschrijfbevestiging worden verstuurd.

Zie voor het Psyned annuleringsbeleid: https://www.psyned.nl/wp-content/uploads/Annuleringsbeleid-final.pdf

Locatie: Online

18 maart, 21 maart, 1 april, 8 april 2022
Verwijs jij regelmatig cliënten door voor relatietherapie of heb je het idee dat je soms net de ‘set of skills’ mist om zelf aan de slag te gaan om cliënten te helpen met hun vragen rondom hun relatie? Of wil je nog meer verdieping geven aan jouw huidige relatietherapievormen zoals EFT? Dan is de IBCT opleiding een goede optie!

De basisopleiding IBCT

Integrative Couple Behavior Therapy (IBCT) is een moderne, derde generatie cognitieve gedragstherapie, en is een van de best onderzochte relatietherapieën ter wereld. Volgens IBCT ligt de kern van relatieproblemen in verschillen tussen partners die zich slecht laten veranderen. Anders dan in veel andere therapieën, wordt in IBCT daarom eerst aandacht besteed aan het stimuleren van emotionele acceptatie en tolerantie ten aanzien van verschillen tussen partners. Dit haalt voor een belangrijk deel de strijd uit de relatie. Kortom, in IBCT leren partners elkaar beter accepteren, negatieve communicatiepatronen doorbreken, beter communiceren en samen problemen oplossen.

In deze training krijg je vele concrete technieken en handvatten aangereikt waarmee je direct met stellen aan de slag kan. Het boek en werkboek ondersteunen jou met duidelijke richtlijnen en oefeningen. Naast de trainingsdagen volg je ook drie intervisiebijeenkomsten om samen te oefenen met de lesstof en is er een leuke eindopdracht om de cursus af te sluiten.

Meer lezen kan je op: ibt-academie.nl

Over de docent

Dr. Pieternel Dijkstra is dé expert van Nederland als het gaat om IBCT relatietherapie en het thema jaloezie. En we zijn daarom heel blij dat zij de IBCT opleiding opnieuw ook voor ons gaat geven! Pieternel is werkzaam als psycholoog, auteur, wetenschappelijk onderzoeker, docent, coach en therapeut. Zij heeft meer dan 20 boeken geschreven (Boeken door dr. Pieternel Dijkstra) en haar nieuwste publicatie is een gave samenwerking met onze Psyned eigen Aerjen Tamminga, namelijk het IBCT relatietherapie behandelprotocol en het bijbehorende werkboek (neem alvast een kijkje, het is ook de literatuur voor deze IBCT cursus: https://bit.ly/2U27RmG).

Waar en wanneer

De opleiding vindt online plaats via zoom.

 • Data: 18 maart, 21 maart, 1 april, 8 april 2022
 • Tijd: 09.00 tot 16.00

Voorbereiding

Verplichte literatuur: Het boek ‘IBCT-relatietherapie: Behandelprotocol in tien sessies’ van Pieternel Dijkstra en Aerjen Tamminga uit 2020 en, van dezelfde auteurs uit 2021, het ‘Werkboek IBCT-relatietherapie: 44 oefeningen voor een betere relatie’. Deze boeken schaf je als cursisten zelf aan.

Na inschrijving ontvang je de inlog gegevens voor het studieportaal van de IBT academie. Hier vindt je alle studiematerialen, de studiegids en de opdrachten.

Doelgroep

De opleiding staat open voor HBO en WO opgeleide professionals die (willen) werken met relaties en/of gezinnen.

Accreditatie: er zijn voor deze cursus accreditatiepunten te behalen voor (in elk geval) het NVRG, SKB, Registerplein en daarmee ook voor het NFG en NVPA.

Kosten en aanmelden

Psyned behandelaren: 10% korting, 895,50 euro
Extern: 995 euro

Inschrijven

Wil je deelnemen aan deze opleiding? Als Psyned-behandelaar heb je nu als eerste de gelegenheid om je in te schrijven. Let op: vol=vol! Mail z.s.m. naar zorgaanbieder@psyned.nl met als onderwerp: Basisopleiding IBCT

Deadline aanmelden: 1 maart 2022

De inschrijvingen zullen op volgorde van aanmelding worden behandeld. Zodra je een inschrijfbevestiging ontvangt, is jouw plek definitief gemaakt. De factuur zal binnen c.a. 2 weken na ontvangst van de inschrijfbevestiging worden verstuurd.

Zie voor het Psyned annuleringsbeleid: https://www.psyned.nl/wp-content/uploads/Annuleringsbeleid-final.pdf

Hulp of advies nodig?

Blijf niet met je klachten lopen en bel met ons. We kunnen je adviseren en plannen wanneer gewenst direct een afspraak voor je in bij een psycholoog die bij je past.

 • Persoonlijk advies
 • Geen wachtlijst
 • Direct een afspraak
Bel: 085-4014720 Bel: 085-4014720
Zoek een psycholoog