Workshops

Workshops

We vinden het belangrijk om onze behandelaars de mogelijkheid te bieden om hun vakkennis op peil te houden. Daarom bieden wij het hele jaar door verschillende workshops aan. Je vindt de workshops in het overzicht hieronder.

Locatie: Amsterdam

 
Wil jij jouw behandelspectrum verder uitbreiden met de basisopleiding Cognitieve Gedragstherapie? Vanaf mei kunnen we deze geaccrediteerde basisopleiding tegen een scherpe prijs aanbieden. Na het volgen van deze 100-urige opleiding ben je in staat om de belangrijkste technieken van de Cognitieve Gedragstherapie toe te passen in de behandeling van cliënten.De opleiding is zo opgebouwd dat je de kennis uit de opleiding gelijk toe kan passen in jouw praktijk. We zullen ons verdiepen in de basis van het denken en doen van de cognitieve gedragstherapie. Hierbij komen de belangrijkste methoden en technieken aan bod.

Basisopleiding Cognitieve gedragstherapie

Tijdens de opleiding reiken we je de algemene vaardigheden die je als beginnend cognitief gedragstherapeut nodig hebt aan, ook leer je de belangrijkste CGt-technieken toe te passen. Je zal aan de slag gaan met het bestuderen van de theorie, maar met behulp van bijeenkomsten en oefeningen ook pro-actief aan de slag gaan met de leerstof.

Je zal leren hoe je behandelplannen kunt opstellen en hoe je deze kunt evalueren. Daarnaast zal je oefenen met vaardigheden zoals psycho-educatie, het bewaken van het therapieproces en de sessies, het geven van opdrachten, motiveren, cognitieve therapie en lastige cliënt-interacties. Deze vaardigheden zullen de rode draad vormen wanneer specifieke stoornissen worden behandeld.

Tijdens de training zullen we extra aandacht besteden aan de therapeutische relatie en het betrekken van naasten.

Meer informatie over de opleiding kan je hier lezen.

Opbouw van de opleiding

De basisopleiding Cognitieve Gedragstherapie duurt in totaal 100 uur. Hiervan wordt 30 uur besteed aan een inleidend deel, en 70 uur aan een verdiepend deel.

Over de docenten

Marina Akkermans is klinisch psycholoog en gespecialiseerd in CGT, EMDR, angststoornissen (o.a. paniek, dwang, PTSS) en stemmingsstoornissen.

Lam Keijsers is als klinisch psycholoog gespecialiseerd in de behandeling van cliënten met angststoornissen, trauma & relatieproblematiek.

Waar en wanneer?

De opleiding zal worden gegeven in de nieuwe opleidingsruimte van Psyned. De opleiding zal van 09:30 – 16:45 op de onderstaande data plaatsvinden:

 • Vrijdag 13 en 20 mei
 • Vrijdag 3, 10 en 17 juni
 • Vrijdag 1 en 8 juli
 • Vrijdag 16 en 23 september
 • Vrijdag 7, 14, 21 en 28 oktober
 • Vrijdag 11 en 18 november
 • Vrijdag 2 december

Voorbereiding

Om deel te nemen aan deze opleiding dien je over de volgende literatuur te beschikken:

 • Korrelboom, K., & Broeke, E., ten. (2014). Geïntegreerde cognitieve gedragstherapie. Handboek voor theorie en praktijk (2de ed.). Coutinho. ISBN 9789046903810
 • Keijsers, G., Minnen, A. van, Verbraak M., Hoogduin K. & Emmelkamp P. (2017). Protocollaire behandeling voor volwassenen met psychische klachten. Boek 1, 2 en 3. Boom. ISBN 9789058759313.
 • Broeke, E. ten, Heiden, C. van der, Meijer, S., & Hamelink, H. (2008) Cognitieve therapie. De basisvaardigheden. Boom. ISBN 9789085065999.
 • Keijsers, G.P.J., Vossen, J.C. & Keijsers, L.H.A. (2012). Helpen veranderen: motiveringstrategieën in de psychotherapie. Boom. ISBN 9789461050144 of 9789461274236.

Aanvullend op de bovenstaande literatuur zullen er verplichte en aanbevolen bijlagen digitaal beschikbaar worden gesteld.

Doelgroep

De doelgroepen voor deze opleiding zijn:

 • Universitair opgeleide hulpverleners zoals psychologen, pedagogen, orthopedagogen, verpleegkundig specialisten en artsen.
 • Professionals & hulpverleners die in de praktijk werken met cognitieve gedragstherapie en hun kennis en ervaring willen verdiepen en theoretisch willen onderbouwen.

Daarbij wordt geadviseerd om een werkplek te hebben waar je het geleerde gelijk in praktijk kan brengen. Indien je je wilt registreren als cognitief gedragstherapeut die je te voldoen aan de vooropleidings- en werksettingeis.

Accredatie

Deze opleiding wordt geaccrediteerd bij VGCt, FGzPt, NIP 1e lijns, NIP A&O / A&G en VSR. Voor het ontvangen van het certificaat geldt een aanwezigheidsplicht van 90%.

Kosten

We kunnen deze opleiding met een mooie korting van 15% aan onze behandelaars aanbieden. In plaats van €2.895,- betaal je nu als Psyned-behandelaar maar €2.460,75, vrijgesteld van BTW.

Inschrijven en deadline

Wil je deelnemen aan de 100-urige basisopleiding Cognitieve Gedragstherapie? Als Psyned-behandelaar heb je nu als eerste de gelegenheid om je in te schrijven. Let op: vol=vol! Zoals bij al onze opleidingen werken we ook nu weer met een wachtlijst zodra het maximale aantal deelnemers bereikt is.

Mail z.s.m. naar aerjen@psyned.nl met als onderwerp: Basisopleiding CGT. De deadline om je aan te melden is 13 maart 2022.

De inschrijvingen zullen op volgorde van aanmelding worden behandeld. Zodra je een inschrijfbevestiging ontvangt, is jouw plek definitief gemaakt. De factuur zal binnen c.a. 2 weken na ontvangst van de inschrijfbevestiging worden verstuurd.

Zie voor het Psyned annuleringsbeleid: https://www.psyned.nl/wp-content/uploads/Annuleringsbeleid-final.pdf

Locatie: Online

3 februari 2023
In deze online masterclass krijg je kennis en handvatten voor het omgaan met cliënten die suïcidegedachten, -plannen of een (al dan niet geslaagde) poging hebben gedaan. Suïcidaliteit is in ons beroep altijd een heftig en lastig thema waar veel bij komt kijken. Zowel wat betreft de zorgvuldigheid in aanpak als behandelaar als wat het met ons als behandelaar doet.

Veel behandelaren vinden het moeilijk om goed door te vragen wanneer een cliënt signalen afgeeft die kunnen wijzen op een risico voor suïcide. Ze kunnen twijfels hebben over hoe dit het beste aan te pakken, welke stappen ze moeten nemen of het risico verkeerd in te schatten. Daarnaast worden ook niet altijd alle signalen herkend waardoor het thema onterecht niet ter sprake komt. Niet alle cliënten benoemen suïcidegedachten uit zichzelf, dus op welke andere signalen kun je letten. Tijdens deze masterclass wordt er aandacht besteed aan alle signalen, risicotaxatie, welke stappen je moet en kunt zetten, hoe je zorgt dat je als behandelaar zorgvuldig bent naar de cliënt toe en hoe je ook zorgt voor zelfzorg. Omdat vrijwel iedere behandelaar op een bepaald moment te maken krijgt met suïcidaliteit in de praktijk, is het fijn om daar goed op voorbereid te zijn en te weten wat je kunt en moet doen, zowel voor de cliënt, de omgeving, als voor jezelf. Zeker in deze coronatijd zijn er steeds meer cliënten die suïcidegedachten of plannen hebben. Dat maakt deze masterclass nu extra nuttig. Daarnaast is het zeker als zzp er erg fijn om te weten hoe je hiermee omgaat en hoe je ook verantwoordelijkheid met ketenpartners (zoals de huisarts) kunt delen. De dag zal bestaan uit informatie rondom dit thema vanuit onder andere CASE-methodiek en wordt zo interactief mogelijk met alle gelegenheid om tussendoor vragen te stellen. Daarnaast gaan jullie ook in 2-tallen oefenen.

De docent

De masterclass wordt gegeven door docente Drs. Loes Dols. Ze is psycholoog met een eigen praktijk en de vaste docent voor Psyned over dit thema. Ze heeft in haar werk al vaak te maken gekregen met cliënten in crisissituaties of met suïcidegedachten en zowel voor Psyned-Select als voor haar werk in loondienst meegeholpen het suïcidepreventie- en het crisisprotocol op te stellen van hoe te handelen in deze situaties. Ze is crisisachterwacht voor Psyned-Select en collega’s van Intensoplus Geleen. Vanuit deze rol heeft ze ruime ervaring met veel verschillende situaties en problemen waar je tegenaan kunt lopen en hoe je dit kunt oplossen.

Wanneer vindt de workshop plaats?

De masterclass zal online van 9:30 uur tot 16:30 uur plaatsvinden op (“inloop” vanaf 9.00):
3 februari 2023

(Voorbereidende) werkzaamheden

Na inschrijving krijg je toegang tot de te bestuderen literatuur.

Doelgroep

De Masterclass is bedoeld voor HBO en WO in relevante sector opgeleide professionals die meer kennis en handvatten willen om verantwoordelijk te kunnen werken met suïcidaliteit van cliënten.

Kosten en aanmelden

 • Psyned Select: gratis!
 • Psyned behandelaars: €50,- (btw vrij)
 • Extern: €250,- (btw vrij)

Waarom zo’n grote korting? Omdat we het jullie zo makkelijk mogelijk willen maken je in dit belangrijke onderwerp (verder) te bekwamen.

Inschrijven

Wil je deelnemen aan de masterclass? Als Psyned-behandelaar heb je nu als eerste de gelegenheid om je in te schrijven. Let op: vol=vol! Mail z.s.m. naar zorgaanbieder@psyned.nl met als onderwerp: Masterclass Suïcide(preventie).

Deadline aanmelden: 19 januari 2023

De inschrijvingen zullen op volgorde van aanmelding worden behandeld. Zodra je een inschrijfbevestiging ontvangt, is jouw plek definitief gemaakt. De factuur zal binnen c.a. 2 weken na ontvangst van de inschrijfbevestiging worden verstuurd. Klik hier voor het Psyned annuleringsbeleid.

Locatie: Online

5 oktober, 12 oktober, 9 november , 22 november 2022
Verwijs jij regelmatig cliënten door voor relatietherapie of heb je het idee dat je soms net de ‘set of skills’ mist om zelf aan de slag te gaan om cliënten te helpen met hun vragen rondom hun relatie? Of wil je nog meer verdieping geven aan jouw huidige relatietherapievormen zoals EFT? Dan is de IBCT opleiding een goede optie!

De basisopleiding IBCT

Integrative Couple Behavior Therapy (IBCT) is een moderne, derde generatie cognitieve gedragstherapie, en is een van de best onderzochte relatietherapieën ter wereld. Volgens IBCT ligt de kern van relatieproblemen in verschillen tussen partners die zich slecht laten veranderen. Anders dan in veel andere therapieën, wordt in IBCT daarom eerst aandacht besteed aan het stimuleren van emotionele acceptatie en tolerantie ten aanzien van verschillen tussen partners. Dit haalt voor een belangrijk deel de strijd uit de relatie. Kortom, in IBCT leren partners elkaar beter accepteren, negatieve communicatiepatronen doorbreken, beter communiceren en samen problemen oplossen.

In deze training krijg je vele concrete technieken en handvatten aangereikt waarmee je direct met stellen aan de slag kan. Het boek en werkboek ondersteunen jou met duidelijke richtlijnen en oefeningen. Naast de trainingsdagen volg je ook drie intervisiebijeenkomsten om samen te oefenen met de lesstof en is er een leuke eindopdracht om de cursus af te sluiten.

Meer lezen kan je op: ibt-academie.nl

Over de docent

Dr. Pieternel Dijkstra is dé expert van Nederland als het gaat om IBCT relatietherapie en het thema jaloezie. En we zijn daarom heel blij dat zij de IBCT opleiding opnieuw ook voor ons gaat geven! Pieternel is werkzaam als psycholoog, auteur, wetenschappelijk onderzoeker, docent, coach en therapeut. Zij heeft meer dan 20 boeken geschreven (Boeken door dr. Pieternel Dijkstra) en haar nieuwste publicatie is een gave samenwerking met onze Psyned eigen Aerjen Tamminga, namelijk het IBCT relatietherapie behandelprotocol en het bijbehorende werkboek (neem alvast een kijkje, het is ook de literatuur voor deze IBCT cursus: https://bit.ly/2U27RmG).

Waar en wanneer

De opleiding vindt online plaats via zoom.

 • Data: 5 oktober, 12 oktober, 9 november , 22 november 2022
 • Tijd: 09.00 tot 16.00

Voorbereiding

Verplichte literatuur: Het boek ‘IBCT-relatietherapie: Behandelprotocol in tien sessies’ van Pieternel Dijkstra en Aerjen Tamminga uit 2020 en, van dezelfde auteurs uit 2021, het ‘Werkboek IBCT-relatietherapie: 44 oefeningen voor een betere relatie’. Deze boeken schaf je als cursisten zelf aan.

Na inschrijving ontvang je de inlog gegevens voor het studieportaal van de IBT academie. Hier vindt je alle studiematerialen, de studiegids en de opdrachten.

Doelgroep

De opleiding staat open voor HBO en WO opgeleide professionals die (willen) werken met relaties en/of gezinnen.

Accreditatie: er zijn voor deze cursus accreditatiepunten te behalen voor (in elk geval) het NVRG, SKB, Registerplein en daarmee ook voor het NFG en NVPA.

Kosten en aanmelden

Psyned behandelaren: 995 euro, btw vrijgesteld
Extern: 1195 euro, btw vrijgesteld

Inschrijven

Wil je deelnemen aan deze opleiding? Als Psyned-behandelaar heb je nu als eerste de gelegenheid om je in te schrijven. Let op: vol=vol! Mail z.s.m. naar lisa.rubsteck@psyned.nl met als onderwerp: Basisopleiding IBCT

De inschrijvingen zullen op volgorde van aanmelding worden behandeld. Zodra je een inschrijfbevestiging ontvangt, is jouw plek definitief gemaakt. De factuur zal binnen c.a. 2 weken na ontvangst van de inschrijfbevestiging worden verstuurd.

Zie voor het Psyned annuleringsbeleid: https://www.psyned.nl/wp-content/uploads/Annuleringsbeleid-final.pdf

Locatie: online

11 november, 9 december 2022 (2-daagse cursus)
Het seksleven van partners is gevoelig voor stress en problemen in andere gebieden van de relatie. Ervaren partners veel stress op bijvoorbeeld het gebied van geld, werk, of de kinderen dan werkt dat vaak in negatieve zin door in de seksuele relatie. Partners hebben minder of geen zin meer om met elkaar te vrijen. Neemt de relatiestress af dan knapt het seksleven vaak ook wel weer op. Maar dat is niet altijd het geval: het seksleven van partners herstelt zich niet altijd (vanzelf). Daarnaast kan ook het seksleven zelf het probleem vormen en zorgen voor relatiestress. Bijvoorbeeld omdat partners van elkaar verschillen in seksuele behoeften en wensen. In deze tweedaagse workshop krijg je kennis en handvatten voor het begeleiden van stellen waarbij seksualiteit een belangrijk probleemgebied vormt. Inzichten uit de seksuologie worden gecombineerd met technieken uit de relatietherapie om te komen tot een effectieve, evidence-based aanpak.

Over de docent

Dr. Pieternel Dijkstra is dé expert van Nederland als het gaat om IBCT relatietherapie, jaloezie en seksualiteit. En we zijn daarom heel blij dat zij de cursus seksualiteit opnieuw ook voor ons gaat geven! Pieternel is werkzaam als psycholoog, auteur, wetenschappelijk onderzoeker, docent, coach en therapeut. Zij heeft meer dan 20 boeken geschreven en haar nieuwste publicatie is een gave samenwerking met onze Psyned eigen Aerjen Tamminga, namelijk het IBCT relatietherapie behandelprotocol en het bijbehorende werkboek

Waar en wanneer

De opleiding vindt online plaats via zoom.
• Data: 11 november en 9 december 2022
• Tijd: 09.00 tot 16.00

Voorbereiding

Deze wordt nader bekend gemaakt en brengt geen kosten met zich mee.

Doelgroep

De workshop staat open voor HBO en WO opgeleide professionals die (willen) werken met relaties en/of gezinnen. Accreditatie: er zijn voor deze cursus accreditatiepunten te behalen voor (in elk geval) het NVRG en daarmee ook voor het NFG en NVPA.

Kosten en inschrijven

Wil je deelnemen aan deze opleiding? Als Psyned-behandelaar heb je nu als eerste de gelegenheid om je in te schrijven. Let op: vol=vol! Mail z.s.m. naar lisa.rubsteck@psyned.nl met als onderwerp: Workshop seksualiteit

Kosten: €590,- euro met 10% korting voor Psyned-behandelaren.

De inschrijvingen zullen op volgorde van aanmelding worden behandeld. Zodra je een inschrijfbevestiging ontvangt, is jouw plek definitief gemaakt. De factuur zal binnen c.a. 2 weken na ontvangst van de inschrijfbevestiging worden verstuurd.

Zie voor het Psyned annuleringsbeleid: https://www.psyned.nl/wp-content/uploads/Annuleringsbeleid-final.pdf

Locatie: Amsterdam

17 februari, 3 maart, 24 maart, 14 april 2023
Psyned biedt in 2023, na succes, voor de tweede keer de ACT basisopleiding aan! In vier dagen duiken we in de onderliggende theorie van Acceptance and commitment therapy (afgekort: ACT) en diepen we alle thema’s van de therapievorm uit. Deze training is erop gericht je klaar te maken om te werken met ACT in jouw praktijk.

Waarom ACT gebruiken?

We kunnen om allerlei redenen vastlopen in het leven: door de situatie waarin we zitten, gebeurtenissen die ons overkomen, door ons zelfbeeld of door mentale of fysieke klachten. En soms zijn we zo bezig met het zoeken naar de (beste) oplossing dat we heel veel energie verspelen. Niet alle problemen zijn op te lossen en vaak is de zoektocht onderdeel van het probleem. Het verfrissende van ACT is dat we leren dat een probleem óplossen niet de enige manier is om ermee om te gaan.

“We use ACT to get unstuck”. Als we ergens op vastlopen biedt deze therapievorm veel verschillende handvatten om uit de impasse te komen. Het kan daarom een hele nuttige aanvulling zijn voor een behandelaar, maar er zijn ook behandelaars die alleen maar met ACT werken. ACT is een therapievorm die niet diagnosespecifiek is. Het kan dus worden toegepast op allerlei klachten en ziektebeelden. Het gaat namelijk over hoe je omgaat met problemen en klachten. De technieken van ACT helpen je ook als behandelaar: je kunt ermee de relatie met je client te versterken en uit stagnaties in de behandeling komen. ACT is een wetenschappelijk onderzochte en evidence-based methode. Het is bewezen effectief voor depressie, angststoornis, verslaving en somatische problemen.

Over de trainers

Jouw trainers zijn Susannah Chernowitz en Lisa Rübsteck, beiden Psyned behandelaar en sportpsycholoog, en beiden werken zij heel veel met ACT in hun praktijken. Ze behandelen uiteenlopende casuïstiek hiermee, zoals angst, depressie, burn-out, zelfbeeldvraagstukken en verwerking van ingrijpende levensgebeurtenissen. Zij hebben deze training geschreven en geven het in 2023 voor de tweede keer aan Psyned behandelaars.

Waar en wanneer

De opleiding zal worden gegeven in de nieuwe trainingsruimte van Psyned, op de Maassluisstraat 2 te Amsterdam (3e verdieping). Alle dagen zijn van 9.30 tot 16.30 en de inloop is vanaf 09:00. Aansluitend aan de laatste opleidingsdag ben je welkom om te blijven voor een borrel. De opleiding zal op de volgende dagen plaatsvinden:

 • Vrijdag 17 februari 2023
 • Vrijdag 3 maart 2023
 • Vrijdag 24 maart 2023
 • Vrijdag 14 april 2023

Voorbereiding en materialen

Ter voorbereiding dient bestudeerd te worden het boek ‘Time to ACT, het basisboek voor professionals’ van G. Jansen en T. Batink. Deelnemers ontvangen verdere hand-outs en materialen op de opleidingsdagen.

Doelgroep

De opleiding is bedoeld voor behandelaars die aangesloten zijn bij Psyned of Psyned Select, die meer transdiagnostische technieken willen kunnen gebruiken in hun praktijk, en voor behandelaars die specifiek met ACT willen werken.

Kosten en aanmelden

 • Psyned Select 10% korting: €710,- (btw vrij)
 • Psyned behandelaars: €790,- (btw vrij)
 • Extern: €910,- (btw vrij)

Inclusief: hand-outs en materialen, koffie en thee, lunch, en borrel op de laatste dag.
Exclusief: Boek ‘Time to ACT’.

Inschrijven

De groepsgrootte is maximaal 16 mensen, dus als je wilt deelnemen, laat dit dan zo snel mogelijk weten. Vol = vol. Om aan te melden mail je naar susannah@psyned.nl o.v.v. ACT Basisopleiding 2023.

Deadline aanmelden: 1 februari 2023

De inschrijvingen zullen op volgorde van aanmelding worden behandeld. Zodra je een inschrijfbevestiging ontvangt, is jouw plek definitief gemaakt. De factuur zal binnen c.a. 2 weken na ontvangst van de inschrijfbevestiging worden verstuurd.

Zie voor het Psyned annuleringsbeleid: https://www.psyned.nl/wp-content/uploads/Annuleringsbeleid-final.pdf

Hulp of advies nodig?

Blijf niet met je klachten lopen en bel met ons voor advies via 085-4014720 of plan hieronder je adviesgesprek in.

Plan jouw gratis adviesgesprek