Workshops

Workshops

Locatie: Online

17 november
Suïcidaliteit is in ons beroep altijd een heftig en lastig thema waar veel bij komt kijken. Zowel wat betreft de zorgvuldigheid in aanpak als behandelaar als wat het met ons als behandelaar doet.

Op welke signalen kun je letten?

Veel behandelaren vinden het moeilijk om goed door te vragen wanneer een cliënt signalen afgeeft die kunnen wijzen op een risico voor suïcide. Ze kunnen twijfels hebben over hoe dit het beste aan te pakken, welke stappen ze moeten nemen of het risico verkeerd in te schatten. Daarnaast worden ook niet altijd alle signalen herkend waardoor het thema onterecht niet ter sprake komt. Niet alle cliënten benoemen suïcidegedachten uit zichzelf, dus op welke andere signalen kun je letten.

Wees voorbereid

Tijdens deze masterclass wordt er aandacht besteed aan alle signalen, risicotaxatie, welke stappen je moet en kunt zetten, hoe je zorgt dat je als behandelaar zorgvuldig bent naar de cliënt toe en hoe je ook zorgt voor zelfzorg. Omdat vrijwel iedere behandelaar op een bepaald moment te maken krijgt met suïcidaliteit in de praktijk, is het fijn om daar goed op voorbereid te zijn en te weten wat je kunt en moet doen, zowel voor de cliënt, de omgeving, als voor jezelf. Zeker in deze coronatijd zijn er steeds meer cliënten die suïcidegedachten of plannen hebben. Dat maakt deze masterclass nu extra nuttig. Daarnaast is het zeker als zzp-er erg fijn om te weten hoe je hiermee omgaat en hoe je ook verantwoordelijkheid met ketenpartners (zoals de huisarts) kunt delen. De dag zal bestaan uit informatie rondom dit thema vanuit onder andere CASE-methodiek en wordt zo interactief mogelijk met alle gelegenheid om tussendoor vragen te stellen. Daarnaast gaan jullie ook in 2-tallen oefenen.

De docent

De masterclass wordt gegeven door docente Drs. Loes Dols. Ze is psycholoog met een eigen praktijk en de vaste docent voor Psyned over dit thema. Ze heeft in haar werk al vaak te maken gekregen met cliënten in crisissituaties of met suïcidegedachten en zowel voor Psyned-Select als voor haar werk in loondienst meegeholpen het suïcidepreventie- en het crisisprotocol op te stellen van hoe te handelen in deze situaties. Ze is crisisachterwacht voor Psyned-Select en collega’s van Intensoplus Geleen. Vanuit deze rol heeft ze ruime ervaring met veel verschillende situaties en problemen waar je tegenaan kunt lopen en hoe je dit kunt oplossen.

Wanneer vindt de workshop plaats?

De masterclass zal online van 9:30 uur tot 16:30 uur plaatsvinden op (“inloop” vanaf 9.00):
17 november 2023

(Voorbereidende) werkzaamheden

Na inschrijving krijg je toegang tot de te bestuderen literatuur.

Doelgroep

De Masterclass is bedoeld voor HBO en WO in relevante sector opgeleide professionals die meer kennis en handvatten willen om verantwoordelijk te kunnen werken met suïcidaliteit van cliënten.

Kosten en aanmelden

  • Psyned behandelaars: €50,- (btw vrij)
  • Extern: €250,- (btw vrij)

Waarom zo’n grote korting? Omdat we het jullie zo makkelijk mogelijk willen maken je in dit belangrijke onderwerp (verder) te bekwamen.

Inschrijven

Wil je deelnemen aan de masterclass? Als Psyned-behandelaar heb je nu als eerste de gelegenheid om je in te schrijven. Let op: vol=vol! Mail z.s.m. naar zorgaanbieder@psyned.nl met als onderwerp: Masterclass Suïcide(preventie).

Deadline aanmelden: 3 november 2023

De inschrijvingen zullen op volgorde van aanmelding worden behandeld. Zodra je een inschrijfbevestiging ontvangt, is jouw plek definitief gemaakt. De factuur zal binnen c.a. 2 weken na ontvangst van de inschrijfbevestiging worden verstuurd.

Locatie: Online

20 oktober, 8 december 2023
Wanneer cliënten vroegtijdig de behandeling afbreken, is het effect groter dan alleen het niet behalen van hun doelen. Het kan er bijvoorbeeld ook voor zorgen dat ze een stukje vertrouwen in therapie verliezen en daardoor in de toekomst niet de hulp zoeken die ze nodig hebben.In de opleidingstak van Psyned is er al veel aandacht besteed aan drop-out door een focust op contact, helderheid en voorspelbaarheid te stimuleren. Daar merkte we niet alleen dat trajecten langer werden, maar ook dat de cliënten meer tevreden zijn over de psycholoog en het resultaat van de behandeling. Een focus op drop-out reductie werkt dus en komt de kwaliteit van zorg ten goede!

Over de trainer

De trainer is Aerjen Tamminga. Hij is psycholoog, zorgmanager bij Psyned en bestuursvoorzitter van de sectie Relatie- en gezinstherapie bij de VGCt. Vanuit zijn rol als zorgmanager bij Psyned houdt hij zich continu bezig met de kwaliteit van zorg die we leveren. Dat heeft ertoe geleidt dat hij zich verder is gaan verdiepen in het thema drop-out: wat is er allemaal van invloed op het aantal drop-outs en hoe kunnen we dit aantal verminderen? Aerjen heeft de workshops geschreven en geeft deze nu voor de eerste keer aan onze Psyned behandelaars.

Praktische informatie

Ben je geïnteresseerd in het volgen van de drop-out workshops? Dan ben je vast ook benieuwd naar de praktische informatie. We zetten het hieronder voor je op een rijtje.

Waar en wanneer
De drop-out workshop vinden elke 6 weken plaats. Met een select groepje ga je tijdens een online workshop van 2,5 uur aan de slag met verschillende thema’s rondom drop-out. Het traject is al begonnen, maar je kan nog aansluiten bij de onderstaande workshops. Elke workshop is van 09:30 – 12:00 uur op de genoemde dag.

  • Workshop 3: Hoe inspireer je (realistische) hoop?, vrijdag 21 april.
  • Workshop 4: Motiverende gespreksvoering, vrijdag 2 juni.
  • Workshop 5: Doelen en voortgang, vrijdag 14 juli.
  • Workshop 6: De therapeutische relatie, vrijdag 8 september.
  • Workshop 7: Naasten betrekken, vrijdag 20 oktober.
  • Workshop 8: Goed afsluiten, vrijdag 8 december.

Voor wie?
De drop-out workshops zijn bedoeld voor behandelaars die op zzp-basis met Psyned samenwerken of in loondienst zijn, en grip willen krijgen op hun drop-out percentage.

Kosten
Aan het volgen van de drop-out workshops zijn geen kosten verbonden.

Inschrijven

Aan de workshops kunnen maximaal 20 mensen deelnemen. We maken een selectie uit de deelnemers. Zodra je een inschrijfbevestiging ontvangt, is jouw plek definitief verwerkt. Wil je je aanmelden? Stuur dan een mailtje naar aerjen@psyned.nl.

Hulp of advies nodig?

Blijf niet met je klachten lopen en bel met ons voor advies via 085-4014720 of plan hieronder je adviesgesprek in.

Plan jouw gratis adviesgesprek