Workshops

Workshops

Agenda


EMDR-basiscursus en EMDR-verdiepingscursus (01/09/2020)

Locatie: Utrecht


Bijscholingscursus Psychopathologie (08/10/2020)

Locatie: Eindhoven


Training IBCT relatietherapie (22/10/2020)

Locatie: Online


Workshop Burn-out, indicatiestelling en behandeling (30/10/2020)

Locatie: Online


Inhoudelijke bedrijfsvoering (13/11/2020)

Locatie: Online


Cursusdag Jaloezie & Overspel (04/12/2020)

Locatie: Online


EMDR-basiscursus en EMDR-verdiepingscursus

Basiscursus: 1 september 2020, Utrecht en 6 oktober 2020, Amsterdam;
Verdiepingscursus: 12 januari en 9 februari 2021, Amsterdam

In samenwerking met het ACT-EMDR Centrum bieden wij de EMDR-basiscursus en de EMDR-verdiepingscursus aan voor alle behandelaren die bij ons zijn aangesloten. Eye Movement Desensitisation and Reprocessing (EMDR) is effectief gebleken bij het afzwakken van disfunctionele herinneringen en is toepasbaar bij post traumatische stressstoornis (PTSS), maar is ook bij andere psychische klachten inzetbaar.

EMDR-basiscursus

Tijdens de basiscursus leer je hoe je EMDR kunt toepassen bij cliënten met type-I trauma. We zullen de theorie bespreken en er zal ruimte zijn voor eventuele vragen over ingebrachte casussen en het EMDR-basisprotocol. Daarnaast zullen er demonstraties van casus conceptualisatie en (deel)vaardigheden van EMDR plaatsvinden. Ook ga je zelf oefenen met (deel)vaardigheden van EMDR.

EMDR-verdiepingscursus

Voor therapeuten die de basiscursus reeds hebben afgerond en zich verder willen verdiepen bieden wij de EMDR-verdiepingscursus. Tijdens deze cursus leer je hoe je EMDR kunt toepassen bij alle cliëntpopulaties met een leergeschiedenis die medeoorzaak is van psychisch disfunctioneren, dus ook problemen met een negatief zelfbeeld.

De docent

Dr. Arno Engers (PhD) is als psycholoog werkzaam in zijn eigen praktijk, als docent bij het ACT-EMDR Centrum en bij het Instituut voor Toegepaste Neurowetenschappen. Hij begon met het geven van EMDR-behandelingen in 2008 en is intensief begeleid en gesuperviseerd door Peter Baldé. Daarnaast heeft hij veel ervaring als psycholoog binnen de sGGZ en Medisch Specialistische Revalidatie. Behalve trainingen EMDR geeft hij trainingen in Acceptance and Commitment Therapy (ACT) en scholingen aan professionals in de GGZ in de behandeling van pijn en vermoeidheid. Arno is al jaren geboeid door het onderwerp ‘pijn’ in al zijn facetten, ook bij mensen met PTSS die vaak pijn in hun lichaam ervaren.

EMDR is in Arno’s visie één van de technieken die onderdeel kunnen zijn van een behandelplan, zowel bij PTSS als bij andere aandoeningen, waarvoor EMDR nog niet evidence based is.

Wanneer vinden de cursussen plaats?

Basiscursus: Deze cursus zal plaatsvinden op 1 september en 6 oktober 2020, van 09:30 tot 17:00 uur.
Verdiepingscursus: Deze cursus zal plaatsvinden op 12 januari en 9 februari 2021, van 09:30 tot 17:00 uur.

Voor beide dagen is de inloop vanaf 09:00 met koffie en thee en zal de lunch verzorgd worden.

Kosten en aanmelden

Kosten: Voor alle behandelaren die zijn aangesloten bij Psyned kunnen wij deze opleiding tegen een zeer gereduceerd tarief aanbieden. Bij de prijzen zijn certificaat, cursusmateriaal, koffie, thee en lunch inbegrepen.

EMDR-basiscursus: €385,- exclusief btw
EMDR-verdiepingscursus: €400,- exclusief btw

Aanmelden: Wil je deelnemen aan de basis en of verdiepingscursus? Mail dan vóór vrijdag 8 mei naar eline@psyned-select.nl. Let wel op: vol is vol!

De inschrijvingen zullen op volgorde van aanmelding worden behandeld. Zodra de inschrijving betaald is, wordt de plek definitief gemaakt.

Locatie:

I.v.m. de corona maatregelen is de cursuslocatie gewijzigd op 1 september.
De cursus zal plaatsvinden in Cursus- en vergadercentrum Domstad; adres:
Koningsbergerstraat 9
3531 AJ Utrecht

Toelatingseisen:

 • Je bent psycholoog, (ortho)pedagoog, psychiater of psychotherapeut.
 • Goede kennis van psychopathologie.
 • Van de deelnemers wordt een actieve inzet gevraagd, waarbij ze zelf als therapeut en cliënt willen oefenen.
 • Voor het volgen van de verdiepingscursus, moet eerst de basiscursus EMDR met goed gevolg te zijn afgerond en de deelnemer enige ervaring met EMDR bij cliënten hebben.

Training IBCT relatietherapie

Donderdag 22 en vrijdag 23 oktober en donderdag 19 en vrijdag 20 november 2020

In het najaar zal weer een IBCT relatietherapie-training worden gegeven door dr. Pieternel Dijkstra.

De IBCT opleiding

Integrative Behavioral Couples Therapy (IBCT) is een derde generatie cognitieve gedragstherapie, en is een van de best onderzochte relatietherapieën ter wereld. Wetenschappelijk onderzoek (voor een overzicht zie Dijkstra, 2017) wijst uit dat deze vorm van therapie in veel gevallen effectief is in het verhogen van de relatietevredenheid en het verbeteren van de onderlinge communicatie.

Naast aandacht voor de theorie zal er tijdens de cursus veel praktisch worden geoefend. De toetsing zal plaatsvinden door middel van inlevering van een opdracht binnen 6 weken na de cursus.

Over de docent
De cursus wordt gegeven door docente Dr. Pieternel Dijkstra. Zij schreef onder andere het protocol voor relatieproblemen dat opgenomen is in “Protocollaire behandelingen voor volwassenen met psychische klachten.” (uitgegeven bij Boom, 2017). Daarnaast komt er in september in opdracht van Boom Psychologie een nieuw uitgebreid Nederlandstalig handboek over IBCT uit, welke zij samen met Aerjen Tamminga geschreven heeft. Ze promoveerde in 2001 op onderzoek naar jaloezie in partnerrelaties en werkt ze met cliënten aan de hand van ACT en IBCT.  

Waar en wanneer

Wanneer: De 4-daagse cursus wordt gegeven op: 22 en 23 oktober en 19 en 20 november 2020, van 09:30 tot 17:00 uur. 

Vanaf 09:00 is de inloop. 

Locatie:
De IBCT-opleiding in het najaar zal in verband met Corona maatregelen online gegeven worden. Er wordt nog steeds gewerkt met verschillende werkvormen zoals plenaire discussie, casuïstiekbespreking en rollenspelen. We hebben reeds IBCT opleidingsdagen online weten neer te zetten en dit is goed ontvangen.

Quotes:
“Een boeiende cursus met een zeer deskundige docent. Pieternel heeft een hele prettige manier van uitleggen met veel humor. Ze gaf praktische tips tijdens het oefenen. Ik heb veel geleerd.”

“Ik heb ontzettend veel gehad aan de opleiding IBCT. Het geeft een kapstok en overzicht om relatietherapie te geven. Pieternel Dijkstra weet ontzettend veel af van de onderwerpen en daarnaast brengt ze het op humoristische wijze over. Aanrader!”

Kosten en aanmelden

Aan te schaffen literatuur: Volgt later

Kosten: €750,- exclusief btw

Aanmelden: Wil je meedoen en heb je dat nog niet aangegeven? Let op de opleiding is alleen voor aangesloten Psyned behandelaars. Geef je snel op via eline@psyned-select.nl ! Vol=vol!

Accreditatie: Deze cursus is in het verleden goedgekeurd als VGCt-nascholingscursus en kan op aanvraag geaccrediteerd worden met 26 punten. Indien je daarvoor in aanmerking wilt komen, geef het van tevoren aan.


Workshop Burn-out, indicatiestelling en behandeling

30 oktober 2020

Op vrijdag 30 oktober 2020 zal de workshop Burn-out indicatiestelling en behandeling plaatsvinden binnen onze interne opleiding van Psyned.
Voor deelname zijn nog een aantal plekken vrij voor behandelaars van Psyned!

Over de workshop

Over Burn out is veel te vinden. Als behandelaar kun je daardoor soms door de bomen het bos niet meer zien. In deze workshop wordt een basis gelegd voor adequate behandeling, gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek, de richtlijnen en het CGT protocol bij somatoforme stoornissen.  

Aan bod komt de (differentiaal) diagnostiek en de belangrijkste elementen van de CGT behandeling. De workshop bestaat uit kennis opdoen van de theorie en vaardigheidstraining. Bijvoorbeeld het introduceren van een zelfcontroleprogramma en cognitieve therapie. 

Aandacht voor werkhervatting is een belangrijk onderdeel in de begeleiding van mensen met burn out klachten. Tips en tricks worden tijdens de workshop gedeeld, zodat je behandeling niet geïsoleerd blijft van het systeem waarin je patiënt uiteindelijk weer goed wil functioneren.   

Ten slotte is er gedurende de workshop ruimte voor het bespreken van (en oefenen van omgaan met) valkuilen, waarbij het waardevol is als je eigen casuïstiek kan inbrengen.  

Over de docent
De workshop wordt gegeven door Nynke Landman, gz psycholoog en cognitief gedragstherapeut. Zij heeft ruim 10 jaar ervaring met diagnostiek en behandeling van burn out klachten, waarbij tevens het (werk) systeem wordt betrokken. Ook werkt zij als coach met uiteenlopende (werkgerelateerde) vraagstukken. Daarnaast verzorgt zij workshops voor professionals en workshops voor werknemers ter preventie van burn out klachten. 

Waar en wanneer

Wanneer: Het programma zal online plaatsvinden op 30 oktober 2020 tussen 9:00 -16:30 uur.

Locatie: De workshop zal in verband met Corona maatregelen online gegeven worden.

Kosten en aanmelden

Kosten: €195,- ex btw .

Inschrijven: Wil je deelnemen aan de Online Workshop Burn-out, indicatiestelling en behandeling? Mail dan z.s.m. naar Eline Nijhof eline@psyned-select.nl, met als onderwerp: burn-out. vol=vol!

De inschrijvingen zullen op volgorde van aanmelding worden behandeld. De inschrijving is compleet bij ontvangst van deelname bevestiging.

Accreditatie: De opleidingsdag is geaccrediteerd bij de VGCT (6 punten) en het NIP (6 punten).


Cursusdag Jaloezie & Overspel

4 december 2020

Vanaf nu is het mogelijk om je in te schrijven voor de cursusdag Jaloezie & Overspel.

Behandeling bij overspel en jaloezie

Een van de meest lastig aan te pakken problemen in zowel individuele als relatietherapie zijn problemen rondom overspel en jaloezie. Tijdens deze cursusdag krijg je inzicht in de verschillende vormen van jaloezie en overspel die kunnen worden onderscheiden. Ook zal de impact hiervan op de partnerrelatie aan bod komen. Naast nieuwe inzichten krijg je concrete handvatten aangereikt om zowel individuen als stellen die kampen met overspel en/of jaloezie verder te helpen. Voorbeelden zijn een degelijk diagnostisch instrument voor jaloezie (inclusief normscores) en een stappenplan dat je kan gebruiken bij de begeleiding van stellen die, na overspel, samen verder willen. Het theoretisch perspectief achter de dag is gebaseerd op het gedachtegoed van derde generatie cognitieve gedragstherapieën, zoals Acceptance and commitment therapy (ACT) en Integrative Behavioral Couple Therapy (IBCT).

Over de docent
De cursus wordt gegeven door Dr. Pieternel Dijkstra. In 2001 is zij gepromoveerd op een onderzoek naar partnerrelaties. Sindsdien doet Pieternel, samen met gerenommeerde wetenschappers van over de hele wereld, onderzoek naar jaloezie en overspel en de processen die daarmee samenhangen. Van haar hand verschenen vele wetenschappelijke en populaire publicaties over deze onderwerpen en schreef ze het protocol voor relatieproblemen dat opgenomen is in “Protocollaire behandelingen voor volwassenen met psychische klachten.” (Uitgegeven bij Boom, 2017). In september zal een een nieuw en praktisch boek over IBCT, dat zij in samenwerken met Aerjen Tamminga heeft geschreven, uitgegeven worden.

Waar en wanneer 

Wanneer: Deze cursus zal plaatsvinden op 4 december 2020 van 09:30 tot 17:00 uur. 

Vanaf 09:00 is de inloop.

Locatie:
De Cursusdag Jaloezie & Overspel zal wegens de Corona maatregelen online worden gegeven. Deze dag hebben we inmiddels al een keer online gegeven en is goed ontvangen!

Quote:
“Tijdens de opleidingsdag heb ik onwijs veel geleerd over de thema’s overspel en jaloezie. Naast de verdieping in de thema’s was er veel ruimte voor het bespreken van casuïstiek en werden er handvatten gegeven hoe er mee om te gaan met de thema’s.”

Kosten en aanmelden

Kosten: €225; excl. btw 

Aanmelden:  Wil je deelnemen aan deze cursusdag? Mail dan zo snel mogelijk naar eline@psyned-select.nl, want vol=vol! De inschrijvingen zullen op volgorde van aanmelding worden behandeld. Zodra de inschrijving betaald is, wordt de plek definitief gemaakt.


Inhoudelijke bedrijfsvoering

13 november 2020

Op 13 november 2020 vindt de workshop inhoudelijke bedrijfsvoering plaats. Wij bieden deze aan als webinar.

De workshop

Hoe beïnvloed jij zelf, bewust en onbewust, de kwaliteit van jouw praktijk? Sta je kritisch stil bij je eigen functioneren als het bedrijfsresultaat tegen valt?
In de workshop Inhoudelijke Bedrijfsvoering voor vrijgevestigde psychologen en therapeuten helpen wij je jouw cijfers te begrijpen en leren we je hoe je deze kunt beïnvloeden.
We staan samen stil bij de volgende vragen:

 • Zijn cijfers en vakinhoudelijke kwaliteit onlosmakelijk met elkaar verbonden?
 • Kan ik het aantal cliënten dat na de intake een behandeling start beïnvloeden?
 • Kan ik voorkomen dat cliënten stoppen met de behandeling zodra de lijdensdruk verdwijnt, maar voordat onderliggende thema’s zijn geraakt?
 • Hoe ga ik om met vragen over de kosten van de behandeling?

De lessen uit deze training kunnen zorgen voor grotere inhoudelijke kwaliteit en een flinke omzetstijging van de praktijk!

Over de docent

De workshop wordt gegeven door Aerjen Tamminga. Hij is als inhoudelijk directeur bij Psyned verantwoordelijk voor de kwaliteit van de organisatie. Daarnaast begeleidt hij al meerdere jaren psychologen bij ondernemerschap. Dit doet hij vanuit zijn eigen ervaringen als psycholoog, relatietherapeut en ondernemer. Psyned Select is onder hem volwassen geworden en heeft nu de best presterende behandelaars!

Als ondernemer zit Aerjen niet stil. Zowel binnen als buiten de wereld van psychologie heeft hij diverse ondernemingen succesvol opgezet en/of geleid. Zo heeft hij ‘ Boston Festival of Indie Games’ van een verlies leidende naar een winstgevende organisatie kunnen brengen, met een groei van 3000 naar maar liefst 5000+ bezoekers. Daarnaast heeft hij zijn eigen praktijk succesvol kunnen opbouwen en is in september het IBCT relatietherapie handboek uitgekomen welke hij in samenwerking met Pieternel Dijkstra in opdracht van Boom psychologie geschreven heeft.

Waar en wanneer

De workshop zal (bij voldoende animo) als Webinar worden aangeboden op 13 november van 9:00 tot 12:00 uur.

Voorbereiding

Raadpleeg van de voren de informatie op https://www.psyned.nl/wp-content/uploads/Training-via-Zoom.pdf en voer de stappen uit.
Zorg dat je 10 minuten van de voren aanwezig bent.

Kosten en aanmelden

Kosten: Ben je aangesloten bij Psychologen Nederland, dan is de workshop gratis.
Voor externe deelnemers zijn de kosten €145,- ex btw.

Aanmelden: Wil je deelnemen aan deze workshop? Inschrijven kan door te mailen naar Aerjen Tamminga. Deelname gaat op volgorde van aanmelding. VOL = VOL.

Hulp of advies nodig?

Blijf niet met je klachten lopen en bel met ons. We kunnen je adviseren en plannen wanneer gewenst direct een afspraak voor je in bij een psycholoog die bij je past.

 • Persoonlijk advies
 • Geen wachtlijst
 • Direct een afspraak
Bel: 085-4014720 Bel: 085-4014720
Zoek een psycholoog