Workshops

Corona-update: veilig en makkelijk videobellen met onze psychologen. Onze zorg gaat door.

Corona-update: veilig en makkelijk videobellen met onze psychologen. Onze zorg gaat door.


Workshops

Agenda


Cursus IBCT Relatietherapie (06/02/2020)

Locatie: Amsterdam


Bijscholingscursus Psychopathologie (17/06/2020)

Locatie: Eindhoven


EMDR-basiscursus en EMDR-verdiepingscursus (01/09/2020)

Locatie: Amsterdam


Cursus IBCT Relatietherapie

Donderdag 6 februari , 5 maart, 9 april, 7 mei en 4 juni 2020, Amsterdam

Ze hadden ooit een liefdevolle relatie, maar kloppen nu bij jou aan omdat er binnen hun relatie weinig liefde meer aanwezig lijkt. Wat kan jij als behandelaar doen als stellen niet meer open staan voor elkaar?

De cursus

Tijdens deze cursus leer je hoe jij als behandelaar IBCT-therapie kunt inzetten. Wat is de meerwaarde van IBCT-therapie? Integrative Behavioral Couples Therapy (IBCT) is een effectieve vorm van relatietherapie die zich kenmerkt door een integrale aanpak. De focus ligt op de volgende vier gebieden:

 • Persoonlijke verschillen
 • Emotionele gevoeligheden
 • Externe stress
 • Patronen in de communicatie

Onderscheidend voor IBCT is dat het zich ten opzichte van andere therapievormen eerst richt op emotionele acceptatie en tolerantie.

De cursus is gericht op zowel kennis- als vaardigheidsvergroting. Er wordt gewerkt met verschillende werkvormen, waaronder plenaire discussie, casuïstiekbespreking, filmfragmenten, rollenspellen en meer. Naast het oefenen tijdens de cursus worden er ook huiswerkoefeningen meegegeven die jij ook aan cliënten kan meegeven.

Wat krijg je

Na deze cursus:

 • Heb je de kennis die nodig is voor het geven van IBCT-therapie.
 • Beheers je de technieken die bij IBCT-therapie horen.
 • Kan je reflecteren op je eigen kwaliteiten en verbeterpunten als IBCT-therapeut.

De trainer

Dr. Pieternel Dijkstra geeft de cursus. Zij is sociaal psycholoog, onderzoeker, docent en auteur. Ze schreef onder andere het protocol voor relatieproblemen dat is opgenomen in “Protocollaire behandelingen voor volwassenen met psychische klachten.”

Wanneer vindt de cursus plaats?

De 5-daagse cursus vindt plaats op 6 februari, 5 maart, 9 april, 7 mei en 4 juni van 09:00 tot 17:00.

Bij deze cursus is 4 juni 2020 als bonusdag inbegrepen met het thema: jaloezie en ontrouw.

Kosten en aanmelden

Kosten: €750,- ex. btw (inclusief lunch, pen, notitieblok, certificaat en trainingsmap)

Aanmelden: Je kunt je aanmelden door een mail te sturen naar eline@psyned-select.nl

Locatie: Hoofdkantoor Psyned, Maassluisstraat 2, Amsterdam

Let wel op: vol is vol!

 


Bijscholingscursus Psychopathologie

Woensdag 17 juni 2020, Eindhoven

Denk eens terug aan die ene cliënt die je zo moeilijk vond. Soms ligt de moeilijkheid niet bij het probleem waarmee een cliënt zich meldt, maar bij de interactie die plaatsvindt in de spreekkamer.

De workshop

Tijdens deze nascholing staan we stil bij het vormgeven van een goede intake procedure om voortijdig comorbiditeiten te signaleren, om de uiteindelijke behandeling vorm te kunnen geven of bijvoorbeeld door te verwijzen. Daarnaast staan we stil bij de dynamiek die een cliënt met zich mee kan brengen en de rol van een therapeut daarin. Waar kun je op letten?

Tijdens deze cursus dag werken we met casussen die door de cursisten worden aangedragen om zo tot een praktisch bruikbare dag te komen. Deze casus zal je voorafgaand aan de workshop moeten voorbereiden. Ook zal er verwacht worden dat je van tevoren de literatuur doorneemt.

Programma

 • 09:00 – 09:30 Inloop
 • 09:30 – 12:30 Training
 • 12:30 – 13:30 Verzorgde lunch + wandeling
 • 13:30 – 16:30 Training

De docenten

De cursus wordt gegeven door Lotte van Hout (psychiater) en Martijn Vos (GZ psycholoog). Beiden werkzaam bij Regionaal Centrum OPSY, onderdeel van GGzE.

Even voorstellen, Lotte:
Mijn naam is Lotte van Hout en ik ben werkzaam als psychiater binnen GGzE. De afgelopen jaren heb ik op verschillende afdelingen gewerkt. Dat heeft mijn blik verruimd, zeker als het gaat over problematische behandelrelaties en diagnostiek. OPSY/GGzE richt zich op diagnostiek en behandeling van cliënten met een licht verstandelijke beperking en psychiatrische problemen. Ik ben daarbij zowel ambulant als klinisch werkzaam. Naast dit en het geven van trainingen, houd ik mij ook bezig met deskundigheidsbevordering gericht op het belang van een gezonde leefstijl bij psychiatrische problemen.

Even voorstellen, Martijn:
Mijn naam is Martijn Vos en binnen OPSY heb ik ruim 6 jaar gewerkt binnen de klinische behandelafdeling en inmiddels werk ik ruim 3 jaar ambulant. Ik werk onder andere als (gast)docent bij verschillende opleidingen, consulent voor het CCE en heb ik meerdere lezingen/workshops gegeven op voor (internationale) bijeenkomsten voor GGZ-instellingen. De diversiteit en de complexiteit van de problematiek en interacties binnen mijn werkveld vragen veel flexibiliteit en creativiteit. Niet zelden hebben we te maken met mensen die in eerdere behandeltrajecten zijn vastgelopen. Ik vind het een uitdaging om vanuit een goede behandelrelatie ingewikkelde zaken weer overzichtelijk, begrijpelijk en behapbaar te maken voor een cliënt, zodat iemand weer regie kan leren ervaren over zichzelf.

Wanneer vindt de cursus plaats?

Deze cursus zal plaatsvinden op woensdag 17 juni 2020, van 09:30 tot 17:00 uur.

Kosten en aanmelden

Kosten: €145,- exclusief btw.

Aanmelden: Wil je deelnemen aan de psychopathologie bijscholingscursus? Mail dan vóór 10 april 2020 naar eline@psyned-select.nl. Let wel op, want vol=vol. De inschrijvingen zullen op volgorde van aanmelding worden behandeld. Zodra de inschrijving betaald is, wordt de plek definitief gemaakt.

Locatie: GGzE, Landgoed De Grote Beek: Doctor Poletlaan 40, te Eindhoven.

Voor wie: De cursus is ontwikkeld voor psychologen/therapeuten met (basis)kennis van veelvoorkomende stoornissen/pathologieën. Bij voorkeur heb je enige jaren ervaring als behandelaar.


EMDR-basiscursus en EMDR-verdiepingscursus

Basiscursus: 1 september en 6 oktober 2020, Amsterdam;
Verdiepingscursus: 12 januari en 9 februari 2021, Amsterdam

In samenwerking met het ACT-EMDR Centrum bieden wij de EMDR-basiscursus en de EMDR-verdiepingscursus aan voor alle behandelaren die bij ons zijn aangesloten. Eye Movement Desensitisation and Reprocessing (EMDR) is effectief gebleken bij het afzwakken van disfunctionele herinneringen en is toepasbaar bij post traumatische stressstoornis (PTSS), maar is ook bij andere psychische klachten inzetbaar.

EMDR-basiscursus

Tijdens de basiscursus leer je hoe je EMDR kunt toepassen bij cliënten met type-I trauma. We zullen de theorie bespreken en er zal ruimte zijn voor eventuele vragen over ingebrachte casussen en het EMDR-basisprotocol. Daarnaast zullen er demonstraties van casus conceptualisatie en (deel)vaardigheden van EMDR plaatsvinden. Ook ga je zelf oefenen met (deel)vaardigheden van EMDR.

EMDR-verdiepingscursus

Voor therapeuten die de basiscursus reeds hebben afgerond en zich verder willen verdiepen bieden wij de EMDR-verdiepingscursus. Tijdens deze cursus leer je hoe je EMDR kunt toepassen bij alle cliëntpopulaties met een leergeschiedenis die medeoorzaak is van psychisch disfunctioneren, dus ook problemen met een negatief zelfbeeld.

De docent

Dr. Arno Engers (PhD) is als psycholoog werkzaam in zijn eigen praktijk, als docent bij het ACT-EMDR Centrum en bij het Instituut voor Toegepaste Neurowetenschappen. Hij begon met het geven van EMDR-behandelingen in 2008 en is intensief begeleid en gesuperviseerd door Peter Baldé. Daarnaast heeft hij veel ervaring als psycholoog binnen de sGGZ en Medisch Specialistische Revalidatie. Behalve trainingen EMDR geeft hij trainingen in Acceptance and Commitment Therapy (ACT) en scholingen aan professionals in de GGZ in de behandeling van pijn en vermoeidheid. Arno is al jaren geboeid door het onderwerp ‘pijn’ in al zijn facetten, ook bij mensen met PTSS die vaak pijn in hun lichaam ervaren.

EMDR is in Arno’s visie één van de technieken die onderdeel kunnen zijn van een behandelplan, zowel bij PTSS als bij andere aandoeningen, waarvoor EMDR nog niet evidence based is.

Wanneer vinden de cursussen plaats?

Basiscursus: Deze cursus zal plaatsvinden op 1 september en 6 oktober 2020, van 09:30 tot 17:00 uur.
Verdiepingscursus: Deze cursus zal plaatsvinden op 12 januari en 9 februari 2021, van 09:30 tot 17:00 uur.

Voor beide dagen is de inloop vanaf 09:00 met koffie en thee en zal de lunch verzorgd worden.

Kosten en aanmelden

Kosten: Voor alle behandelaren die zijn aangesloten bij Psyned kunnen wij deze opleiding tegen een zeer gereduceerd tarief aanbieden. Bij de prijzen zijn certificaat, cursusmateriaal, koffie, thee en lunch inbegrepen.

EMDR-basiscursus: €385,- exclusief btw
EMDR-verdiepingscursus: €400,- exclusief btw

Aanmelden: Wil je deelnemen aan de basis en of verdiepingscursus? Mail dan vóór vrijdag 8 mei naar eline@psyned-select.nl. Let wel op: vol is vol!

De inschrijvingen zullen op volgorde van aanmelding worden behandeld. Zodra de inschrijving betaald is, wordt de plek definitief gemaakt.

Locatie: Hoofdkantoor Psyned: Maassluisstraat 2, 1062 GD, Amsterdam.

Toelatingseisen:

 • Je bent psycholoog, (ortho)pedagoog, psychiater of psychotherapeut.
 • Goede kennis van psychopathologie.
 • Van de deelnemers wordt een actieve inzet gevraagd, waarbij ze zelf als therapeut en cliënt willen oefenen.
 • Voor het volgen van de verdiepingscursus, moet eerst de basiscursus EMDR met goed gevolg te zijn afgerond en de deelnemer enige ervaring met EMDR bij cliënten hebben.
Hulp of advies nodig?

Blijf niet met je klachten lopen en bel met ons. We kunnen je adviseren en plannen wanneer gewenst direct een afspraak voor je in bij een psycholoog die bij je past.

 • Persoonlijk advies
 • Geen wachtlijst
 • Videobellen
Bel: 085-4014720 Bel: 085-4014720
Zoek een psycholoog