Preventie

Voorkomen is beter dan genezen en dat geldt ook voor psychische klachten. Als werkgever wil je voorkomen dat medewerkers uitvallen en een lange tijd niet inzetbaar zijn. Psyned kan als preventie partner helpen om het verzuim te verminderen.

Verzuim door psychische klachten

Wat zeggen de cijfers over psychische klachten in Nederland? Het verzuim door psychische klachten groeit al jaren in Nederland en deze trend lijkt door te zetten. Ruim een derde van het lange verzuim – langer dan 6 weken – heeft te maken met psychische klachten. Het aantal dagen verzuim stijgt ook. Was dit in 2016 nog 167 dagen, inmiddels is het gemiddelde verzuim 220 dagen. Dit komt vooral door een toename aan klachten zoals burn-out en stress.

Kosten verzuim werknemer

Voor een werkgever zijn de kosten voor het verzuim niet mals. Voor Midden en Kleinbedrijf is het ongeveer €250 per dag. Opgebouwd uit loonkosten, verlies van productie en kosten voor arbodienstverlening. Als je een vervangende medewerker nodig hebt lopen de kosten op naar €400 per dag. Verzuim is dus al snel een grote kostenpost voor een werkgever.

Verzuim preventie bespaard geld

Door het nemen van preventieve maatregelen kun je als bedrijf veel emotionele en financiële schade voorkomen. Je kunt het vergelijken met een auto. Een auto kan botsen en schade hebben. Goed dat er dan hulpdiensten zijn die de auto weghalen en er een garage is die de schade kan repareren. Maar eigenlijk wil je niet dat auto’s botsen, je voorkomt een botsing liever. Je neemt maatregelen, zoals het aanpassen van de verkeerssituatie. Net als bij een auto wil je niet dat een medewerker ‘crasht’. Je wilt dit voorkomen en zorgt daarom voor een goede werkomgeving. Daarbij kun je maatregelen nemen om het verzuim tegen te gaan en/of te verminderen.

Training op maat

Hoe signaleer je als werkgever dat het niet goed gaat met een medewerker? Hoe herken je een (aanstaande) burn-out? En als je ziet dat het niet goed gaat, wat zeg je dan, wat kan je doen? Het is soms best lastig om je betrokkenheid de juiste vorm te geven.

En hoe geef je als medewerker je grenzen aan?
Wij geven trainingen aan bedrijven waarbij onder andere de focus kan liggen op bovenstaande vragen.

De behoeften van medewerkers zijn anders dan bijvoorbeeld die van managers. Wij stemmen onze trainingen daarom af op de doelgroep. Medewerkers kunnen we leren om grenzen aan te geven. Ook kunnen wij hen helpen bij hoe zij effectief kunnen communiceren met de leidinggevende. Maar het geven van praktische oefeningen om te ontladen behoort ook tot de mogelijkheden. Met de aangepaste training voor managers kunnen we je leren om klachten beter te signaleren en symptomen van klachten te herkennen. Hoe ga je het gesprek hierover aan met een medewerker? We geven je tools om hulp te bieden.

Online preventie tool

We hebben een online preventie tool van Psyned beschikbaar voor bedrijven. Werknemers vullen periodiek een online test in. Thema’s zijn onder andere stress, angst, relaties, slaap, assertiviteit en zelfbeeld. De inzichten uit de testen leren medewerkers signalen makkelijker (h)erkennen. Zo kunnen ze er daarna actief mee aan de slag. Afhankelijk van de uitkomsten krijgt een medewerker al dan niet adviezen om zelf aan de slag te gaan, of hij krijgt een e-health programma (zelfstandig of begeleid), of een online “face-to-face” behandeltraject aangeboden.

Meer weten over preventie?

Meer weten over de preventiemogelijkheden voor je bedrijf? Neem vrijblijvend contact op. We vertellen je graag meer over onze trainingen en online preventie tool. Bel 085 3030 268 of mail naar werkgevers@psyned.nl.

Re-integratie of coaching voor uw werknemer?

Start vandaag nog een traject en help uw werknemer snel en gezond weer aan het werk te gaan. Lees hier meer over onze werkwijze of neem contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek.

  • Vandaag direct starten
  • Snelle re-integratie
  • Minder verzuimkosten
  • Gezonde werknemers
Bel: 085-3030268 Bel: 085-3030268
Zoek een psycholoog