Stress en burnout

Als je rust, rust je niet
Je hebt een burnout. Je lichaam laat je overduidelijk weten: zo kan het niet langer. Maar weet je, het kon al een hele tijd zo niet langer. Je hebt jezelf overladen. Niet een dagje of een weekje, maar structureel misschien wel jaren lang.

En je kon het ook dragen, dacht je. Natuurlijk was je wel eens moe, en natuurlijk had je ook zo wel je dipjes. Maar komaan, kiezen op elkaar en van hard werken krijg je juist energie. Dacht je. Maar dat is niet waar. En nu helpt rusten niet meer. Ook al neem je een maand vakantie.

Roofbouw gepleegd op jouw lichaam
Hoe komt dat? Je hebt roofbouw gepleegd op je lichaam en je geest. Het gevolg is dat je lichaam in overdrive is gegaan om jou te kunnen blijven dragen. In je hersenen is een bepaalde balans verschoven.

In je hersenen zit een sympatisch deel en een parasympatisch deel. Simpel gezegd: het sympatische deel is de gaspedaal, het parasympatische de rem.  Dus bij acute stress drukt je hersenen (met hormonen) het gaspedaal volledig en en zet de rem uit. Dat is hartstikke handig.

Uit balans
Wat is er nu bij jou aan de hand? Je hebt voor lange tijd van alles uitgehaald met die gaspedaal en de rem. En nu is het systeem uit balans. Je hersenen geven gas, maar drukken tegelijkertijd op de rem. Je remt terwijl er niks te remmen valt. Je geeft gas terwijl de remmen het niet doen. Enzovoort. Rusten helpt dus niet meer. Het systeem in je hersenen moet opnieuw in balans gebracht worden. Je sympatische én je parasympatische deel.

Met Online therapie behoud je de regie over jouw leven
De behandeling die de online psychologen geven leert je hoe je de balans bewust terug kunt vinden en kunt behouden. Misschien kom je later wel weer in een situatie die veel van je vraagt - dan kun je de signalen van je lichaam veel beter lezen en er op tijd naar handelen.

Tijdens de behandeling kom je er achter en krijg je de ‘tools’ om in de toekomst meer regie te houden over je leven en een goede balans te houden tussen ‘geven’ en ‘nemen’.

Neem geheel vrijblijvend contact op
Herken je jezelf en heb je behoefte aan hulp, of heb je gewoon een vraag? Kies direct jouw ervaren online psycholoog en maak direct een afspraak. Wij helpen je online graag!