verliesverwerking

Rouw- en verliesverwerking

Het verliezen van een dierbare heeft een grote impact. Je bent verdrietig, voelt je leeg van binnen en de dagelijkse dingen zijn opeens minder belangrijk. Misschien ben je in de war, of heb je nergens meer zin in. Het kan ook zijn dat je boos bent en met vragen blijft zitten die samenhangen met uiteenlopende gevoelens.

Omgaan met verlies
Voor het omgaan met verlies is een woord: rouwen. Rouwen kan gepaard gaan met allerlei (heftige) verschijnselen. Je kunt bijvoorbeeld denken dat je de overledene ziet of hoort. Ook lichamelijke klachten komen vaak voor, evenals het geteisterd worden door onophoudelijke huilbuien. Maar misschien herken jij je hier helemaal niet in en ervaar of voel je juist hele andere dingen. Ook dat is mogelijk, iedereen rouwt namelijk op zijn eigen manier.

rouw en verliesverwerking psycholoog Hoe moet je rouwen? 
Rouwen is een persoonlijk en uniek proces. De verschijnselen die optreden wanneer je rouwt verschillen dan ook per persoon. Er is niet één bepaalde, goede manier om te rouwen. Hoe je rouwt en hoe lang het rouwproces duurt is voor iedereen anders.

Rouw is meer dan het verliezen van een dierbare
Bij rouwen wordt vaak gedacht aan het verwerken van het verlies van een dierbare. In de meeste gevallen is dit ook zo. Maar verliesverwerking hoeft niet alleen om het verlies van een dierbare te gaan. Je kan bijvoorbeeld ook rouwen om het verlies van een baan, of na een scheiding. Ook een kinderwens die komt te vervallen is een vorm van rouw- en verliesverwerking. Er kan dus ook sprake zijn van een (groot) verlies zonder dat hier een overlijden aan vooraf is gegaan.

Als het niet alleen lukt
In de meeste gevallen lukt het je op eigen kracht om het verlies een plekje te geven. Maar het kan ook voorkomen dat het je niet lukt om een goede manier te vinden om met het verlies om te gaan en dat je handvatten nodig hebt om verder te kunnen. Of dat je behoefte hebt om je verhaal te vertellen. In zulke gevallen zou een psycholoog je goed verder kunnen helpen.

Schroom daarom niet om contact op te nemen met een psycholoog bij jou in de buurt en bel naar 085 - 4014720. De praktijkassistente van Psyned staat je graag te woord om vragen te beantwoorden en kan meteen een afspraak voor je maken!