Wat is een trauma?

Een trauma is een onverwerkte (heftige) gebeurtenis in het verleden. Een trauma ontstaat door een heftige gebeurtenis die je zag of meemaakte. Deze gebeurtenis, die recent of lang geleden plaatsvond, kan bijvoorbeeld betrekking hebben op een overval, een ongeluk, mishandeling, scheiding, ontslag of het overlijden van een dierbare. Ook het getuige zijn van een nare gebeurtenis kan een trauma veroorzaken. Feitelijk spreken we van een trauma als een gebeurtenis, ongeacht welke, een ingrijpende invloed op je leven heeft.

Het trauma steekt de kop op

Een trauma uit zich in flashbacks, nachtmerries en angstgevoelens. Je bent moe, prikkelbaar en hebt concentratieproblemen. Het kan zijn dat je verdovende middelen gebruikt om je angst te verminderen en te ontspannen.

Er zijn twee verschillende soorten trauma’s. Bij het eerste trauma is er één keer iets gebeurd, bijvoorbeeld het overlijden van een ouder, een ongeluk of seksueel misbruik. Bij het tweede trauma gebeurt iets steeds opnieuw. Bijvoorbeeld extreme verwaarlozing, herhaald seksueel misbruik of terugkerend geweld in huis.

Ook vanuit je lichaam kun je signalen krijgen. Het cortisolniveau (het stresshormoon) in je lichaam is verhoogd, waardoor je voortdurend in opperste staat van paraatheid verkeert. Dit gaat gepaard met een verhoogde bloeddruk, hartslag en ademfrequentie.

Wanneer het trauma zich openbaart verschilt per persoon. Dit kan kort na de gebeurtenis zijn, maar ook pas jaren later als je dacht alles verwerkt te hebben. Een trauma kan ieder moment in alle hevigheid losbarsten.

Wacht niet te lang met het zoeken van hulp voor de behandeling van je trauma. De klachten nemen mogelijk toe wanneer je er niks aan doet. Dit kan mogelijk resulteren in PTSS. Deze Post Traumatische Stress Stoornis kan voort komen uit een traumatische ervaring en is afhankelijk van het soort trauma, jouw kwetsbaarheid en de invloed van jouw omgeving.

Hulp of advies bij traumaverwerking?

Blijf niet met je klachten lopen en bel met ons. We kunnen je adviseren en plannen wanneer gewenst direct een afspraak voor je in bij een psycholoog die bij je past.

  • Persoonlijk advies
  • Geen wachtlijst
  • Videobellen
Bel: 085-4014720 Bel: 085-4014720
Zoek een psycholoog