Chronische hyperventilatie

Als je last hebt van chronische hyperventilatie adem je een lange periode te snel en te diep in. Je lichaam krijgt te veel zuurstof waardoor het koolzuurgehalte in je bloed daalt. Dit zorgt voor allerlei nare klachten. In tegenstelling tot hyperventilatie is chronische hyperventilatie vaak moeilijk te herkennen. Lees hieronder wat het verschil precies is, hoe je chronische hyperventilatie kan herkennen en hoe wij je verder kunnen helpen.

Dit bericht is voor het laatst bijgewerkt op:

Wat is chronische hyperventilatie?

Normaal gesproken gaat ademhalen vanzelf, we hoeven hier niet al te veel over na te denken. Toch kan je ademhaling zijn ritme verliezen door bijvoorbeeld stress, spanning en angst. Je lichaam begint adrenaline en cortisol aan het maken. Het maakt zich als het ware klaar voor inspanning. Hierdoor gaat je ademhaling en hartslag omhoog. Dit noemen we ook wel hyperventileren. Je ademhaling is niet in verhouding met de inspanning die je levert. Bij sporten is het bijvoorbeeld normaal dat je sneller ademhaalt, maar bij hyperventilatie adem je te snel zonder dat je een fysieke inspanning levert.

Je kan last hebben van acute hyperventilatie waarbij je aanvallen hebt met zeer intense klachten. Maar hyperventilatie kan ook chronisch zijn. Hierbij heb je gedurende een langere tijd een versnelde ademhaling. Tussen acute en chronische hyperventilatie zijn er een aantal verschillen.

Verschil tussen acute hyperventilatie en chronische hyperventilatie

Bij beide vormen van hyperventilatie heb je last van een snelle ademhaling die ervoor zorgt dat je je benauwd voelt. Het verschil zit hem in de duur en intensiteit. Bij acute hyperventilatie heb je eenmalig een intense aanval. Terwijl je bij de chronische variant een minder intense aanval hebt, maar deze is wel een langere tijd aanwezig. Doordat chronische hyperventilatie minder opvallend is, is het soms moeilijker om te herkennen. Zo kan je je hele dag niet lekker voelen en verschillende symptomen van chronische hyperventilatie ervaren, zonder dat je door hebt dat je aan het hyperventileren bent.

afbeelding psycholoog

Geen grip op je hyperventilatie?

'Hyperventilatie is gelukkig goed te behandelen. Een psycholoog kan je helpen de oorzaak van je hyperventilatie te vinden en dit aan te pakken. Zo krijg jij weer controle over de situatie.'

Jouw hyperventilatie aanpakken?
Plan je adviesgesprek

Symptomen chronische hyperventilatie

Door de snelle ademhaling kan je allerlei lichamelijk en psychische klachten ervaren. Tijdens een aanval gaat het zuurstofgehalte in het bloed omhoog en het koolzuurgehalte omlaag. Hierdoor kan je de volgende (veelvoorkomende) symptomen ervaren:

Lichamelijke klachten chronische hyperventilatie

  • Benauwd gevoel;
  • Droge mond;
  • Opgeblazen gevoel in buik;
  • Slap gevoel in benen;
  • Duizeligheid;
  • Kortademigheid
  • Tintelingen rond mond, voeten of in vingers;
  • Overmatig transpireren;
  • Spierpijn;
  • Waas voor ogen;
  • Hartkloppingen;
  • Keelpijn.

Psychische klachten chronische hyperventilatie

  • Vermoeidheid;
  • Het gevoel dat je buiten jezelf bent;
  • Angst om controle te verliezen
  • Angst om dood te gaan;
  • Slaapproblemen;
  • Piekeren;
  • Moeite met concentreren;
  • Snel boos worden.

De symptomen die je ervaart bij chronische hyperventilatie kunnen heel erg vervelend of zelfs beangstigend zijn. Sommige mensen vinden het zo eng dat ze bang zijn voor een nieuwe hyperventilatie-aanval. Ze proberen een nieuwe aanval te voorkomen. Vaak triggert de angst een nieuwe aanval, waardoor hyperventilatie in stand wordt gehouden. Ter geruststelling: de klachten die je ervaart tijdens een aanval zijn (meestal) niet gevaarlijk.

Luister de podcast Waar wacht je op?

Waar komen angsten en paniek vandaan? En hoe ga je ermee om?

Podcast over angsten

Oorzaak chronische hyperventilatie

Hyperventilatie kan ontstaan door zowel lichamelijke als psychische klachten. Vaak komt het voor bij chronische stress, angstklachten, een burn-out en depressie. Wat de klachten gemeen hebben? Dat ze stress, angst en spanningen met zich meebrengen. Stress beïnvloedt het ademhalingscentrum. Je ademhaling versnelt, maar vertraagt ook weer als de stressfactoren zijn verdwenen. Doordat je je langdurig gespannen voelt, wordt je ademhaling dieper. Wat weer voor meer stress zorgt. Vooral als je angstig bent geworden om te hyperventileren. Dan is de kans groter dat je nog een aanval triggert, waardoor je in een cirkel van chronische hyperventilatie terecht komt.

Chronische hyperventilatie behandeling

Omdat chronische hyperventilatie vaak ontstaat door psychische klachten is het belangrijk om deze klachten te verhelpen. Een psycholoog kan samen met jou kijken waar de klachten vandaan komen en een oplossing vinden. Wanneer hyperventilatie bijvoorbeeld veroorzaakt wordt door stress kan een psycholoog je oefeningen geven om stress te verminderen.

Wanneer je niet zeker weet of je last hebt van chronische hyperventilatie, of regelmatig last hebt van acute hyperventilatie, kan je ook contact met ons opnemen voor persoonlijk advies. Samen kunnen we kijken of een psycholoog je zou kunnen helpen bij jouw klachten.  Bel ons op 085 – 4014 720 of stuur ons een bericht.

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd en goedgekeurd door . Bram is psycholoog in Breda en gespecialiseerd in het behandelen van stressklachten. Hij is aangesloten bij Psyned en het NIP.

Lara, Psyned verwijsteam
Beinvloed hyperventilatie je leven?

Heb je vaker last van hyperventilatie aanvallen? Een psycholoog kan je helpen hier vanaf te komen. Bel met ons verwijsteam voor advies of om een afspraak te maken bij een psycholoog die bij jou past.

Plan jouw gratis adviesgesprek