Hoe werkt online therapie?

Ben jij niet bekend met therapie via videobellen? Graag leggen wij jou in 6 eenvoudige stappen uit hoe het in zijn werk gaat. Je zult merken dat deze vorm van therapie veel lijkt op therapie op locatie.

Stap 1: Maak een afspraak

Net zoals bij een behandeling op locatie neem je contact op met ons verwijsteam voor het maken van een afspraak. Zij zullen jou helpen bij het vinden van een psycholoog die bij jou aansluit. Het verschil is dat zij uitsluitend kijken naar behandelaars die (ook) therapie geven via videobellen.

Stap 2: Bevestigingsmail

Zodra je een afspraak hebt gemaakt ontvang je net zoals normaal gesproken van ons een bevestigingsmail met informatie over de afspraak.

Stap 3: Uitleg van de behandelaar over de online afspraak

Jouw behandelaar zal per mail of telefonisch contact met jou opnemen met uitleg over de eerste online afspraak. Je krijgt in ieder geval uitleg over hoe je toegang krijgt tot het videogesprek. Daarnaast kun je bij jouw behandelaar terecht met alle andere vragen die je op voorhand hebt.

Stap 4: Toegang krijgen tot het videogesprek

Voor een gesprek via videobellen heb je een computer, tablet of mobiel nodig met een camera en internetverbinding. Hoe je vervolgens toegang krijgt tot het videogesprek hangt af van het platform dat jouw behandelaar gebruikt. Vaak gebeurt dit heel eenvoudig door te klikken op een link die je ontvangt in jouw mail. Vervolgens start het eerste gesprek via het platform dat jouw psycholoog gebruikt.

Veel van onze behandelaars gebruiken het platform 24sessions. Lees hieronder verder voor meer informatie over dit platform.

Stap 5: De eerste afspraak

De eerste afspraak is net zoals bij een afspraak op locatie, een intake. Het verschil is dat de psycholoog jou niet uitnodigt in de behandelkamer, maar voor een videogesprek. Je zal vaak al snel vertrouwd raken met het videobellen en merken dat het eigenlijk niet veel verschilt van een face-to-face afspraak.

Stap 6: Het verdere verloop van de behandeling

Ook het verder verloop van de behandeling is hetzelfde als bij een behandeling op locatie. Wanneer er een klik is tussen jou en de psycholoog zal de behandeling verder gaan zoals afgesproken. De verdere invulling van de behandeling bepaalt jouw psycholoog samen met jou.

Hoe werkt 24sessions?

24sessions is een voorbeeld van een platform dat onze behandelaars inzetten voor het geven van therapie via videobellen. Dit platform voldoet aan de ISO 27001 norm en kan dus veilig gebruikt worden. Het is ook eenvoudig door jou te gebruiken. Een behandelaar plant via 24sessions een afspraak voor jou in en jij ontvangt vervolgens onderstaande mail.

Online therapie via 24sessions

Zoals uit deze mail blijkt is het eenvoudig om het videogesprek te betreden. Je opent de internetbrowser Google Chrome, Firefox of Safari 11+ en volgt de link uit de mail. Je kunt in de mail hierop klikken of deze link kopiëren en plakken in de zoekbalk van de webbrowser. Zodra je op de link klikt begint de afspraak.

Wil je 24sessions via jouw smartphone of tablet gebruiken? Dan kun je de ‘video-chat by 24sessions’ app downloaden en voer je jouw toegangscode in om de afspraak te laten starten.

Wil jij hulp vanuit jouw vertrouwde omgeving?

Ontdek tijdens een eerste afspraak hoe deze vorm van therapie jou kan helpen. In veel gevallen is therapie via videobellen een goed alternatief voor een afspraak op locatie en raden wij dit aan. De behandeling moet vertrouwd voelen. Het is altijd mogelijk verder te kijken naar alternatieven, maar online therapie werkt bijna hetzelfde als een behandeling op locatie. Indien nodig kunnen wij jou helpen bij het vinden van hulp die beter bij jou past. Neem contact op met ons verwijsteam als je behoefte hebt aan een persoonlijk advies of het maken van een afspraak.

Lara, Psyned verwijsteam
Therapie vanuit jouw vertrouwde omgeving

Lijkt het jou fijn om vanuit je vertrouwde omgeving psychologische hulp te krijgen? Neem dan contact met ons op. We luisteren naar je verhaal en koppelen je aan een psycholoog die bij je past.

Plan jouw gratis adviesgesprek