Gezinstherapie

Mis je de verbinding binnen jullie gezin en is de sfeer gedaald tot ver onder het nulpunt? Of hebben jullie familieproblemen? Gezinstherapie helpt jullie om de verbinding tussen gezinsleden te versterken en de sfeer te verbeteren. Hoe fijn zou dat zijn? Want ieder gezin kent wel problemen; kinderen die met elkaar ruziën, pubers die onbereikbaar lijken, gezinsleden met (psychische) problemen, ouders die het oneens zijn over de opvoeding. Als jullie er als gezin samen niet uitkomen helpt gezinstherapie jullie.

Dit bericht is voor het laatst bijgewerkt op:

Wat is gezinstherapie?

In gezinstherapie gaan jullie, als gezin, de individuele relaties die jullie met elkaar hebben onderzoeken. Wat gaat er goed tussen jullie? Waar zit ruimte voor verbetering? Ook wordt er gekeken welke individuele problemen er spelen binnen jullie gezin en hoe jullie die samen kunnen oplossen. Verder gaan jullie met de gezinspsycholoog op zoek bepaalde interacties en patronen die problemen lijken te veroorzaken of in stand houden.

afbeelding psycholoog

Kan gezinstherapie jullie helpen?

Problemen binnen het gezin kunnen een grote invloed hebben op jullie gezinsleven. Een psycholoog kan jullie helpen deze problemen te onderzoeken en de onderlinge relaties te verbeteren. Zodat jullie uiteindelijk als gezin een nieuwe start kunnen maken.

Benieuwd wat we voor je kunnen doen?
Plan je adviesgesprek

Wanneer ga je in gezinstherapie?

Door met elkaar in therapie te gaan werk je echt samen aan het versterken van het gezin en het verbeteren van de sfeer. Ook kunnen jullie problemen aanpakken, waardoor jullie er op een nieuwe manier mee kunnen omgaan. Het doel van gezinstherapie is communicatie en relaties binnen jullie gezin te verbeteren. Familie therapie kan gebruikt worden voor veel uiteenlopende gezinsproblemen als communicatieproblemen, conflicten tussen ouders en kinderen, gedragsproblemen bij kinderen of tieners, verslavingen, eetstoornissen of psychische klachten. Als een gezinslid (kind, jongere of volwassene) bijvoorbeeld niet lekker in zijn/haar vel zit of depressieve gevoelens heeft, heeft dit effect op alle gezinsleden. Ook bij gezinsstress, aanpassingsproblemen of bij scheiding of verlies kan gezinstherapie helpen. Familie therapie is niet alleen zinvol binnen traditionele gezinnen. Sterker nog, samengestelde gezinnen, pleeggezinnen, adoptiefamilies en andere vormen van gezinsstructuren kunnen ook veel baat hebben bij gezinstherapie. Deze vorm van therapie helpt ook dan om de sfeer thuis te verbeteren en jullie als gezin sterker te maken.

Opbouw therapie

We bieden therapie op maat, die past bij de situatie en jullie behoeften. Doordat onze gezinstherapeuten de inhoud van de behandelingen aansluiten op wat er nodig is binnen een gezin ziet elke therapie er anders uit. Meestal start een therapeut met een kennismaking met alle betrokken gezinsleden. Vaak zijn er ook individuele sessies met gezinsleden. Soms komen ouders samen en soms juist de kinderen zonder ouders. Uiteindelijk komt iedereen weer samen in therapie.

 

Hechtingsgerichte gezinstherapie

Hechtingsgerichte gezinstherapie is een andere vorm van gezinstherapie waarbij de nadruk wordt gelegd op de hechting tussen de gezinsleden. Deze therapie is gebaseerd op de hechtingstheorie. Deze theorie stelt dat vroege hechting tussen kind en ouders of verzorgers enorm belangrijk is voor de (emotionele) ontwikkeling van het kind. Ook leert het kind op deze manier gezonde relaties aangaan in de toekomst. Als hier iets mis in gaat, is de kans groot dat het kind hier op latere leeftijd last van krijgt. Het doel van hechtingsgerichte gezinstherapie is de onveilige hechting op te merken en te werken aan het herstellen van een veilige basis voor alle gezinsleden.

Effectiviteit van gezinstherapie

Doordat problemen bij de oorzaak worden aangepakt en bestaande patronen worden doorbroken blijkt het effect van de therapie vaak groot. Ook is deze vorm van behandelen duurzaam, doordat jullie elkaar beter leren begrijpen en elkaar beter ondersteunen. De kans dat het effect van de therapie blijvend is neemt hierdoor toe. Dat niet slechts één gezinslid hulp krijgt, maar alle betrokken gezinsleden, maakt deze vorm van hulp ook zeer effectief.

Wil je weten hoe gezinstherapie jullie helpt? Of wil jij je vragen of zorgen bespreken? Bel ons dan op 085 – 4014 720 of plan een gratis adviesgesprek in.

Lara, Psyned verwijsteam
Gezinstherapie bij Psyned?

Heb je een moeilijke gezinssituatie en behoefte aan hulp? Ons verwijsteam geeft je graag advies op maat en koppelt jullie, wanneer nodig, aan een erkende en passende gezinstherapeut.

Plan jouw gratis adviesgesprek