Platonische relatie

Een platonische relatie of een platonische liefde hebben, wat betekent dat nu eigenlijk? Wat kan wel en wat kan niet in een platonische relatie en waar ligt de grens tussen platonisch en meer? En geven jij en jouw relatie wel dezelfde betekenis hieraan? Onduidelijkheid of ontevredenheid binnen een platonische relatie kan jouw liefdesrelatie beïnvloeden, wat je het liefst wilt voorkomen.

Een platonische relatie: vroeger en nu

Het woord platonisch stamt af van de Griekse filosoof Plato. Hij sprak over de trappen van de liefde en volgens Plato was de platonische liefde de hoogste trap van de liefde. Hij omschreef deze liefde als het streven en begeren naar schoonheid, waarheid en goddelijkheid. Nadat Plato het had over de platonische liefde komen we dit begrip in de renaissance weer tegen in de vorm van “amor platonicus”, een term die de filosoof Marsilio Ficinogebruikte. Hij zorgde ervoor dat platonische liefde in de vorm van een liefdesverhouding zonder seksualiteit werd opgenomen in christelijke filosofie. Het concept van een platonische relatie is dus al behoorlijk oud.

Tegenwoordig spreken we vaak gewoon over “het is platonisch” en beschrijft dit een relatie twee personen die geen seks hebben met elkaar. Maar het hoeft niet zo te zijn dat er totaal geen fysiek contact is of helemaal geen seksuele spanning is in een platonische relatie. Dit maakt dan ook dat de grenzen van wanneer een relatie nu puur platonisch is soms nogal moeilijk te bepalen kunnen zijn. Wanneer kan een knuffel wel en wanneer gaat deze verder dan platonisch? Een platonische vriendschap komt ook vaak voor. Tussen vrienden kan uiteraard sprake zijn van liefde zonder wellustige gevoelens of het verlangen naar meer. Dit kan zowel een vriendschappelijke relatie tussen een man en een vrouw zijn maar ook tussen twee vrienden van gelijk geslacht.

Luister de podcast Waar wacht je op?

Als je meer wil weten over relaties en relatietherapie.

Relatie podcast

Ontevredenheid binnen een platonische relatie

Heb je zelf een platonische relatie, dan zul je daar niet snel hulp voor zoeken. Een platonische vriendschap is gewoon gezond. Maar wanneer je in een dergelijke relatie zit en jouw eigen gevoelens veranderen, dan kan dat best voor wat verwarring zorgen. Een relatietherapeut kan je helpen om erachter te komen waar deze gevoelens vandaan komen en hoe je hier mee om zou willen en kunnen gaan. Het kan natuurlijk ook zo zijn je partner een platonische vriendschap heeft en je hier jaloers van wordt. Het vertrouwen in je partner wordt misschien wel minder of je gaat je overmatig zorgen maken. Een relatietherapeut kan je dan helpen om iets meer perspectief te krijgen en er weer sterk(er) uit te komen. Of wellicht heb je zelf een jaloerse partner terwijl er met die vriend of vriendin niets speelt. Dan kan het fijn zijn om te praten over wat voor effect de jaloezie van je partner op jou heeft en hoe je hier het beste mee om kunt gaan.

Contact

Wil je meer informatie over hoe een relatietherapeut je hierbij kan helpen, of wil je een afspraak inplannen bij een van onze relatietherapeuten? Bel ons dan op 085-4014720. Ons team staat voor je klaar om je te voorzien van advies en je te koppelen aan een therapeut die bij jou past. Je kunt ook per mail contact met ons opnemen.

Lara, Psyned verwijsteam
Hulp of advies nodig?

Blijf niet met je klachten lopen en bel met ons. We kunnen je adviseren en plannen wanneer gewenst direct een afspraak voor je in bij een psycholoog die bij je past.

Plan jouw gratis adviesgesprek