Wat is een depressie?

Heb je nergens zin in en het gevoel dat niets je op kan vrolijken? Het is normaal om je af en toe somber te voelen, maar wanneer dit lang aanhoudt en niet weg lijkt te gaan heb je misschien te maken met een depressie. Een depressie is een stemmingsstoornis die ervoor zorgt dat je je erg lusteloos en somber voelt en misschien zelfs je bed niet meer uit wilt. Als je depressief bent neem je deze gevoelens overal mee naartoe en verdwijnen ze niet vanzelf.

Depressie is één van de meest voorkomende psychische ziektes. Bijna 20 procent van de Nederlanders (18 tot 64 jaar) krijgt ooit een depressie (Trimbos). Iedereen kan een depressie krijgen, maar het komt bij vrouwen vaker voor dan bij mannen. Ook kinderen kunnen een depressie ontwikkelen.

Youtuber Sophie Ousri weet hoe het is om een depressie te hebben. Haar humoristische video’s worden miljoenen keer bekeken, maar ondanks haar succes heeft ze last van depressies.

Verschil tussen depressie en somberheid

Iedereen voelt zich weleens somber. Als je iets vervelends meemaakt zit je vaak even wat minder lekker in je vel. Somberheid is een gezonde, tijdelijke reactie op een negatieve gebeurtenis. Als je je echter langer dan twee weken erg somber voelt en je het gevoel hebt dat niets helpt kan het zijn dat je een depressie hebt.

Bij somberheid hebben jouw slechte gevoelens een duidelijk aanwijsbare reden, maar bij een depressie is dit niet altijd het geval. Je voelt je dan slecht, en positieve veranderingen in jouw situatie zorgen niet dat jij je beter voelt. Ook heeft een depressie invloed op jouw dagelijks functioneren. Alledaagse dingen kosten veel moeite en het depressieve gevoel volgt je overal. Je wilt bijvoorbeeld niet meer uit bed of naar buiten, of je vermijdt sociale contacten.

Oorzaken depressie

Er is geen eenduidige oorzaak voor depressie te geven. Het is meestal een gevolg van een combinatie van biologische, psychologische en sociale factoren. We spreken van het biopsychosociale model:

Biologische factoren

Hieronder verstaan we lichamelijke factoren zoals erfelijkheid en aanleg. De één heeft meer kans om een depressie te ontwikkelen dan de ander. Wanneer één of beide ouders lijdt aan een depressieve stoornis is de kans groter dat jij er zelf ook één ontwikkelt. Maar ook het hebben van een ziekte en het gebruiken van medicijnen kan het ontwikkelen van een depressie beïnvloeden. Ook kunnen hormonale schommelingen te maken hebben met het ontwikkelen van depressieve klachten.

Psychologische factoren

De één kan beter omgaan met tegenslagen dan de ander. Als je veel moeite hebt tegenslagen te verwerken ben je psychologisch kwetsbaarder en daardoor gevoeliger voor het ontwikkelen van een depressie. Ook bepaalde karaktereigenschappen maken je kwetsbaarder voor een depressie. Denk hierbij aan:

 • onzekerheid
 • negatieve denkstijl
 • perfectionisme
 • faalangst
 • slecht om kunnen gaan met teleurstelling

Sociale factoren

Dit zijn factoren die te maken hebben met je omgeving. Wanneer jij in je jeugd bijvoorbeeld te maken hebt gehad met verwaarlozing en/of eenzaamheid loop je een verhoogd risico om een depressie te ontwikkelen. Ook andere ingrijpende gebeurtenissen, zoals een echtscheiding, het verliezen van een dierbare en een ontslag verhogen de kans op een depressie.

Hulp bij depressieve klachten

Voel jij je somber en denk je last te hebben van een depressie? Je wilt je snel weer beter voelen, maar het kan lastig zijn om hulp te vragen. Besef dat je er niet alleen voor hoeft te staan. Een psycholoog kan jou helpen om je klachten te verminderen. Het verwijsteam van Psyned, bestaande uit deskundige psychologen en psychologen in opleiding, geeft jou graag een persoonlijk advies en helpt jou met het vinden van een psycholoog die bij jou past.

Als je meer zekerheid wilt over de kans dat jij een depressie hebt zou je ook eerst onze online depressietest kunnen doen. Deze test geeft je een indicatie van wat er mogelijk aan de hand is. Dit is echter slechts een indicatie, de psycholoog kan een concrete diagnose stellen. Het is goed om op tijd jouw klachten te bespreken want hoe langer je jouw gevoelens verstopt voor anderen, hoe moeilijker het wordt om erover te praten.

Als je depressief bent kan het zijn dat je geen uitweg meer ziet. Als je aan zelfdoding denkt kun je daar met de deskundige vrijwilligers van 113 Zelfmoordpreventie over praten via de telefoon (0900-0113) of chat (24 uur per dag bereikbaar).

Hulp of advies nodig?

Blijf niet met depressieve klachten lopen en neem contact met ons op. We kunnen je adviseren en plannen wanneer gewenst direct een afspraak voor je in bij een psycholoog.

 • Persoonlijk advies
 • Geen wachtlijst
 • Direct een afspraak
Bel: 085-4014720
Zoek een psycholoog
Hulp of advies nodig?

Blijf niet met depressieve klachten lopen en neem contact met ons op. We kunnen je adviseren en plannen wanneer gewenst direct een afspraak voor je in bij een psycholoog.

 • Persoonlijk advies
 • Geen wachtlijst
 • Direct een afspraak
Bel: 085-4014720
Zoek een psycholoog