Chronische vermoeidheid

Wat is chronische vermoeidheid? Iedereen is weleens moe. Je slaapt soms een nacht slecht, of bent door een hectische periode in je leven wat vermoeider. Het is normaal om af en toe moe te zijn en het kan ook best even duren voor dit weer over is. Maar wat als je voortdurend moe bent en meer slapen en rusten je er niet bovenop helpen? Dan heb je misschien last van chronische vermoeidheid.

Wat is chronische vermoeidheid?

Je bent chronisch vermoeid als je langer dan 6 maanden ernstige vermoeidheidsklachten hebt zonder dat er een medische reden voor is. Hoe lang je ook slaapt en hoeveel rust je ook neemt, je vermoeidheid gaat niet over. Een erg frustrerende situatie.

Chronische vermoeidheid kan je flink belemmeren in het dagelijks leven. Je hebt nergens meer zin in en functioneert minder goed dan normaal gesproken. Juist omdat je je nu extra bewust bent van alles wat je nog moet doen en alles wat je niet meer (goed) kan wordt de vermoeidheid alleen maar erger.

Oorzaken chronische vermoeidheid

Als je chronisch vermoeid bent kost lichamelijke inspanning je meer energie en ervaar je sneller stress. Chronische vermoeidheid heeft geen duidelijke oorzaak, en komt waarschijnlijk door een combinatie van factoren. Bij sommigen ontstaat het na een periode van ziekte en/of stress, of als gevolg van bijvoorbeeld PTSS of Pfeiffer, maar een genetische aanleg is ook een mogelijke oorzaak. Mensen met chronische vermoeidheid hebben soms een verzwakt immuunsysteem of een afwijkende hormoonspiegel. Dit zijn echter geen bewezen oorzaken; je kunt ze beter zien als risicofactoren dan oorzaken. Chronische vermoeidheid komt vaker voor bij vrouwen dan mannen en minder vaak bij kinderen.

Symptomen chronische vermoeidheid

Als je 6 maanden achter elkaar vermoeidheidsklachten hebt die niet overgaan met extra slaap of rust, en er verder geen medische verklaring voor is ben je chronisch vermoeid. Dit zijn veelvoorkomende symptomen:

 • je functioneert minder goed in het dagelijks leven;
 • ernstige vermoeidheidsklachten;
 • grieperig gevoel;
 • keelpijn;
 • gewrichtspijn;
 • concentratieproblemen;
 • duizeligheid na opstaan;
 • de klachten hebben geen duidelijke oorzaak;
 • de klachten houden langer dan 6 maanden aan;
 • extra rust en slaap helpen niet.

Niet iedereen die chronische vermoeid is heeft dezelfde symptomen. Misschien ervaar jij sommige symptomen erger dan anderen, of zijn er symptomen waar je juist helemaal geen last van hebt.

Diagnose en behandeling chronische vermoeidheid

Bij de diagnose van chronische vermoeidheid is het belangrijk andere zaken uit te sluiten. De klachten van chronische vermoeidheid komen namelijk overeen met veel andere gezondheidsproblemen. Ook kan het lijken alsof er niks met je aan de hand is als je chronisch vermoeid bent, waardoor het moeilijk te diagnosticeren is.

Er is niet één bepaalde behandeling voor chronische vermoeidheid. Het hangt af van welke klachten je hebt en wat het beste werkt voor jou. De meest voorkomende behandelingen zijn oefentherapie of cognitieve gedragstherapie. Tijdens de behandeling kijk je samen met een psycholoog naar hoe jij het beste met jouw klachten om kunt gaan. Je leert bijvoorbeeld op een andere manier naar je klachten kijken.

Chronische vermoeidheid heeft vaak verschillende oorzaken dus het is belangrijk goed na te gaan waar het probleem ligt en van hieruit toe te werken naar een oplossing. Als chronische vermoeidheid jouw leven beheerst is het verstandig om een afspraak te maken met een psycholoog die jou verder kan helpen.

Ben jij voortdurend moe?

Een psycholoog kan je helpen de oorzaak te vinden van je vermoeidheid en helpen je klachten te verminderen. Bel met ons verwijsteam voor advies of om een afspraak te maken bij een psycholoog die bij jou past.

 • Persoonlijk advies
 • Geen wachtlijst
 • Direct een afspraak
Bel: 085-4014720
Zoek een psycholoog
Ben jij voortdurend moe?

Een psycholoog kan je helpen de oorzaak te vinden van je vermoeidheid en helpen je klachten te verminderen. Bel met ons verwijsteam voor advies of om een afspraak te maken bij een psycholoog die bij jou past.

 • Persoonlijk advies
 • Geen wachtlijst
 • Direct een afspraak
Bel: 085-4014720
Zoek een psycholoog