Bore-out

Vind jij je werk saai of te makkelijk? Ben je vaak moe en ongeconcentreerd? Voel jij je niet verbonden met jouw werk? Misschien heb je wel een bore-out. Een bore-out hebben betekent dat je in situatie zit waarin je onderbelast bent en niet genoeg gestimuleerd wordt. Je kunt hierdoor letterlijk ziek worden van verveling. Oftewel, een bore-out krijgen.

Een bore-out is zeker niet iets om te onderschatten. Het kan voor veel problemen zorgen en heeft veelal dezelfde symptomen als een burn-out. Lees meer over hoe je een bore-out kunt krijgen, wat de symptomen en gevolgen zijn en hoe je er vanaf kunt komen.

Wat is een bore-out?

Wat is de betekenis van een bore-out? Als je een bore-out hebt, betekent dit dat je gestrest bent doordat je je verveelt. Je hebt weinig te doen op jouw werk, je vindt het werk saai of ziet jezelf het werk niet voor een langere tijd doen. Je wilt natuurlijk niet dat anderen dit merken, dus probeer je het te verbergen. Als jij je verveelt en niet wilt dat anderen dit zien is het moeilijk de dag door te komen.

Omdat de meeste mensen willen overkomen als iemand die ijverig is en hard werkt, spreid jij jouw taken uit over een lange periode. Daarnaast vul je jouw werktijd misschien met privézaken. Dit is stressvol en kost veel mentale energie. Doen alsof je bezig bent, snel verwisselen van tabblad als iemand naar je scherm kijkt en heel druk overkomen. Dat kan aan je gaan vreten en dus zorgen voor een bore-out.

afbeelding psycholoog

Heb je last van een bore-out?

'Mijn collega’s of ik luisteren vrijblijvend en graag naar jouw verhaal. Welke klachten komen kijken bij je bore-out? We geven je advies en vertellen je welke erkende psycholoog bij jou in de buurt je kan helpen. '

Benieuwd wat we voor je kunnen doen?
Plan je adviesgesprek

Het verschil tussen bore-out en burn-out

Door de stress die je hebt van je bore-out raak je uiteindelijk, net als bij een burn-out, uitgeblust. De klachten van bore-out en burn-out zijn veelal hetzelfde. Je hebt nergens meer energie voor; de tank is leeg. Het verschil tussen bore-out en burn-out is de oorzaak van de stress. Bij een bore-out is verveling en onderbelasting de oorzaak. Bij een burn-out is overbelasting juist het probleem.

Bore-out oorzaken

Je kunt in verschillende gevallen een bore-out krijgen: bijvoorbeeld als het werk jou allemaal makkelijk afgaat, of als jij niet genoeg te doen hebt. Een bore-out kan ook ontstaan als het werk niet goed aansluit bij jouw vaardigheden of als je het werk niet zinvol vindt.

Misschien is jouw huidige functie onder je niveau, is jouw werk erg eentonig en hoef jij je daar mentaal nauwelijks voor in te spannen. Of je leidinggevende heeft geen werk voor jou, waardoor jij je tijd moet zien te vullen zonder dat je echt iets te doen hebt. Al deze factoren kunnen leiden tot een bore-out.

Kan iedereen het krijgen?

Als je moeite hebt om initiatief te nemen en taken op te pakken is het risico op een bore-out hoger. In dit geval spreken we van sub-assertiviteit. Je doet wat jou gevraagd wordt, ook al past het werk niet bij je. Ook als je een laag zelfbeeld hebt is de kans op een bore-out groter. Je hebt dan moeite met het nemen van initiatief en denkt misschien dat je niets aan jouw situatie kunt veranderen. Als je hoogbegaafd bent is de kans groter dat jij niet genoeg gestimuleerd wordt. Ook dan ligt een bore-out op de loer.

Ben je hersteld van een burn-out? Dan is het goed om op te passen dat jou niet het tegengestelde gebeurt. Het is verstandig om niet te veel druk op je te nemen. Je wilt immers niet opnieuw een burn-out oplopen. Maar, met te weinig druk verhoog je het risico op een bore-out.

Luister de podcast Waar wacht je op?

Oververmoeid? Stress? Overspannen? Of misschien een burn-out?

Burn-out aflevering

Bore-out klachten

Wat zijn de symptomen van een bore-out? De symptomen van een bore-out zijn vergelijkbaar met de kenmerken van een burn-out. Je bent moe, gestrest, prikkelbaar en hebt minder zelfvertrouwen en interesse in je omgeving. Ook kan een bore-out zorgen voor bepaald gedrag. Als je niets te doen hebt, of als jouw werk niet uitdagend genoeg is kan je veel gaan uitstellen en doen alsof je druk bezig bent terwijl jij je eigenlijk verveelt.

De gevolgen van een bore-out

Je zou misschien niet denken dat een bore-out ernstige gevolgen kan hebben. Te weinig te doen hebben op het werk, dat kan toch niet zo erg zijn? Toch veroorzaakt het bij velen stress, frustratie en ontevredenheid.

Omdat jij niet uitgedaagd wordt kan het zijn dat je aan jezelf gaat twijfelen. Je vraagt je af wat je nog wel en niet kunt, omdat je al lang niet meer op je eigen niveau bezig bent en prestaties levert. Je zelfvertrouwen wordt aangetast, wat jouw problemen weer kan verergeren. Het wordt steeds moeilijker om iets aan jouw situatie te veranderen.

De mentale en fysieke gevolgen zijn hetzelfde als bij een burn-out. Je kunt te maken krijgen met fysieke klachten als vermoeidheid en hoofdpijn, maar ook mentale klachten als lusteloosheid, depressie en slaapproblemen.

Hoe herstel je van een bore-out?

Het kan moeilijk zijn om voor jouw bore-out klachten uit te komen; misschien schaam je je ervoor. Toch is het belangrijk om jouw klachten serieus te nemen en ze te herkennen en te bespreken. Dus hoe herstel je van een bore-out? Er is een aantal manieren waarop jij zelf jouw situatie kan verbeteren en kan herstellen:

  • Probeer proactief in jouw werk te zijn. Zinvol bezig zijn kan het gevoel van eigenwaarde verhogen.
  • Creëer meer structuur in je taken. Stel deadlines en zorg dat je echt werkt als het daar tijd voor is.
  • Zorg voor een duidelijke onderscheid tussen privé en werk.

Het is ook goed om voor jezelf uit te spreken wat jij belangrijk vindt in jouw werk. Wat zijn jouw waarden? Hoe kun je die uitdragen? Wat wil je uiteindelijk bereiken met jouw werk? Hoeveel tijd heb je om te werken en hoeveel denk je aan te kunnen? Dit zijn belangrijke vragen als jij erachter wilt komen hoe jij de juiste balans kunt vinden tussen werk en privé.

Het kan helpen om deze zaken met jouw leidinggevende te bespreken. Met een goed gesprek en een proactieve houding kun je ver komen. Jouw leidinggevende zal er ook baat bij hebben dat jij je snel beter voelt. Kom je er toch achter dat jouw huidige baan niet goed bij jou past? Misschien is het dan tijd om op zoek te gaan naar een baan die beter aansluit bij jouw behoeften.

Hulp bij een bore-out?

Als het ondanks bovenstaande punten toch niet lukt om jouw klachten te verminderen kan het helpen om met een psycholoog in gesprek te gaan. Ons verwijsteam kan jou een persoonlijk advies geven en jou helpen in je huidige situatie. Bel ons op 085 – 4014 720 of plan hier je gratis adviesgesprek. Ook kunnen ze wanneer gewenst meteen een afspraak voor je inplannen bij een psycholoog die bij jou past.

Lara, Psyned verwijsteam
Heb jij mogelijk een bore-out?

Denk je dat je een bore-out hebt? En wil je van je stressklachten af? Neem dan contact op met ons verwijsteam. We geven je persoonlijk advies en koppelen je direct aan een erkende psycholoog.

Plan jouw gratis adviesgesprek