Geef je nare ervaring een plek - letterlijk
Maak kennis met onze behandelaar.

Geef je nare ervaring een plek - letterlijk

Een heftige, negatieve ervaring kan lang in je hoofd blijven hangen. Misschien droom je er over, komt de herinnering opeens bij je op als je met heel iets anders bezig bent; het zou zelfs kunnen dat je flashbacks ervaart. Waarom kunnen negatieve herinneringen zich zo aan je opdringen?

 Je nare ervaring een plek geven

Recent onderzoek door een Britse universiteit heeft een mogelijke verklaring gevonden: je brein lijkt negatieve ervaringen anders op te slaan dan positieve. Bij neutrale nieuwe ervaringen slaat je brein niet alleen de onderwerpen van je aandacht op, zoals de mensen die je ontmoet, maar ook de associaties die je hebt met de omgeving. Bij negatieve ervaringen lijkt dit anders te gaan: je brein onthoudt vooral het onderwerp van je aandacht en ‘vergeet’ de context.

Zonder context is het moeilijk om een negatieve ervaring een plek te geven. Stel je voor: een slachtoffer van geweld herinnert zich de klappen, niet de plek waar het gebeurde. Het was zo’n heftige ervaring dat het wel in zijn of haar achterhoofd blijft rondspoken, maar omdat het geen (letterlijke) plaats krijgt komt de herinnering op willekeurige momenten op, ook in situaties die er niets mee te maken hebben. Een soldaat herinnert zich de knallen van geweren, maar associeert dit niet met de plek waar hij ze hoorde: elke knal van een stuk vuurwerk kan dan deze herinnering oproepen.

De bevindingen van dit onderzoek kunnen enorm waardevol zijn voor de behandeling van mensen die lijden aan bijvoorbeeld Post-Traumatic Stress Disorder (PTSD), maar wellicht ook in andere vormen van therapie. Je verdriet of trauma een ‘plek’ geven letterlijk toepassen is dus misschien zo gek nog niet.

Bron: sciencedaily.com

© 2016 - Redactie Psychologen Nederland
085 - 4014720
secretariaat@psyned.nl

Wil je een vraag voorleggen aan de praktijkassistent van Psyned of een afspraak maken bij een psycholoog of therapeut bij jou in de buurt? Bel dan naar 085 - 4014720.  Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws rondom psychologie, leuke feitjes en inzichtgevende artikelen? Volg Psyned dan op Facebook, Twitter en LinkedIn.