Singles zijn Socialer - 5 voordelen van single zijn
Maak kennis met onze behandelaar.

Singles zijn Socialer - 5 voordelen van single zijn

Love it or hate it, het is weer Valentijnsdag. Deze dag werkt een beetje als Oudjaarsavond: het is eigenlijk zomaar een dag in het jaar en als je zin hebt om in je badjas op de bank te zitten moet dat kunnen, denk je. Toch voelen veel mensen zich eenzaam als ze die dag alleen moeten doorbrengen. Als je single bent is dit dus een lastige dag – zeker als je veel vrienden hebt die wel in een relatie zitten.

Op zulke momenten kan je weleens wensen dat je ook een partner had. Natuurlijk, het kan namelijk heel fijn zijn om een goede relatie te hebben. Maar ter ere van Valentijnsdag willen we het ook graag eens omdraaien, want single zijn brengt ook hele leuke voordelen met zich mee.

Daarom hieronder de 5 grootste voordelen van single zijn. Waarmee we maar willen zeggen: een goede romantische relatie is heel prettig, maar als je momenteel single bent – geniet ervan!

Voordeel 1:
Singles hebben vaak een rijker sociaal leven. Een Amerikaans onderzoek vond dat singles vaker afspraken, hulp gaven of anderszins contact hadden met familie en vrienden dan samenwonende stellen. Singles gaan er ook veel vaker op uit – even naar een cafeetje, een voorstelling, of een cursus, en meer betrokken bij hun omgeving en buurt. Het klassieke beeld van ‘het gezin als de hoeksteen van de samenleving’ is dus eigenlijk achterhaald.

Voordeel 2:
Als single heb je meer tijd om voor jezelf te zorgen en gezond te blijven. Stellen in een relatie besteden behoorlijk veel tijd aan elkaar, en als er ook nog eens kinderen bij komen komt de tijd die je aan je gezondheid en sporten kan besteden erg in het gedrang. Getrouwde mensen sporten dan ook gemiddeld minder dan alleenstaanden. Ook opvallend: getrouwde mannen hebben vaker overgewicht dan alleenstaande mannen. Plus: die actievere sociale kring die je als single hebt? Ook erg goed voor je gezondheid – je lijkt er zelfs langer door te leven.

Voordeel 3:
Geen relatie hebben kan goed zijn voor je carrière. Alleenstaanden zijn flexibeler en kunnen meer tijd besteden aan zelfontwikkeling, wat hun carrière natuurlijk zeker ten goede komt. Dit geldt zeker voor jonge vrouwelijke singles. Onderzoek uit 2010 wees uit dat alleenstaande vrouwen zonder kinderen in grote steden gemiddeld zo’n 15 procent meer verdienden dan mannen van dezelfde leeftijd.

Voordeel 4:

Als je niet van conflict houdt ben je misschien gelukkiger alleen dan in een relatie. Mensen met een conflict-vermijdende persoonlijkheid kunnen soms meer stress ervaren van het onderhouden van een relatie dan dat ze er gelukkig van worden, blijkt uit dit onderzoek. Deze mensen kunnen onzeker worden van eventuele ruzies en het idee dat ze de ander tevreden moeten houden – dan is een bestaan als single natuurlijk een stuk kalmer.

Voordeel 5:
Als je alleenstaand bent, ben je zeker niet meer alleen. Er zijn nu zoveel singles dat samenzijn steeds minder de norm wordt. De hoeveelheid alleenstaanden stijgt nog steeds met een rap tempo; cijfers van het CBS wijzen uit dat sinds 1995 het aantal alleenstaande vrouwen in Nederland met ruim 25% is gestegen, en het percentage alleenstaande mannen zelfs met ruim 42%. Deze groeiende groep singles zijn de wereld aan het veranderen: waar vroeger alles op stellen en gezinnetjes was ingericht, vind je nu steeds meer voorzieningen voor singles.

De roep om meer rekening te houden met de moderne alleenwonende mens wordt ook alsmaar groter. Amerikaans socioloog Eric Klinenberg, auteur van een boek over het stijgende aantal gelukkige singles, denkt ook dat alleenstaanden niet langer over het hoofd gezien moeten worden: “Mensen die het zich kunnen veroorloven kiezen steeds vaker bewust om alleen te wonen – voor hen is het geen tijdelijk kwaad, maar een bevrijding.”

Fijne Valentijnsdag namens Psychologen Nederland!

© 2016 - Redactie Psychologen Nederland
085 - 4014720
secretariaat@psyned.nl

Wil je een vraag voorleggen aan de praktijkassistent van Psyned of een afspraak maken bij een psycholoog of therapeut bij jou in de buurt? Bel dan naar 085 - 4014720.  Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws rondom psychologie, leuke feitjes en inzichtgevende artikelen? Volg Psyned dan op Facebook en Twitter.