Begeleiding bij Kanker

Begeleiding bij Kanker

Ziekte en gezondheid
Ziek zijn, wat betekent dat voor jou? En voor je omgeving? Voel je je wel eens heel erg eenzaam en alleen, ook al wil iedereen je steunen en helpen? Houd je je groot omdat het verdriet van je omgeving zo groot is? Zorg je liever voor de ander dan voor jezelf? Ik was ziek en ik was zo bang, zo ontzettend bang. En ik durfde dat tegen niemand te zeggen. Er was een vriendin, zij belde me op in het ziekenhuis. Iedereen zei: “joh het komt wel goed, geen zorgen maken, het komt wel goed.” Zij zei: “lieverd wat zal je bang zijn, en wat is het groot om zo ziek te zijn. Ik snap dat je bang bent en verdrietig. Mag ik je even troosten?”

Een veilige plek
Een veilige plek om thuis te komen in je lijf. Je lichaam dat ziek is of was. Misschien ben je wel boos op je lijf, of ben je er bang voor. Een plek om te kunnen voelen en vertellen hoe het met jou gaat. Waar je eerlijk en puur naar jezelf mag kijken. En mag ontdekken: hoe nu verder?

Leven en dood en alles daar tussenin
Als ik mensen begeleid met kanker, gaat het maar weinig over kanker. Veel meer over het leven, hoeveel het je waard is, over de dood en hoe je daar naar kijkt. Maakt het je bang, doodsbang? Is het ook een opluchting als het zover zou zijn? Mag je dat wel zeggen? Mag je eigenlijk wel boos zijn en verdrietig?

Hoe nu verder
Je bent genezen van kanker, voor nu. De chemo’s, bestralingen en ziekenhuisbezoeken zijn achter de rug. Je gaat misschien ook weer werken. Zo, nu wordt alles weer normaal denk je. En de mensen om je heen slaan een zucht van verlichting.

En dan gebeurt er iets raars. Je hebt gestreden en gevochten om je door de behandelingen heen te slaan. Je hebt het gered en: je voelt je verdrietig, leeg of alleen. Dat is heel normaal, er is nu pas tijd om te ontspannen en te voelen wat het allemaal met je heeft gedaan. Dit is een belangrijke periode, die er niet voor niks is. Dit is de periode waarin je je zal afvragen: waar doe ik het allemaal voor, hoe wil ik eigenlijk verder? Wil ik wel verder zoals hiervoor, of kan het ook anders? Hoe geef ik zin aan mijn leven?

Samen
Ik ben lid van de NVPO, Nederlandse vereniging voor psychosociale oncologie. Hierdoor ben ik op de hoogte van de ontwikkelingen op het gebied van begeleiding van mensen met kanker. Daarbij heb ik een jarenlange ervaring als therapeut en creatief therapeut.

Schatkist Her-innerings doosje

Een herinnering is een her- innering. Zoiets van: je weer eigen maken, een geur, een woord, muziek of een gedicht. Wat zou je willen nalaten zodat de mensen die hier in het leven blijven, zich jou kunnen her- inneren. Je lekkere luchtje, een uitspraak die jij vaak deed, je stem, een gedicht. Een verhaal of de geur van de mist in de ochtend? Misschien schrijf je een brief aan je geliefde, of aan je dochter voor een belangrijke dag die gaat komen in zijn of haar leven. Er kan veel emotie loskomen als je dat doet, en precies dat geeft je ontspanning en rust. Samen kunnen we een doosje maken met wat voor jou belangrijk is in dit leven.

Het kan rust geven als je dit maakt en als het ergens op een plek bewaard wordt. Misschien blijft het heel lang in de kast liggen. En misschien doe je er af en toe nog eens wat bij. Het kan je rust geven.

© 2016 Annebet Nolen - therapie Rotterdam & Den Haag

Annebet Nolen is psychosociaal en creatief therapeut bij therapie Rotterdam en therapie Den Haag. Hier werkt ze met methodieken uit NLP, TA, familieopstellingen en creativiteit. In haar behandelingen maakt ze gebruik van meditatie en mindfulness. 

Wil je meer weten over therapie Den Haag of een afspraak maken? Bel dan naar 085 - 4014720. Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws rondom psychologie, leuke feitjes en inzichtgevende artikelen? Volg Psyned dan op 
Facebook en Twitter.


Dit vind je misschien ook interessant


Populair op het blog

Blog

Doe de test

Psychologische testen

Praat erover

Praat met een psycholoog