Wat Je Zegt Ben Je Zelf

Wat Je Zegt Ben Je Zelf

Uit onderzoek is gebleken dat woorden meer zijn dan alleen maar een middel om te communiceren. Wanneer iemand scheldwoorden hoort dan worden de pijngebieden van de hersenen actief, de persoon ervaart dus pijn. Als we pijn kunnen ervaren door het horen van woorden, zal de impact van woorden dan nog verder kunnen gaan? Uit mijn praktijk blijkt van wel.

Neem het kind dat dag in dag uit hoort dat het een nietsnut is, en niets zal bereiken in het leven. Als jongvolwassene zal deze persoon erg onzeker zijn en de toekomst met weinig vertrouwen tegemoet zien. Er zullen uitzonderingen zijn, maar veel van deze kinderen bereiken inderdaad weinig in het leven. Woorden hebben namelijk de kracht om hun eigen realiteit te scheppen.

Nu heb je niet zoveel invloed op de woorden die anderen tegen je spreken, maar des te meer kun je doen aan de woorden die je zelf spreekt. Ben jij de persoon die geregeld zegt: ‘ik ga deze toets vast niet halen’, ‘het rijexamen gaat me zeker niet lukken’, ‘ik zal vast niet gekozen worden voor deze baan’, etcetera?

Denk de volgende keer nog eens een tweede keer na voordat je je mond open doet. En zeg bijvoorbeeld dit: ‘het zal lastig zijn, maar misschien kan ik deze toets toch nog halen’ of, ‘ik ben erg onzeker op de weg, maar door me goed te concentreren heb ik een goede kans om mijn rijbewijs te halen’.

Omstandigheden beginnen vaak met woorden, en woorden beginnen met gedachten. Een oud gezegde beschrijft het op de volgende manier:

Let op je gedachten, ze worden je woorden
Let op je woorden, ze worden je handelingen
Let op je handelingen, ze worden je gewoonten
Let op je gewoonten, ze worden je karakter
Let op je karakter, want dat wordt je bestemming


Wat doe jij met de gemiddeld 16.000 woorden die een mens per dag uitspreekt… Maak jij iets moois, of breek je er juist iets mee af?

© 2016 Jedidja Borkent
Psycholoog Arnhem
085 - 4014720
secretariaat@psyned.nl

Jedidja Borkent is psycholoog bij Psycholoog Arnhem. Ze is gespecialiseerd in verslavingsbehandeling, ADHD coaching en Cognitieve Gedragstherapie. Daarnaast behandelt ze depressies, angstklachten, burn-out en zingevingsvragen.

Wil je meer weten over Psycholoog Arnhem of een afspraak maken? Bel dan naar 085 - 4014720. Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws rondom psychologie, leuke feitjes en inzichtgevende artikelen? Volg Psyned dan op Facebook en Twitter.

auteur


Dit vind je misschien ook interessant