Hoe ontstaan hechtingspatronen en waarom hebben ze veel invloed

Hoe ontstaan hechtingspatronen en waarom hebben ze veel invloed

Je kunt het je in deze eerste fase van je leven niet permitteren om aan je ouders te twijfelen. Je kunt hun handelingen nog niet beoordelen en je bent nog niet in staat hun gedrag te rationaliseren. Daarom zal je alles wat ze doen als normaal beschouwen, als norm, en dit onvoorwaardelijk accepteren. Je zult alles doen wat je ouders je zeggen. Zo worden eigenlijk je gedachten en gevoelens over jezelf en de wereld door je ouders in je hersenen vastgelegd.

Deze gedachtes en gevoelens zullen sterker zijn dan je latere. Wat je ook hebt ervaren in die periode van je leven, of het nu echt was of niet, of je ouders het wel of niet zo bedoeld hadden, dat wordt de ‘snelweg’ van je hersenen, de bril waardoor jij kijkt. Zo ontwikkel je in overeenstemming met je temperament je hechtingspatroon, waarbij je overwegend een angstig- of een vermijdend hechtingspatroon aanneemt.

Hoe zien hechtingspatronen er uit
Als je meer angstig gehecht bent, heb je vaak minder vertrouwen in jezelf en meer in de ander. Dan denk je gauw dat anderen het beter kunnen, dat anderen beter zijn dan jij, ben je onzeker of de ander er wel voor je is, of je het wel waard bent, vraag je veel om bevestiging, heb je de neiging om je aan te passen, de ander te pleasen, voel je jezelf kleiner en minder belangrijk, ligt je focus buiten jezelf, heb je vaak niet eens in de gaten hoe het voor jou voelt omdat je zo met de ander bezig bent, vertaal je snel je gevoelens in verdriet en angst, vind je het lastig om voor je eigenheid uit te komen, ben je vaak bang om je veiligheid en geborgenheid kwijt te raken en heb je veel liefde voor samenzijn.

Als je meer vermijdend gehecht bent, heb je vaak meer vertrouwen in jezelf en minder in de ander, denk je dat je het, het beste zelf kunt doen (want de ander zal toch wel niet beschikbaar zijn), trek je jezelf snel terug, ga je graag je eigen gang, streef je er naar om onafhankelijk te zijn, zal je je gemakkelijk door de ander bepaald en gecontroleerd voelen, neem je vaak een kritische houding aan, ben je geneigd om je gevoel vooral te vertalen in irritatie en boosheid, ben je snel bang om je vrijheid kwijt te raken en heb je veel liefde voor eigenheid.

Soms lopen deze twee hechtingspatronen onnavolgbaar door elkaar heen. In dat geval is er sprake van een gedesorganiseerd hechtingspatroon, waardoor er een innerlijk conflict ontstaat. Hierdoor heb je de neiging om te gaan aantrekken en afstoten.

Wat kun je er mee
Mijn ervaring is dat het belangrijk is om je bewust te worden van je hechtingspatroon. Je bewust te worden van de gevoelens en gedachten die daarbij een rol spelen en te gaan beseffen dat ze meestal de reden zijn van je gedrag. Tevens is het van belang te gaan begrijpen dat dit wel de beste manier was voor jou om in die omgeving te "overleven".

Als je het patroon gaat herkennen, neem je er al vanzelf wat afstand van, zodat er verandering kan plaatsvinden en je datgene wat nu in je leven niet meer echt passend is, los kunt gaan laten. Daardoor word je je bewust dat jij de keuze maakt voor jouw leven en dat jij alleen zelf kunt bepalen wat je blij en gelukkig maakt.

Ik ben benieuwd te horen in welk patroon je jezelf het meest herkent en waar jij dan tegen aanloopt?

© 2015 Elisabeth van Dieten
Psycholoog Middelburg
085 - 4014720
secretariaat@psyned.nl

Elisabeth van Dieten is werkzaam als psycholoog in Middelburg. Ze werkt vanuit de overtuiging dat lichaam en geest elkaar beïnvloeden. Naast gesprekstherapie past ze lichaamswerk gebaseerd op de Reichiaanse technieken toe in haar behandeling.

Wil je meer weten over Psycholoog Middelburg of een afspraak maken? Bel dan naar 085 - 4014720. Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws rondom psychologie en leuke feitjes en inzichtgevende artikelen ontvangen? Volg Psyned dan op
Facebook en Twitter.


Dit vind je misschien ook interessant