Hoe word ik leider van mezelf en mijn leven?

Overig      Psyned - Psychologen Nederland     

Soms heb je het gevoel dat je de controle kwijtraakt of zit je niet lekker in je vel. Aan de hand van Persoonlijk Leiderschap kun je onderzoeken waar dit vandaan komt en wat je er binnen je eigen invloed aan kan veranderen.

Hoe word ik leider van mezelf en mijn leven?

Uit balans, verwarring of niet goed in je vel? 

Ken je dat gevoel? Het gevoel dat je de controle kwijtraakt, niet lekker in je vel zit of het even niet meer weet? Dan wordt vaak gezegd dat je beter voor jezelf moet gaan zorgen, al is dat vaak niet makkelijk in een druk bestaan, gezin, werk en sociaal leven. In plaats van teveel hierover te gaan piekeren kun je je oprecht afvragen wat maakt dat je je minder gelukkig, gestrest of niet lekker voelt. En juist ook wat binnen jouw eigen invloed ligt om hier verandering in aan te brengen.

Er kunnen allerlei redenen zijn waardoor jij je anders bent gaan voelen, soms gaat dat ongemerkt. Komt het door omstandigheden of personen van buitenaf en hoe je hiermee omgaat (bijvoorbeeld je baas, je partner, gezin of werk?), zijn het dingen die steeds bij je terugkomen, gedrag, gevoelens, gedachten bij jezelf of heb je te maken met een moeilijke gebeurtenis waar je niet goed mee om weet te gaan?

Als jij je situatie wil veranderen, is het belangrijk dat jij aan het roer gaat leren staan van de situatie. Hiermee help je jezelf om tot meer geluk, rust en voldoening te komen.

Wist je dat je via Psyned direct met een psycholoog kan praten, zonder wachtlijst?

Plan jouw gratis adviesgesprek

Jouw eigen resultaat

Je kunt beginnen om te onderzoeken waarop je zelf invloed hebt, of hebt gehad. Want, bewust of onbewust en direct of indirect, hebben jouw keuzes invloed op jouw leven. Zelfs jouw omgang met vervelende gebeurtenissen (als bijvoorbeeld ziekte, verlies of pijn) kun je beïnvloeden door bewuste keuzes te maken en er goed mee om te gaan. Wanneer je deze invloed ontkent of negeert geef je je eigen regie uit handen, kun je niets veranderen en blijf je slachtoffer van de omstandigheden.

Een proactieve houding is dus belangrijk om jezelf meer te gaan leiden en bewuste keuzes te maken, ondanks dat dat soms misschien moeilijk en ook spannend kan zijn. Want bij het leren van nieuw gedrag en het maken van nieuwe keuzes komt regelmatig angst om te hoek kijken.

Een proactieve houding ten aanzien van jezelf en jouw situatie begint bij het stellen van persoonlijke doelen. Om te bekijken wat je zelf wil en waar je naar verlangt. Belangrijke vragen hierbij zijn; wat wil ik, waarom zijn deze doelen eigenlijk belangrijk voor mij en waarom wil ik dit? Hoe denk ik deze doelen te gaan behalen en wat is van mij nodig om deze doelen te bewerkstelligen? Wat laat ik in de weg staan om te doen wat ik werkelijk wil? De manier om dit te ontdekken is de vaardigheid tot zelfreflectie en eerlijkheid naar jezelf.

Jouw kracht, kwaliteiten, potentieel en mogelijkheden staan bij leiderschap centraal, om ervoor te zorgen dat jij jezelf weer in balans brengt en geluk, rust en tevredenheid ervaart. Het is fijn om samen met een psycholoog of coach te ontdekken wat jouw mogelijkheden en krachten zijn, wat jou momenteel in de weg staat (wat er ‘mis’ gaat) en volgens een samen opgesteld plan aan de slag te gaan. Positief, concreet, authentiek en helder.


Wat is Persoonlijk Leiderschap?

Persoonlijk Leiderschap is de vaardigheid om jezelf te leiden. Om op een effectieve manier met jezelf en je omgeving om te gaan. Het betekent dat je in staat bent om je gestelde doelen te behalen en dat je weet welke kwaliteiten, talenten en waarden je hiervoor kunt inzetten.

Waarom?

Persoonlijk Leiderschap stelt je in staat je eigen leven te leiden en de keuzes te maken die je zelf wilt. Het is het vermogen om zelf te bepalen wat belangrijk is voor jou en je keuzes hierop te baseren. Jezelf goed leren kennen en weten wat je kwaliteiten en valkuilen zijn en hoe je hiermee om kunt gaan. Het betekent ook verantwoording nemen, voor jezelf en afhankelijk van de situatie ook voor de ander. De essentie van persoonlijk leiderschap is weten wat jij wilt in het leven, je doelen bepalen en weten dat deze doelen een uiting zijn van jouw bestaan. Geluk en voldoening zijn een natuurlijk gevolg.

De Ingrediënten

Om meer leiderschap over jezelf, jouw situatie en je leven te leren nemen zijn een aantal stappen van belang:

  • Bewustwording en zelfkennis vergroten, zelfreflectie. Je waarden, kwaliteiten en krachten leren kennen. Onderzoeken wat wel en niet werkt, welke patronen in de weg staan en hoe je hiermee om kunt gaan. 
  • Doelen stellen, bepalen wat je wil, wat je behoeften en verlangens zijn.
  • Beslissen en de moed verzamelen om in actie te komen.
  • Stappen ondernemen, keuzes maken om je doelen te behalen. Klein of groot.
  • De voorwaarden scheppen om je doelen te kunnen verwezenlijken. Omgeving betrekken, anticiperen op wat kan komen wanneer je in actie komt.
  • Een netwerk, persoon of coach die fungeert als sparring-partner en die ondersteuning en aanmoediging biedt.

© 2015 Psychologen Nederland

Psyned - Psychologen Nederland

Psyned - Psychologen Nederland


Dit vind je misschien ook interessant

Leven met een narcist
Overig
Leven met een narcist

Wat is een narcist? Iemand met narcisme vindt zichzelf heel erg belangrijk. Narcisten hebben het gevoel dat ze boven de ...

Lees verder
Hoe help ik iemand met orthorexia nervosa?
Overig
Hoe help ik iemand met orthorexia nervosa?

Wat is orthorexia nervosa? Orthorexia nervosa, ook wel orthorexia genoemd, is een eetstoornis die (nog) niet in de DSM-5...

Lees verder
Hoe ga je om met emotionele verwaarlozing?
Overig
Hoe ga je om met emotionele verwaarlozing?

Wat is emotionele verwaarlozing? Emotionele verwaarlozing is wanneer je niet genoeg aandacht, steun en liefde krijgt van...

Lees verder
Zingeving
Meer over klacht
Zingeving

Wat geeft mijn leven zin? Waarom doe ik wat ik doe? Wie ben ik? Dit zijn een paar zingevingsvragen die veel mensen zichz...

Lees verder