Hoe een trauma je lijf kan slopen en wat er aan te doen

Trauma      Petra van der Graaf-Ritskes     

EMDR is een veelgebruikte methode om trauma’s te behandelen. In deze blog lees je hoe de therapie in zijn werk gaat en op welke manier EMDR helpt om trauma’s te verwerken.

Hoe een trauma je lijf kan slopen en wat er aan te doen

Een hele lastige (voor jou mogelijk traumatische) periode ligt al weer even achter je. Je merkt dat het plezier in het leven weer terug begint te komen. Je kan weer lachen en in de gesprekken die je voert gaat het niet meer alleen over die ene gebeurtenis van toen. Je staat weer meer open in het leven, pakt de draad weer op en er zijn hele periodes dat je niet meer aan die ene nare gebeurtenis denkt.

Mijn lijf grijpt mij

Zo af en toe, uit het niets, gebeurt er iets waar je geen controle op hebt. Herken je deze symptomen?

  • Een beeld of een gedachte komt naar boven van die traumatische ervaring (flashback)
  • Je lijf spant zich aan zonder dat er reden voor lijkt te zijn
  • Emoties van angst, verdriet of boosheid voel je door je lijf
  • Je schrikt, wilt er niet aan denken en je probeert de emotie onder controle te krijgen
  • Je hartslag gaat omhoog, je gaat zweten
  • Allerlei negatieve gedachtes komen over jezelf naar boven.

Weet jij ook niet meer wat te doen? Voelt het alsof je lijf met jou aan de haal gaat in plaats van andersom? Het trauma zit als het ware nog gevangen in je lijf en heeft de neiging om op bepaalde, te voorziene momenten, naar de oppervlakte te komen.

Wist je dat je via Psyned direct met een psycholoog kan praten, zonder wachtlijst?

Plan jouw gratis adviesgesprek

Je hebt waarschijnlijk al van alles gedaan, jezelf afleiden, positieve gedachtes aan jezelf voor gehouden, wellicht ontspanningsoefeningen en je merkt dat dit niet voldoende is.

Ik grijp mijn lijf

Een oplossing voor je kan een specifieke vorm van therapie zijn die gericht is op het verwerken van trauma’s, te weten EMDR. EMDR staat voor Eye Movement Desensitization and Reprocessing. EMDR is een intensieve vorm van therapie waarin je, door middel van oogbewegingen, het verwerkingsmechanisme in je hersenen activeert. Op deze manier krijgt je lichaam alsnog de kans om de onverwerkte gebeurtenis te verwerken.

Door aan de gebeurtenis te denken wordt het trauma geactiveerd en door bewegingen te maken met onze ogen wordt het associatieproces gestimuleerd om de verwerking in gang te zetten. Waarom het werkt is nog altijd niet geheel duidelijk maar DAT het werkt is zeker bewezen.

Mijn lijf uit

De therapie zorgt ervoor dat de herinnering zijn emotionele lading zal verminderen. Wanneer je terugdenkt aan de gebeurtenis blijft je lijf veel meer in rust en merk je dat er gedachtes naar boven komen die juist helpen in plaats van je te belemmeren. Het beeld of de beelden verdwijnen dus niet, maar je ervaart minder last wanneer de beelden naar boven komen.

Doordat het trauma geactiveerd wordt moet je er rekening mee houden dat je de dagen erna wat emotioneler kan zijn en wat meer beelden of gedachtes kan ervaren gelinkt aan het trauma. Dit is heel normaal en betekent juist dat de verwerking aan de gang is! Vaak levert het al na 1 tot 3 sessies een grote verlichting op.

Luister naar de podcast Waar wacht je op?

Hoe ziet een EMDR behandeling eruit? En hoe helpt het?

Zet de stap naar verlichting in je lijf

EMDR is geschikt voor je wanneer je merkt dat je lijf nog teveel spanning ervaart wanneer je aan het trauma denkt. Een kortdurende therapie met groot effect en resultaat brengt je verlichting en ontspanning. Heb jij zelf EMDR ervaringen die je graag wilt delen of een vraag hierover? Ik hoor het graag!

Wil jij jouw trauma uit je lijf? Neem via onderstaande gegevens contact met mij op!

© 2015 Petra van der Graaf – Ritskes – Psycholoog Houten

Petra van der Graaf-Ritskes

Petra van der Graaf-Ritskes

Psycholoog Houten
Psychologen profiel

Dit vind je misschien ook interessant

Ontwikkelingstrauma: het kind in een volwassen lijf
Trauma
Ontwikkelingstrauma: het kind in een volwassen lijf

Wanneer je het woord trauma hoort denk je waarschijnlijk aan iemand die een heftige gebeurtenis heeft meegemaakt als een...

Lees verder
6 #Trauma (PTSS) – De onzichtbare wond die je altijd inhaalt
Podcast
6 #Trauma (PTSS) – De onzichtbare wond die je altijd inhaalt

Een trauma hoeft niet altijd een specifieke gebeurtenis te zijn en niet elke heftige gebeurtenis hoeft per se een trauma...

Lees verder
Kan EMDR-therapie helpen bij mijn trauma?
Trauma
Kan EMDR-therapie helpen bij mijn trauma?

Wat verstaan we onder een trauma? Een trauma ontstaat door het niet kunnen verwerken van een heftige gebeurtenis. Hierdo...

Lees verder
Trauma
Meer over klacht
Trauma

Heeft een trauma grote impact op je leven? Iedereen maakt weleens iets heftigs mee. Lukt het niet om dit een plek te gev...

Lees verder