Doorbreek de Cirkel van Verwijdering

Doorbreek de Cirkel van Verwijdering

In een crisissituatie, bijvoorbeeld na het uitkomen van een verhouding of na het uitspreken van twijfel over doorgaan met de relatie, is een veelvoorkomende reactie dat mensen bij elkaar op hun tenen gaan lopen en nog minder uiten wat er werkelijk in hen omgaat.

Verwijdering
De reden is dat dat ze verwachten dat als ze hierover gaan praten, er niets goeds uit voorkomt maar er juist meer spanning, onbegrip, ruzie en verwijdering ontstaat. Dit hebben ze eerder ervaren en ze willen voorkomen dat de situatie escaleert en ze de ander misschien zelfs kwijtraken.

Deze angst is begrijpelijk en vaak ook gegrond, maar het probleem is dat dit om elkaar heen lopen en niet uitspraken van wat er in je hart leeft, leidt tot het tegenovergestelde van wat je wil: meer afstand en eenzaamheid in plaats van intimiteit en verbondenheid.

Onvrede
Soms leven stellen jaren op deze manier met elkaar. Hun relatie een verarming van wat het ooit was, beiden met verlangen naar de ander, maar niet wetend hoe ze weer dichter bij elkaar kunnen komen. Het is riskant om je dan weer kwetsbaar op te stellen. Ondertussen groeit de onvrede en deze uit zich in irritaties, ruzies om kleinere dingen en dit bevestigt het idee dat de ander je niet begrijpt of niet meer van je houdt.

Eigen leven
In reactie hierop gaan mensen vaak hun eigen leven leiden en voldoening en bevestiging elders halen; uit werk, hobby’s, vriendschappen of kinderen. Ook is men vatbaar voor de aandacht van een ander, bijvoorbeeld een collega waaraan het verhaal wel verteld kan worden en waarvan men begrip en steun ontvangt. En zo kan een vriendschappelijk contact overgaan in een (emotionele en/of seksuele) relatie met een ander, wat de afstand tot de eigen partner alleen maar vergroot en tot grote complicaties leidt als men de relatie wil herstellen.

De cirkel doorbreken
Hoe doorbreek je deze cirkel van verwijdering? Door juist wel te praten over wat je dwarszit. De manier waarop maakt alleen wel veel uit. Als je boodschap verpakt is met verwijten zal de ander in de verdediging of aanval gaan en wordt de boodschap niet gehoord. Zo leidt een gesprek inderdaad niet tot iets goeds en wordt het idee versterkt dat het met deze partner niet zal lukken en het geen zin heeft om het verder te proberen.

Een relatietherapeut kan jullie helpen om opnieuw met elkaar in gesprek te gaan. In de therapie zien jullie wat jullie patronen zijn, waar de gesprekken vastlopen en hoe dat voor elkaar voelt. Al snel zullen jullie merken waar jullie manier van reageren op elkaar vandaan komt en hoe je deze kunt veranderen. 

© 2015 Joy Berg-Andersen
Relatietherapie Bergen
085 - 4014720
secretariaat@psyned.nl

Joy Berg-Andersen is relatietherapeut in haar praktijk Relatietherapie Bergen (nabij Alkmaar). Ze is volledig gespecialiseerd in relatietherapie. In de behandeling maakt ze gebruik van Emotionally Focused Therapy (EFT).

Wil je meer weten over Relatietherapie Bergen of een afspraak maken? Bel dan naar 085 - 4014720.


Dit vind je misschien ook interessant