Stoppen of Doorrennen?

Stoppen of Doorrennen?

Voor mij is mindful leven vooral aandachtig zijn. Aandacht hebben voor alles wat er gebeurt in plaats van op de automatische piloot door het leven rennen.

Doorrennen
Het doorrennen op de automatische piloot merk ik bij mezelf soms ook op, zeker op momenten dat het even niet zo lekker loopt, momenten dat ik me niet fijn voel of me zorgen maak.

Het altijd maar doorrennen, niet stilstaan is een overlevingsmechanisme geworden. Je kent het vast wel, doen alsof je het niet ziet en gewoon hard door werken, je af laten leiden door een boek, de TV of gewoon onder je dekbed kruipen en hopen dat het morgen anders is.

Stop
Zodra ik dit bij mezelf opmerk, stop ik met alles wat ik aan het doen ben. Haal ik een paar keer diep adem. Merk ik het stemmetje op die me aanspoort om toch vooral door te blijven rennen of het andere stemmetje dat zegt 'verstop je maar'.

Ik stop en kijk wat er nu echt aan de hand is. Ik neem de tijd om stil te staan, te ervaren, echt te zien wat er is en compassie voor mezelf te hebben. Soms helpt het al om voor mezelf te erkennen dat dit inderdaad een moeilijk moment is, dat het niet fijn is wat er nu gebeurt.

Op dit soort momenten helpt mij, de quote "This too shall pass"! De glimlach komt terug! En ik merk op dat ook bij de onprettige dingen met echte aandacht zijn, al veel beter voelt dan wegrennen of verstoppen.

Hoe doe jij dit? Wat helpt jou om te stoppen?

© 2015 Suzan van der Goes

Suzan van der Goes is werkzaam als Mindfulnesstrainer en coach. Ze behandelt stress en daaraan gerelateerde klachten, zingevingsvraagstukken en cliënten die op zoek zijn naar verdieping en persoonlijke ontwikkeling.