Verbinding in de Relatie

Relatietherapie      Mirjam Heijnis     

Opeens sta je als twee kemphanen tegenover elkaar. Of is het enige gemeenschappelijke dat je nog lijkt te hebben dat je elkaar probeert te ontwijken. Waar is de verbinding gebleven die maakte dat jullie je zo veilig bij elkaar voelden in het begin? Hoe kunnen twee mensen die van elkaar houden elkaar zoveel pijn doen?! Als relatietherapeut verbaast me dat steeds weer. Maar uit eigen ervaring weet ik dat het soms helaas zo werkt.

Verbinding in de Relatie

Intimiteit is kwetsbaarheid

Daar komen we bij de kern van de Emotion Focused relatie-Therapie. Namelijk dat je bij het toelaten van intimiteit in je leven ook kwetsbaarheid ervaart. En dat die ene persoon met wie je zo intiem bent, je ook zo keihard kan raken in je kwetsbaarheid. Bedoeld of onbedoeld.

Negatief communicatiepatroon/ reacties uit het reptielenbrein

En als je je gekwetst voelt, ben je geneigd in reflexen te schieten uit je reptielenbrein. Om te zorgen dat je niet meer zo onbeschermd bent en om ze te laten voelen dat ze je niet zomaar kunnen kwetsen! Dus dan kruip je onder een steen, of je schiet gif af op je partner. Dat kan je bijvoorbeeld doen door je te verschuilen achter je tablet of verbaal even flink uit je dak te gaan.

Natuurlijk heeft je partner daar een passend antwoord op! Meestal niet die leuke reactie waarop je hoopte … En voordat je het weet zit je in een “negatief communicatiepatroon”. En is de verbinding ver te zoeken.

Wist je dat je via Psyned direct met een psycholoog kan praten, zonder wachtlijst?

Plan jouw gratis adviesgesprek

Werken aan vertrouwen

Als relatietherapeut en buitenstaander zie ik wel de snelle blikken die jullie wisselen, als je partner toch eens iets aardigs zegt. De impact die dat heeft! Daar geniet ik dan van. En het is onze uitdaging daar meer van te doen. Te leren hoe jullie je weer verbonden en veilig bij elkaar kunnen voelen.

We schenken aandacht aan wat er gebeurt als jullie je onveilig voelen bij elkaar. Wat gebeurt er dan precies? Wat denk je en voel je? Weet je partner wel dat je het zo ervaart? Hoeveel ruimte is er om te ervaren wat je ervaart? Ook al ziet je partner het heel anders? Hoeveel begrip heeft je partner voor jouw standpunt? Hij of zij kan natuurlijk een heel ander standpunt hebben.

We werken aan het vergroten van het begrip dat je als partner voor elkaar kunt hebben. Zodat jullie op elkaar kunnen vertrouwen. En dus kwetsbaar durven te zijn bij elkaar. En dat jullie dan ervaren dat je partner daar goed mee omgaat. Zodat je je nog veiliger voelt.

© 2015 Mirjam Heijnis – Psycholoog Haarlem

Dit vind je misschien ook interessant

Wat als jij, of jouw partner, geen seks meer wil?
Relatietherapie
Wat als jij, of jouw partner, geen seks meer wil?

Wat zijn de oorzaken van een laag libido? Een libido. Wat is dat precies? Onder libido verstaan we hoeveel zin iemand he...

Lees verder
Liefdestalen, welke spreek jij?
Relatietherapie
Liefdestalen, welke spreek jij?

De liefdestalen Volgens Dr. G. Chapman bestaan er vijf liefdestalen. Samenzijn, bemoedigende woorden, cadeaus, hulpvaard...

Lees verder
4 #Jaloezie – Het beschermschild van de liefde of vergif voor je relatie?
Podcast
4 #Jaloezie – Het beschermschild van de liefde of vergif voor je relatie?

Iemand die ons alles kan vertellen over het onderwerp jaloezie en we dus heel graag in de studio wilde, is sociaal psych...

Lees verder
Relatietherapie
Meer over klacht
Relatietherapie

Denk je aan relatietherapie? Veel mensen krijgen in hun relatie wel eens te maken met relatieproblemen. Dit kan gaan ove...

Lees verder