Voice Dialogue, of de dialoog aangaan met je ikken

Voice Dialogue, of de dialoog aangaan met je ikken

Voice Dialogue is het makkelijkst uit te leggen aan de hand van een metafoor van een bus vol passagiers. De passagiers staan voor verschillende persoonlijkheidsstructuren (ikken). Jouw ikken.

Aan het stuur je dominante persoonlijkheidsstructuur, ondersteund door een eveneens behoorlijke aanwezige bijrijder. In de bus een verzameling ikken die zo nu en dan door jouw dominante persoonlijkheidsstructuren aan het stuur gelaten worden. En in de laadruimte tenslotte één of meerdere ikken, op elkaar gestapeld en nooit aan bod komend. Die jij zelf misschien weleens in de bus zou willen zien. 

Persoonlijkheidsstructuren
In mijn persoonlijke geval bestuurt de perfectionist (intern gericht, het is niet snel of eigenlijk nooit goed genoeg), of de streber (extern gericht, ik ben nog steeds erg graag de beste) vaak de bus. En ik zou de levensgenieter wat vaker uit de donkere, verstikkende laadruimte tevoorschijn willen laten komen. Om te beginnen maar eens achter in de bus, en wie weet mag de levensgenieter zelfs een keer achter het stuur kruipen van mijn dominante persoonlijkheidsstructuren. 

Inzicht in jezelf
De Voice Dialogue laat jouw ikken met elkaar in gesprek gaan. Het helpt je beter inzicht te krijgen in jezelf. Verklaart waarom je altijd naar links gaat, terwijl je ook weleens rechts zou willen kijken. Of waarom je met de een meteen die klik ervaart, en waarom de ander er voor zorgt dat al je nekharen direct overeind gaan staan. 

Naast dat ik tijdens mijn opleidingen meermaals gewerkt heb met de Voice Dialogue, heb ik het geluk gehad dat ik zelf een sessie heb mogen ondergaan, met Robert Stamboliev als begeleider. Robert is opgeleid door de grondleggers van de Voice Dialogue, was een van de eersten die de techniek naar Europa bracht en wordt wijdverbreid beschouwd als een instituut op het gebied van de Voice Dialogue. Ik ben hem nog steeds dankbaar voor de inzichten die ik toen heb opgedaan.

Aan de slag met jouw ikken
Wil je naar aanleiding van het lezen van deze blog aan de slag met jouw ikken? Neem dan gerust contact op.

© 2015 Joris Groenendijk
Psycholoog Bunnik - Houten
085 - 4014720
secretariaat@psyned.nl

Joris Groenendijk heeft een praktijk voor psychologie en coaching in Bunnik, nabij Houten en Utrecht. Hier behandelt hij verschillende en uiteenlopende klachten en vraagstukken op het gebied van leven, relatie en werk. Begeleiding van twintigers en dertigers is zijn specialisatie.
Voor Joris is het op diepere lagen in contact komen met de mensen om je heen de essentie van het leven.

Wil je meer weten over Psycholoog Bunnik - Houten of een afspraak maken? Bel dan naar 085 - 4014720.


Dit vind je misschien ook interessant