Van moeten naar mogen

Overig          

“Ik moet sporten, ik moet gezond eten, ik moet tijd maken voor mijn vrienden en vriendinnen, ik moet er zijn voor mijn partner en familie, het huis moet schoon zijn en ik moet goed presteren op mijn werk. Ohja, en ik moet natuurlijk ook zen zijn.” Herkenbaar? Psychologe Evi Sommen is ervaren “moeter” en komt dit vaak tegen in haar praktijk. Lees hier haar tips & tricks om meer ruimte te maken voor het werkwoord: “mogen”!

Van moeten naar mogen

Dit blog is aangepast op 16 september 2021

Bewustwording van de functie van moeten

Waarom moet je zoveel? Omdat een schoon huis hygiënisch is, omdat gezond eten en bewegen hoort bij een gezonde levensstijl en vriendschappen niet vanzelf komen en gaan, je moet er moeite in steken.

Maar wat is in essentie de functie van moeten voor ons? Het antwoord op deze vraag is: controle. De functie van alle moet-regels is voorspelbaarheid. Het geeft ons een gevoel van grip: het idee dat we in alle chaos en drukte ons nog ergens aan vast kunnen houden. In de kern kunnen deze regels functioneel zijn, maar soms worden ze te extreem. Dan kunnen jouw moet-regels je behoorlijk benauwen, onrustig maken en je stress level flink omhoog jagen.

Wist je dat je via Psyned direct met een psycholoog kan praten, zonder wachtlijst?

Plan jouw gratis adviesgesprek

Tip: Pak een notitieboekje en noteer al je moet-regels. Zijn dat er meer dan je had verwacht? Ga na of ze functioneel zijn, of dat je daarin een beetje doordraaft. Probeer eens één week een paar regels aan je laars te lappen! Wat gebeurt er als je dat doet?

Moeten

Maak contact met je lichaam en gevoel!

Alle moetjes komen vanuit je brein. Je brein ratelt hoe dan ook de hele dag door. Hoe graag we ook willen, ons brein kunnen we niet zeggen wat wel of niet te denken (denk niet aan een roze olifant). Wat kunnen we wel? Contact maken met ons lijf, ons gevoel, onze intuïtie!

Tip: Check elke dag even in bij jezelf. Doe je ogen dicht en “voel” hoe het met je gaat. Hoe zit het met je energie? Hoe voelt je lichaam? Stel jezelf de vraag: waar heb ik behoefte aan vandaag?

Wees lief voor jezelf: maak ruimte voor mogen

Lief zijn voor jezelf is toch best moeilijk voor veel mensen. Als “moeter” kun je vaak heel goed voor anderen zorgen. Helaas is voor jezelf zorgen, als in lief zijn voor jezelf” vaak lastig.

Tip: Plan ruimte voor jezelf in, al is het maar een half uur! Deze ruimte is bedoeld om dingen te mogen. Kijk verder nog eens naar je moet-lijstje en maak overal : “ik mag” van. Begin meteen: wat mag jij van jezelf doen vandaag?

Dit vind je misschien ook interessant

Leven met een narcist
Overig
Leven met een narcist

Wat is een narcist? Iemand met narcisme vindt zichzelf heel erg belangrijk. Narcisten hebben het gevoel dat ze boven de ...

Lees verder
Hoe help ik iemand met orthorexia nervosa?
Overig
Hoe help ik iemand met orthorexia nervosa?

Wat is orthorexia nervosa? Orthorexia nervosa, ook wel orthorexia genoemd, is een eetstoornis die (nog) niet in de DSM-5...

Lees verder
Hoe ga je om met emotionele verwaarlozing?
Overig
Hoe ga je om met emotionele verwaarlozing?

Wat is emotionele verwaarlozing? Emotionele verwaarlozing is wanneer je niet genoeg aandacht, steun en liefde krijgt van...

Lees verder
Faalangst
Meer over klacht
Faalangst

Faalangst is de angst om te falen. Je bent bang dat je iets niet kan. Bijna iedereen heeft hier in zekere mate last van ...

Lees verder