Vrijdag de 13e: ongeluksdag of bijgeloof?

Angst      Britt     

Vrijdag de 13e is misschien wel een van de meest verspreide vormen van bijgeloof, het is bekend over bijna de hele wereld. Bij de meeste mensen zorgt vrijdag de 13e voor angst en spanningen. Maar waar komt die angst toch vandaan voor ‘vrijdag de 13e’? Waarom staat vrijdag de 13e bekend als een ongeluksdag en is het niet bijvoorbeeld zaterdag de 14e? In Spanje of Griekenland is vrijdag de 13 niet de ongeluksdag, maar dinsdag de 13e.

Vrijdag de 13e: ongeluksdag of bijgeloof?

Vrijdag de 13e

Het ‘vrijdag de 13e effect’

Omdat vrijdag de 13e zo bekend is, wordt er ook veel rekening mee gehouden. Bij de Formule 1 is er geen startplek nummer 13 en in ziekenhuizen is er geen operatiekamer nummer 13. Maar waar komt vrijdag de 13e dan vandaan? 13 is een ongeluksgetal, vandaar dat dit sowieso al ongeluk geeft volgens de verklaringen. Dit heeft te maken met het laatste avondmaal van Jezus, waar 13 personen aan tafel zaten. Daarnaast is het zo dat op een vrijdag Jezus werd gekruisigd. Deze combinatie zorgt voor het ‘vrijdag de 13e effect’. Het heeft dus vooral te maken met bijgeloof.

Toch heeft deze dag ook een positief effect. Het positieve effect hierop geeft dat mensen op vrijdag de 13e vaak extra voorzichtig zijn, er komen geregeld minder meldingen op vrijdag de 13e binnen dan op andere dagen. Een nadelig gevolg van vrijdag de 13e is dat er meer ziektemeldingen op werk zijn dan op andere dagen. Blijf jij op deze dag ook liever binnen? Dan kunnen onze tips je misschien helpen.

Wist je dat je via Psyned direct met een psycholoog kan praten, zonder wachtlijst?

Plan jouw gratis adviesgesprek

5 tips om vrijdag de 13e door te komen

Veel mensen vinden alleen het idee van vrijdag de 13e al enorm stressvol en kunnen zich angstig gaan gedragen. En dan blijft het niet bij met een grote boog om zwarte katten heen lopen, maar uit dit zich de hele dag in situaties. Als jij hier ook last van hebt, sta dan eens stil bij deze 5B’s:

1. Begin bij jezelf en creëer een positieve sfeer!

Je kunt voor jezelf een positieve sfeer creëren, verwen jezelf. Maak een lekker ontbijtje voor jezelf en begin de dag met iets waar je écht van kan genieten, lees bijvoorbeeld een hoofdstuk uit je favoriete boek.

2. Beïnvloed je hersenen positief!

Probeer je hersenen positief te beïnvloeden! Daarnaast is het goed om van te voren te gaan bedenken wat er allemaal mis zou kunnen gaan op vrijdag de 13e. Belangrijker nog, denk ook na over wat er allemaal goed kan gaan vandaag! De negatieve dingen lijken namelijk langer in ons geheugen te blijven dan de positieve dingen.

3. Bereid je dag voor!

Iets wat goed zou kunnen helpen is jezelf voorbereiden. Bedenk wat je vrijdag de 13e gaat doen, de dag goed inplannen en voorbereiden zorgt voor een veel rustiger gevoel. Als je de ochtend gehaast moet beginnen, zorgt dat voor onrust in je hoofd, eigenlijk heb je dan al een valse start.

4. Blijf praten!

Het werkt goed om te blijven praten met sociale contacten. Bel bijvoorbeeld een goede vriend/vriendin zodra je merkt dat de spanning bij je omhoog komt.

5. Bedenk een mantra!

Als laatste is het goed om een mantra te bedenken, oftewel; wat doe ik als ik in paniek ben? Als je van te voren een concrete gedraging bedenkt, is het makkelijker om deze ook daadwerkelijk uit te voeren in the heat of the moment.

© 2018 Britt – Psychologen Nederland

Britt

Britt


Dit vind je misschien ook interessant

10 redenen waarom muziek zo gezond is
Angst
10 redenen waarom muziek zo gezond is

1. Muziek vermindert stress Muziek is het ultieme geneesmiddel voor stress. Rustige muziek zorgt voor een lagere product...

Lees verder
Meer mentale problemen onder jongeren: vooral meisjes minder gelukkig
Angst
Meer mentale problemen onder jongeren: vooral meisjes minder gelukkig

Kan je uitleggen waarom jonge vrouwen meer last van angst en depressieve klachten hebben dan jonge mannen? Jongma: ‘Vr...

Lees verder
8 #Angsten – Wat ligt er onder die diepgewortelde angst?
Angst
8 #Angsten – Wat ligt er onder die diepgewortelde angst?

We ontkomen er niet aan: angsten. Of het nu een angststoornis is, vliegangst of smetvrees. Allemaal zijn we wel ergens b...

Lees verder
Angststoornis
Meer over klacht
Angststoornis

Iedereen is weleens bang. Maar ervaar je angst die niet reëel is en die je alleen maar in de weg zit? Dan kan het zijn ...

Lees verder