Kan ik vrienden blijven met mijn ex?

Relatietherapie      Erwin Smidt     

Is het mogelijk om vrienden te blijven met je ex als er nog gevoelens zijn? De hulpvraag van deze week gaat over een verbroken relatie en de twijfels die daarbij komen kijken. Psycholoog Erwin Smidt geeft advies.

Kan ik vrienden blijven met mijn ex?

exen

Hulpvraag van Anoniem:

“Mijn vriendin en ik hadden anderhalf jaar een relatie, maar vier maanden geleden zijn we uit elkaar gegaan. Zij heeft mij gedumpt omdat ze gevoelens had voor een ander. Onze breuk is eigenlijk heel rustig verlopen en we hebben afgesproken om vrienden te blijven.

Die vriendschappelijke band blijkt ze nu moeilijk te vinden. Als we afspreken hebben we de tijd van ons leven en is het super gezellig, maar daarna negeert ze me een aantal dagen. Is dat omdat ze nog steeds gevoelens heeft voor mij? Kan het zijn dat ze, ondanks haar nieuwe vriend, nog steeds aan mij denkt en eventueel opnieuw zou willen starten? Ik wil háár namelijk wel terug.”

Wist je dat je via Psyned direct met een psycholoog kan praten, zonder wachtlijst?

Plan jouw gratis adviesgesprek

Beste Anoniem,

Bedankt voor je vraag, je bevindt je zo te lezen in een moeilijke situatie. Jij wil nog steeds een relatie met je ex-vriendin. Weliswaar hebben jullie afgesproken vrienden te zijn, maar jij hebt altijd gehoopt op meer dan dat. Jullie hebben het goed met elkaar als je elkaar ziet en op basis van deze ontmoetingen probeer je in te schatten of ze jou mogelijk ook ziet zitten.

Hier een paar handvatten om je te helpen er anders mee om te gaan. Waarom vraag je haar niet hoe het zit? Zeg zoiets als: “Ik vind je nog steeds super, ik wil graag weer verder met onze relatie.” Natuurlijk is dit heel spannend, maar het maakt het voor allebei wel heel duidelijk. Jij wil helemaal niet alleen “vrienden” zijn en zij zal zich kunnen uitspreken.

Natuurlijk kan ze nee zeggen. Maar verandert dat voor jou veel aan de situatie zoals die nu is? Ja, de hoop die je hebt is dan verdwenen, maar feitelijk verandert er niets. Bedenk wel dat je heel trots mag zijn op jezelf als het eenmaal hebt gevraagd. Jij hebt je dan heel duidelijk uitgesproken, en niet onder stoelen of banken gestoken dat je haar heel leuk vindt. Daar is moed voor nodig. Moed die jij dan heb opgebracht. Ik wens je hier succes mee.

© 2017 Erwin Smidt – Psycholoog Amersfoort

Dit vind je misschien ook interessant

Wat als jij, of jouw partner, geen seks meer wil?
Relatietherapie
Wat als jij, of jouw partner, geen seks meer wil?

Wat zijn de oorzaken van een laag libido? Een libido. Wat is dat precies? Onder libido verstaan we hoeveel zin iemand he...

Lees verder
Liefdestalen, welke spreek jij?
Relatietherapie
Liefdestalen, welke spreek jij?

De liefdestalen Volgens Dr. G. Chapman bestaan er vijf liefdestalen. Samenzijn, bemoedigende woorden, cadeaus, hulpvaard...

Lees verder
4 #Jaloezie – Het beschermschild van de liefde of vergif voor je relatie?
Podcast
4 #Jaloezie – Het beschermschild van de liefde of vergif voor je relatie?

Iemand die ons alles kan vertellen over het onderwerp jaloezie en we dus heel graag in de studio wilde, is sociaal psych...

Lees verder
Relatietherapie
Meer over klacht
Relatietherapie

Denk je aan relatietherapie? Veel mensen krijgen in hun relatie wel eens te maken met relatieproblemen. Dit kan gaan ove...

Lees verder