Ik mis warmte en intimiteit in mijn relatie

Relatietherapie      Psyned - Psychologen Nederland     

”Mijn vrouw blijft worstelen met het verleden en dat heeft een enorme weerslag op onze relatie”. De hulpvraag van deze week gaat over gemis van warmte en intimiteit in een relatie. Psyned geeft advies.

Ik mis warmte en intimiteit in mijn relatie

liefde

Hulpvraag van Anoniem:

Ik ben bijna 14 jaar samen met mijn vrouw en samen hebben we 2 kinderen. De eerste 4 jaar van onze relatie verliepen prima. De problemen begonnen toen mijn moeder in 2006 op de kinderen ging passen. Zij wilde de regie in handen hebben en bemoeide zich met alles. Daarom heb ik eind 2009 de knoop doorgehakt en gezegd dat ze niet langer mag oppassen. Een pijnlijke situatie, het gaat immers wel om je eigen moeder. Ook voor mijn vrouw was dit een erg vervelende periode. Ze voelde zich niet gerespecteerd en had het gevoel de regie over haar eigen huishouden kwijt te raken.

Luister de podcast Waar wacht je op?

Als je meer wil weten over relaties en relatietherapie.

Na 2009 hebben mijn vrouw en ik duidelijke afspraken gemaakt over de omgang met mijn moeder. Deze afspraken lopen al jaren goed en naar tevredenheid. Mijn vrouw geeft echter aan door de hele geschiedenis te zijn beschadigd. Ik had verwacht dat de ’wonden’ met de tijd wel zouden helen, maar dat blijkt niet het geval. Wat ik ook probeer om de situatie zo goed mogelijk te houden, ze haalt keer op keer het verleden er weer bij.

Wist je dat je via Psyned direct met een psycholoog kan praten, zonder wachtlijst?

Plan jouw gratis adviesgesprek

Ik heb aangegeven dat ze naar de toekomst moet kijken, maar mijn vrouw blijft ermee worstelen. De warmte en intimiteit in onze relatie heeft de afgelopen jaren plaatsgemaakt voor afstandelijkheid en een soort broer-zus relatie. De warmte en intimiteit mis ik heel erg, maar ik weet niet of het weer terug kan komen.

Daarnaast wil ik dat mijn vrouw weer positief naar de toekomst gaat kijken. Ik zie al jaren dat ze ongelukkig is, al geeft ze dat zelf niet altijd toe. Ik ben dus best wanhopig op zoek naar goed advies, anders zie ik niet gebeuren dat mijn vrouw positieve stappen gaat zetten voor de toekomst. Ik zoek de oplossing het liefst bij mijzelf, wat ik zelf kan verbeteren?

Beste Anoniem,

Zo te horen heeft het enige tijd stroef gelopen tussen jullie én jouw moeder. Wat verdrietig dat deze situatie ten koste is gegaan van jullie intimiteit en zelfs de warmte in jullie relatie. Dat is een nare situatie voor jullie allemaal. Jij probeert het goed te maken, maar helaas lijkt dat niet het gewenste effect te hebben. Dat moet frustrerend zijn.

Uit jouw verhaal kan ik opmaken dat jouw vrouw het nog niet heeft kunnen verwerken. Het is voor mij lastig te zeggen wat daarvan de oorzaak is. Is het omdat ze zich niet gerespecteerd heeft gevoeld? Voelt ze zich gepasseerd door de situatie met je moeder? Heeft het te maken met de vertrouwensband tussen jullie? Het kan van alles zijn, maar alleen jouw vrouw heeft daar het antwoord op.

De situatie heeft in ieder geval een grote wond achtergelaten. Ik kan mij zo indenken dat het voor haar lastig is om naar de toekomst te kijken als die nog niet heeft kunnen helen. Wat heeft jouw vrouw van jou nodig om zich beter te voelen? Heb jij dat aan haar kunnen vragen?

Het is mij duidelijk dat jij ontzettend veel van jouw vrouw houdt en haar graag weer gelukkig wilt zien. Ook wil je dat de intimiteit en warmte terugkomt in jullie relatie, zodat jullie weer als geliefden door het leven kunnen gaan en niet meer als ‘broer en zus’.

Als je vrouw niet kan vertellen wat zij nodig heeft, dan is het een idee om te kijken in welke patronen jullie je bevinden. Dat is lastig om alleen te doen, simpelweg omdat jij er middenin zit. Door in gesprek te gaan met een psycholoog kunnen jullie samen of uiteindelijk met z’n drieën de negatieve patronen ontmaskeren en de patronen leren doorbreken. In relatietherapie wordt gekeken naar oude wonden die nog niet geheeld zijn, om deze vervolgens te laten helen. Zodat jullie weer bij elkaar kunnen komen en de verbintenis kunnen herstellen. Ik wens jou en je vrouw ontzettend veel sterkte en liefde toe.

© 2017 Psyned – Psychologen Nederland

Psyned - Psychologen Nederland

Psyned - Psychologen Nederland


Dit vind je misschien ook interessant

Wat als jij, of jouw partner, geen seks meer wil?
Relatietherapie
Wat als jij, of jouw partner, geen seks meer wil?

Wat zijn de oorzaken van een laag libido? Een libido. Wat is dat precies? Onder libido verstaan we hoeveel zin iemand he...

Lees verder
Liefdestalen, welke spreek jij?
Relatietherapie
Liefdestalen, welke spreek jij?

De liefdestalen Volgens Dr. G. Chapman bestaan er vijf liefdestalen. Samenzijn, bemoedigende woorden, cadeaus, hulpvaard...

Lees verder
4 #Jaloezie – Het beschermschild van de liefde of vergif voor je relatie?
Podcast
4 #Jaloezie – Het beschermschild van de liefde of vergif voor je relatie?

Iemand die ons alles kan vertellen over het onderwerp jaloezie en we dus heel graag in de studio wilde, is sociaal psych...

Lees verder
Relatietherapie
Meer over klacht
Relatietherapie

Denk je aan relatietherapie? Veel mensen krijgen in hun relatie wel eens te maken met relatieproblemen. Dit kan gaan ove...

Lees verder