Waarom is er zoveel haat op Twitter?

Overig      Aerjen Tamminga     

Nieuws en Psyche | Wekelijks bespreken wij de psychologie achter een interessant nieuwsitem met Psyned psycholoog en inhoudelijk directeur Aerjen Tamminga. Deze week: Twitter grijpt in bij de overdaad aan hatelijke, pestende tweets op het medium. Wat zit er toch achter al die negatieve reacties online?

Waarom is er zoveel haat op Twitter?

NIEUWS VAN DE WEEK

Nu.nl: Twitter beperkt bereik van pesttweets

Details: Als onderdeel van een nieuw bestrijdingsplan van Twitter tegen ‘trolls’ en haattweets wordt het bereik van dit soort berichten verkleind. Ook gaat Twitter strenger controleren op accounts en heeft het bedrijf woordfilters geïntroduceerd.

Wist je dat je via Psyned direct met een psycholoog kan praten, zonder wachtlijst?

Plan jouw gratis adviesgesprek

Psyned Redactie (PR): Dat weten we natuurlijk allemaal wel inmiddels, dat het internet niet altijd het beste in ons naar boven haalt. Zelfs Twitter gaat er nu iets mee doen.

Aerjen: “Ja ik snap dat ze dat doen; er worden tegenwoordig hele aanvallen op mensen georganiseerd. Een vriend van mij kon door één tweet naar een groep programmeurs twee dagen zijn Twitter niet meer openen.”

PR: Waarom gebeurt dat toch? Waarom zijn we op internet zó negatief naar anderen – terwijl we daar in het normale leven zoveel minder van merken?

Aerjen: “Je zou over dit onderwerpen boeken vol kunnen schrijven. Een heel simpel antwoord is er niet denk ik. Maar er zijn wel een aantal elementen aan te wijzen die er volgens mij mee te maken hebben.”

PR: Kom maar op.

Aerjen: “Ten eerste is het internet natuurlijk de ideale omgeving voor pesten en negatieve uitingen. Je bent relatief anoniem, dus als je het slim doet zijn er geen persoonlijke gevolgen. Het is afstandelijk: je hoeft iemand niet aan te kijken of ruimte voor een weerwoord te geven. En je komt heel makkelijk in contact met medestanders. Als je ziet dat andere mensen er hetzelfde over denken of je zelfs actief steunen, sterkt dat je gevoelens. Mensen die zich gesteund weten door een groep durven meer. Ze hebben het gevoel dat het ‘mag’, zeg maar.”

PR: Het internet maakt het makkelijk voor pesters, ja. Maar wat mij vooral verbaast is op zich niet dat ze het kunnen maar dat ze het wíllen. Waarom komt die drang vandaan?

Aerjen: “Daar wordt het inderdaad ingewikkelder. Dat er van die mensen zijn die op een video van iemand reageren met ‘je bent lelijk, rot op’ ofzo, dat verbaast mij ook hoor. Ik denk dat het te maken heeft met een soort afreageren. Opgebouwde frustratie over de eigen situatie, die dan op een ander wordt afgereageerd. Iemand beledigen of iets kapot maken kan dan zelfs lekker voelen.”

PR: Waarom is dat lekker?

Aerjen: “Ik zou het niet met zekerheid kunnen zeggen, maar ik denk dat het je een bepaalde mate van macht laat voelen. Er zit wel een connectie tussen boosheid en machteloosheid – als ik boos ben heb ik ook weleens de neiging om iemand uit te schelden. Dat onderdruk ik dan, maar toch. Omdat je zelf geraakt ben wil je misschien iemand anders ook raken.”

PR: Maar daar krijg je alleen maar negatieve reacties voor terug, daar heb je niets aan toch?

Aerjen: “Nou: negatieve aandacht is ook aandacht. Die persoon weet dat je er bent, dat je bestaat. Veel berichten op social media zijn toch een beetje met het doel van ‘hallo, zie mij’, en dat bereik je natuurlijk wel. Ik heb wel het idee dat het erg verschilt tussen personen. Je hebt groepen ‘trolls’, zoals online pesters genoemd worden, die heel bewust bepaalde mensen gaan aanvallen. Dat is vooral een machtsstrijd, kijken hoeveel effect ze hebben. Weer andere mensen zijn denk ik oprecht verontwaardigd over iets of iemand en willen hun emoties kwijt. Die gooien dan een aanklacht op Twitter op Facebook die hen misschien een beetje oplucht, maar hebben ondertussen niet door dat dit ook echt effect heeft, dat ze een bepaalde verantwoordelijkheid hebben. Er wordt tenslotte zoveel online geslingerd, wat maakt die ene tweet uit – zoiets is het ook wel denk ik.”

PR: Ze beseffen niet dat het mensen zijn die ze beledigen, met gevoelens.

Aerjen: “Precies. Mensen zeggen online dingen die ze recht in iemands gezicht nooit zouden zeggen.”

PR: Zijn er nog dingen die je er tegen kan doen, vanuit psychologisch oogpunt?

Aerjen: “Als je de kans krijgt om iemand die online heel negatief op je reageert in het echt te spreken: dat zou ervoor kunnen zorgen dat ze zich meer bewust zijn van de mens achter jouw profiel. Maar wat die structurele pesters betreft… Er is online niet voor niets een veelgehoord advies: don’t feed the trolls. Reageer niet op mensen die echt onredelijk zijn, reageren moedigt sommigen alleen maar aan. Maar dat is heel erg moeilijk.”

© 2017 Psychologen Nederland

Aerjen Tamminga

Aerjen Tamminga

Psycholoog

Dit vind je misschien ook interessant

Leven met een narcist
Overig
Leven met een narcist

Wat is een narcist? Iemand met narcisme vindt zichzelf heel erg belangrijk. Narcisten hebben het gevoel dat ze boven de ...

Lees verder
Hoe help ik iemand met orthorexia nervosa?
Overig
Hoe help ik iemand met orthorexia nervosa?

Wat is orthorexia nervosa? Orthorexia nervosa, ook wel orthorexia genoemd, is een eetstoornis die (nog) niet in de DSM-5...

Lees verder
Hoe ga je om met emotionele verwaarlozing?
Overig
Hoe ga je om met emotionele verwaarlozing?

Wat is emotionele verwaarlozing? Emotionele verwaarlozing is wanneer je niet genoeg aandacht, steun en liefde krijgt van...

Lees verder
Relatietherapie
Meer over klacht
Relatietherapie

Denk je aan relatietherapie? Veel mensen krijgen in hun relatie wel eens te maken met relatieproblemen. Dit kan gaan ove...

Lees verder