Hulpvraag: waarom ben ik bang voor alles?

Hulpvraag: waarom ben ik bang voor alles?

“Gedurende het afgelopen jaar ben ik steeds banger en zenuwachtiger geworden en ik heb geen idee waarom.” Anoniem zocht hulp bij het begrijpen van groeiende angstklachten, die hem of haar belemmeren in het ontdekken van nieuwe ervaringen. Psycholoog Marleen Derks uit Zoetermeer geeft haar eerste reactie op Anoniem’s angstgevoelens.

Anoniem: "Gedurende het afgelopen jaar ben ik steeds banger en zenuwachtiger geworden voor alles en ik heb geen idee waarom. Soms ben ik bang om een allergische reactie op voedsel te krijgen als ik de precieze ingrediënten niet weet. Andere keren ben ik zo zenuwachtig dat ik misselijk word en dan maak ik me zorgen over waarom ik niet overgeef. Ik voel me niet meer normaal. Wie is er nou bang voor dit soort domme dingen? Ik begrijp niet waarom dit nu opeens opkomt de laatste maanden. Het is allemaal steeds heftiger geworden en ik heb het gevoel dat het me tegenhoudt om nieuwe dingen te proberen."

Marleen Derks, psycholoog in Zoetermeer geeft antwoord op deze hulpvraag:

“Het is niet de bedoeling dat je angsten je regeren, daar maakt Anoniem zich dan ook zorgen over. Heel concreet moet je eerst een ding doen: zorgen dat je lichaam rustig wordt. Bij angst merk je vaak dat je ademhaling heel hoog gaat zitten zodat je kortademig wordt, daarmee gaat ook je hartslag omhoog. Het is belangrijk dat je dan eerst je adem kalmeert en dat vergt echt wat oefening, liefst een paar keer per dag. Een goede oefening is om op je rug op de grond te liggen (als het niet anders kan is zitten ook een optie) en met een hand op je buik in en uit te ademen. Rustig in, extra langzaam uit, en even pauze na de uitademing. Als je dit moeilijk vindt kan neuriën helpen met concentreren.

Een andere bruikbare tip is om je gevoelens en wat je meemaakt op te schrijven, zodat je aanwijzingen vindt over waar de angst vandaan komt. Dit soort angsten kunnen namelijk door heel veel verschillende dingen veroorzaakt worden.

Wat ik wel ook wil meegeven is dat als je angstgevoelens een tijd aanhouden je er niet te lang in je eentje mee moet doorlopen. Wij mensen zitten zo in elkaar dat we situaties die we lastig vinden gaan vermijden, en als dat te ver gaat moet je heel hard werken om weer terug te komen. Anoniem is bang dat dit soort klachten gek zijn, maar ze komen juist bij heel veel mensen. Een psycholoog zou je hier mee kunnen helpen. ”

© 2016 Psychologen Nederland

Heb jij ook last van angstgevoelens en zou je graag verder geholpen willen worden? Naast bovenstaande psycholoog is er ook altijd een behandelaar beschikbaar bij jou in de buurt. Je kan ons bellen op 085 40 14 720 om te overleggen welke psycholoog en behandeling het beste bij jou past.

Je kan ook alvast meer informatie vinden over angstproblematiek op onze pagina over Angsten.


Dit vind je misschien ook interessant


Populair op het blog

Blog

Doe de test

Psychologische testen

Praat erover

Praat met een psycholoog