Bipolaire stoornis symptomen

Bij een bipolaire stoornis komen veel verschillende symptomen voor. Dit komt doordat een bipolaire stoornis twee kanten kent: de manische en de depressieve kant. De frequentie en ernst van de symptomen kunnen per persoon verschillen.

Symptomen van een manie

Bij een manie heb je in de eerste plaats een verhoogde of prikkelbare stemming. Daarnaast zijn er nog andere symptomen die vaak voorkomen bij een manie. Zo kan je verminderde slaapbehoeften hebben of energieker zijn dan normaal. Andere kenmerken van een manie zijn:

 • overdreven vrolijk zijn;
 • het gevoel hebben dat je de wereld aankan;
 • spreekdrang;
 • slechtere concentratie;
 • meer zin hebben in seks;
 • impulsief gedrag (bijvoorbeeld veel geld uitgeven);
 • niet stil kunnen zitten;
 • actieve gedachtenstroom;
 • ruzie maken;
 • psychotische verschijnselen (hallucinaties).

Vaak verlies je tijdens een manie het zicht op de realiteit en heb je zelf niet door dat jij je anders gedraagt, zelfs als iemand je aanspreekt op jouw gedrag.

Symptomen van een depressie

De symptomen van een depressieve periode zijn gelijk aan die van een unipolaire (‘gewone’) depressie. Bij een depressieve periode overheerst een somber gevoel. Lees hier welke depressie symptomen je nog meer kunt ervaren.

Soorten bipolaire stoornissen

Er zijn verschillende soorten bipolaire stoornissen. Bij sommige mensen domineert de depressie en bij anderen de manie. Soms komen de stemmingswisselingen slechts af en toe voor, maar ze kunnen ook snel achter elkaar plaatsvinden. Hieronder kun je meer lezen over de verschillende soorten bipolaire stoornissen.

Bipolaire stoornis type 1 en 2

Twee bipolaire stoornissen die relatief vaak voorkomen zijn type 1 en type 2. Bij type 1 staat de manie op de voorgrond en wordt die afgewisseld met depressieve periodes. Bij type 2 staat de depressie op de voorgrond en wordt deze afgewisseld door hypomane (een milde versie van manie) periodes.

Cyclothyme stoornis

Kort gezegd is een cyclothyme stoornis een milde versie van een bipolaire stoornis. Je hebt vaak last van stemmingswisselingen, maar deze zijn nooit zo ernstig dat je kunt spreken van een depressie of een manie. Bij een cyclothyme stoornis ervaar je depressieve en manische klachten. Je klachten zijn niet zo ernstig dat je kunt spreken van een bipolaire stoornis, maar kunnen wel (negatieve) invloed hebben op jouw leven.

Stemmingsepisoden door lichamelijke ziekte of middelengebruik

Een lichamelijke ziekte of het gebruiken van (genees)middelen, zoals alcohol of drugs, kan stemmingswisselingen uitlokken. Denk bijvoorbeeld aan een bijwerking van bepaalde medicijnen.

Bipolaire stoornis NAO

Een bipolaire stoornis die niet valt onder één van bovengenoemde stoornissen behoort tot de restcategorie bipolaire stoornis NAO (niet anders omschreven).

Wat is het verschil tussen een manie en hypomanie?

Een hypomanie is het best te omschrijven als een milde versie van een manie. Een hypomanie komt voornamelijk voor bij bipolaire stoornis type 2 en cyclothyme stoornis. Net als bij een manie ervaar je bij een hypomanie een verhoogde of prikkelbare stemming. In tegenstelling tot een manie veroorzaakt een hypomanie weinig beperkingen in jouw relationele, sociale of beroepsmatige functioneren.

Herken jij je in enkele van de bovenstaande symptomen en wil je weten wat de oorzaak is van een bipolaire stoornis? Lees dan hier verder over de oorzaken van een bipolaire stoornis.

Hulp of advies nodig?

Krijg hulp bij een bipolaire stoornis. Neem contact met ons op. We kunnen je adviseren en plannen wanneer gewenst direct een afspraak voor je in bij een psycholoog.

 • Persoonlijk advies
 • Geen wachtlijst
 • Direct een afspraak
Bel: 085-4014720
Zoek een psycholoog
Hulp of advies nodig?

Krijg hulp bij een bipolaire stoornis. Neem contact met ons op. We kunnen je adviseren en plannen wanneer gewenst direct een afspraak voor je in bij een psycholoog.

 • Persoonlijk advies
 • Geen wachtlijst
 • Direct een afspraak
Bel: 085-4014720
Zoek een psycholoog