Bipolaire stoornis behandeling

Welke behandeling is mogelijk bij een bipolaire stoornis? Een bipolaire stoornis is chronisch. Dit betekent dat het niet te genezen is. Wel kan je met de juiste behandeling vaak een ‘normaal’ leven leiden. Welke behandeling bij jou past is afhankelijk van jouw behoeften en situatie. Wanneer je in een ernstige manie of depressie zit is opname in een kliniek in combinatie met medicijnen vaak noodzakelijk. In andere situaties kan een combinatie van psycho-educatie, psychologische behandeling en medicijnen jou het beste ondersteunen. Een behandeling is vaak praktisch van aard en leert jou omgaan met jouw klachten en deze eerder te herkennen.

Psycho-educatie bij bipolaire stoornis

Je kunt tijdens gesprekken met een psycholoog meer leren over de bipolaire stoornis en jouw inzicht in de stoornis en jouw situatie vergroten. Je leert welke symptomen erbij horen en hoe je deze vroegtijdig kunt herkennen. Ook krijg jij informatie over het verloop van de stoornis zodat je beter met de stoornis kunt leren omgaan.

Bipolaire stoornis behandeling: Cognitieve gedragstherapie

Uit onderzoek blijkt dat mensen met een bipolaire stoornis vaak baat hebben bij cognitieve gedragstherapie. Het kan onder andere helpen om een terugval te voorkomen. Uit het onderzoek blijkt ook dat manische en depressieve periodes korter duren bij mensen die naast medicatie ook cognitieve gedragstherapie krijgen.

Cognitieve gedragstherapie gaat ervan uit dat gedachten, gevoelens en gedrag met elkaar verbonden zijn. Hoe beïnvloeden jouw gedachten jouw gedrag? De focus ligt voornamelijk op het vroegtijdig herkennen van een manie of depressie.

Zijn er ook andere behandelmogelijkheden?

Er zijn ook andere behandelvormen waarvan gedacht wordt dat ze kunnen helpen bij een bipolaire stoornis, maar daar is minder onderzoek naar gedaan. Zo zou ACT (Acceptance and Commitment Therapy) kunnen helpen. ACT zorgt ervoor dat jij grip krijgt op jouw depressieve gevoelens. Als je beter met je depressieve gevoelens kunt omgaan kunnen deze verminderen. Ook bepaalde vormen van gezinstherapie zouden een positief effect hebben op het herstel en het voorkomen van een terugval.

Luister naar de podcast Waar wacht je op?

Veel negatieve gedachten? Ga aan de slag met ACT.

Zoek je psychologische hulp bij een bipolaire stoornis?

Zoals hierboven omschreven is de hulp die jij nodig hebt afhankelijk van jouw situatie. Twijfel je over welke behandeling het beste bij jou past? Ons verwijsteam adviseert jou graag. Neem contact met hen op voor advies of het maken van een afspraak.

Hulp of advies nodig?

Krijg hulp bij een bipolaire stoornis. Neem contact met ons op. We kunnen je adviseren en plannen wanneer gewenst direct een afspraak voor je in bij een psycholoog.

  • Persoonlijk advies
  • Geen wachtlijst
  • Direct een afspraak
Bel: 085-4014720
Zoek een psycholoog
Hulp of advies nodig?

Krijg hulp bij een bipolaire stoornis. Neem contact met ons op. We kunnen je adviseren en plannen wanneer gewenst direct een afspraak voor je in bij een psycholoog.

  • Persoonlijk advies
  • Geen wachtlijst
  • Direct een afspraak
Bel: 085-4014720
Zoek een psycholoog