ADHD
Alles over ADHD, wij kunnen helpen

ADHD

Als je ADHD of ADD hebt, is het vaak moeilijk om je goed te concentreren, heb je veel onrust in je hoofd en raak je snel afgeleid. ADHD, wat staat voor Attention Deficit Hyperactivity Disorder, wordt dan ook Aandachtstekortstoornis met Hyperactiviteit genoemd.

Vaak wordt de diagnose ADHD al op jonge leeftijd vastgesteld. Kinderen hebben hun gedrag nog niet zo onder controle als volwassenen, waardoor vaak hyperactiviteit en impulsiviteit het snelste opvalt in hun gedrag. ADHD komt echter ook voor bij volwassenen. Volwassenen ervaren de meeste problemen op het vlak van concentratie en aandacht ergens bij kunnen houden.

ADHD kan in het dagelijks leven best lastig zijn. Op school of op het werk, maar ook thuis of in je sociale omgeving. Lees hier meer over wat ADHD is, de verschillende vormen van ADHD en ADD, de kenmerken van ADHD en hoe een psycholoog hier met behandelingen bij kan helpen.

 

Begeleiding bij ADHD bij een Psyned psycholoog?

Veel mensen denken niet geholpen te kunnen worden of er alleen voor te staan. Bel met ons. We kunnen je adviseren over je klacht en direct een afspraak voor je inplannen bij een psycholoog die gespecialiseerd is in het begeleidingen bij ADHD.

Bel ons: 085-4014720

Of zoek zelf je psycholoog!

Bekijk hier welke psychologen er bij jou in de buurt beschikbaar zijn:


Meer over ADHD

Wat is ADHD?

ADHD is een neuro-stoornis die wordt gekenmerkt door een combinatie van concentratieproblemen, hyperactiviteit, impulsiviteit en moeite met planning en emoties. ADD is hier een subtype van, waarbij geen sprake is van hyperactiviteit, maar wel van de andere componenten van ADHD.

Symptomen van ADHD / ADD 

De meest belangrijke kenmerken van ADHD zijn:
 • Moeite met aandacht en concentratie
 • Hyperactiviteit
 • Impulsief gedrag
 • Moeite met planning en regulering van emoties

ADHD bij kinderen

Vijf tot zeven procent van de kinderen wordt gediagnosticeerd met ADHD of ADD. Sommige kinderen kunnen zich niet goed concentreren, anderen worden storend en opstandig of hebben moeite met het omgaan met ouders, leraren of later collega’s. Dit verschilt per kind en per type ADHD.

ADHD bij volwassenen

Bij volwassenen wordt de diagnose ADHD alleen gesteld als je als kind al last had van ADHD verschijnselen. ADHD symptomen nemen meestal langzaam af of nemen een andere vorm aan over de jaren. Met name hyperactiviteit en impulsiviteit nemen af, terwijl aandachtsproblemen of innerlijke onrust juist kan toenemen.

Diagnose ADHD

Door een ADHD-test en verder onderzoek door een psycholoog kan de diagnose ADHD worden gesteld. 

Oorzaak ADHD / ADD

De oorzaak van ADHD en ADD is in veel gevallen, namelijk voor 80%, erfelijk bepaald. ADHD en ADD is een neuro-biologische stoornis door verschillen in informatieverwerking van de hersenen.

Soorten ADHD

Verschillende soorten ADHD

ADHD kenmerkt zich door verschillende symptomen. De symptomen van ADHD zijn onderverdeeld in aandachtsproblemen, hyperactiviteit en impulsiviteit. Deze symptomen bepalen in grote mate van welk van de drie verschillende types ADHD je spreekt:

 • type 1: het overwegend niet-oplettende type (ook wel ADD genoemd) 
  Het eerste type van ADHD is aandachtstekort. Dit heeft niks te maken met onvoldoende aandacht krijgen. Het betekent dat je onvoldoende aandacht kan schenken aan de omgeving doordat je je misschien lastig kan concentreren. Iemand met ADHD is namelijk snel afgeleid. Daarnaast heb je misschien moeite met het afmaken van dingen of heb je in je hoofd geen overzicht meer. Hierdoor zal je je misschien sneller terugtrekken.
   
 • type 2: het hyperactieve type
  Hyperactiviteit kan zich op twee manieren uiten. Het kan zich uiten door middel van lichamelijke onrust, maar ook door innerlijke onrust en impulsiviteit. Dit is vaak moeilijk te onderdrukken. Vaak heb je met ADHD het zelf niet eens door dat je onrustig aan het bewegen zijn. Het kan per persoon verschillen in welke mate de beweeglijkheid zich uit. Deze bewegingen kunnen op verschillende manieren zich voordoen: in tijden van stress of bijvoorbeeld in een drukke omgeving met vele prikkels. Met hyperactiviteit heb je moeite met stil zitten, zit je vaak te friemelen en ben je altijd bezig.
   
 • type 3: het gemengde type
  Zowel het aandachtstekort als het hyperactieve zijn bij deze vorm aanwezig. Dit is de vorm die het meest voorkomt. Wanneer er gesproken wordt over ADHD hebben mensen het vaak over dit type. Je valt onder dit type als er echt duidelijk en regelmatig hyperactiviteit aanwezig is. 

 

Kenmerken ADHD

Kenmerken van ADHD

ADHD uit zich bij iedereen anders. De een kan zich niet goed concentreren, terwijl de ander heel erg druk is of niet doordachte beslissingen gemaakt. De symptomen van ADHD worden daardoor onderverdeeld in aandachtsproblemen, hyperactiviteit en impulsiviteit.

Aandachtsproblemen:


 • Geen aandacht voor details of achteloos fouten maken
 • Moeite om de aandacht bij taken of spel te houden
 • Niet (lijken te) luisteren
 • Aanwijzingen niet opvolgen of opdrachten niet kunnen afmaken
 • Moeite met organiseren van taken
 • Vermijden of afkeer hebben van taken die langdurige geestelijke inspanning vragen
 • Dingen kwijt raken die nodig zijn voor taken
 • Gemakkelijk afgeleid worden
 • Vergeetachtig bij dagelijkse bezigheden

Hyperactiviteit:


 • Onrustig bewegen met handen en voeten of draaien op de stoel
 • Gaan staan wanneer kind op een stoel moet zitten
 • Ongepast gedrag zoals rondrennen
 • Weinig of moeilijk rustig kunnen spelen
 • Doordraven of blijven herhalen
 • Aan een stuk door praten

Impulsiviteit:


 • Het antwoord eruit gooien voordat de vraag afgemaakt is
 • Niet op de beurt kunnen wachten
 • Anderen storen in hun bezigheden

 

Behandeling

Behandeling na diagnose ADHD/ADD

Er is nog geen medicijn dat ADHD of ADD geneest, evenmin als een pasklare therapie die de stoornis opheft. Wel kunnen de symptomen met behandeling van medicijnen verminderen en zijn er verschillende manieren om ouders, kind en leerkracht te ondersteunen. Door behandeling van zowel ouder als kind kan gestuurd worden op gewenst gedrag in de thuissituatie en via de leerkracht overgebracht worden op school. Vóór behandeling van ADHD/ADD is het belangrijk dat de diagnose goed gesteld wordt. De diagnose ADHD/ADD moet gesteld worden door een psycholoog (in samenwerking met kinderpsychiater of kinderarts). Hiervoor is een verwijzing nodig van een huisarts.

Neurofeedback bij ADHD/ADD

Neurofeedback is een behandelmethode die bij ADHD/ADD vaak toegepast wordt. Het is een training van de hersenen waarbij het EEG (hersengolven) gemeten wordt en daarop positieve feedback wordt gegeven. Hierdoor train je de hersenen om gewenste hersenactiviteit te produceren. Hierdoor kunnen de klachten van ADHD/ADD verminderd worden en concentratie verbeteren. Vind hier psychologen die behandelen met Neurofeedback.

Cogmed bij ADHD/ADD

De Cogmed Werkgeheugentraining is een trainingsprogramma dat kinderen en volwassenen helpt hun werkgeheugen te vergroten en hun concentratievermogen te verbeteren. Het is wetenschappelijk aangetoond dat zij hierdoor beter kunnen presteren, bijvoorbeeld op school of op het werk. Cogmed wordt onder bepaalde voorwaarden vergoed. Vind hier psychologen die behandelen met Cogmed. Kenmerken en symptomen ADHD/ADD.


Bekijk hier welke psychologen er bij jou in de buurt beschikbaar zijn:Denk ook eens aan zelfhulp

Bij Psyned is het mogelijk om je klacht aan te pakken met een zelfhulp programma. Deze zelfhulp programma's bieden we aan in samenwerking met Therapieland.

Meer over zelfhulp