Coaching

Coaching is populairder dan ooit. Maar wat is een coach precies en wat doet hij of zij? Een coach is iemand die jou advies of nieuwe perspectieven kan bieden. Ook kan hij of zij helpen met doelstellingen bepalen of belemmeringen overwinnen. In feite is het iemand die, voor een tijdje, over je schouder meekijkt met jouw leven en je tips en advies geeft. Het kan namelijk lastig zijn om alleen naar je eigen leven te kijken. Je zit er tenslotte elke dag middenin.

Dit bericht is voor het laatst bijgewerkt op:

Wat is coaching?

Coaching is begeleiding bij het behalen van persoonlijk en vooral praktische doelen op werk- of privégebied. Denk aan hulpvragen zoals: Hoe vind ik weer balans in mijn leven na de scheiding? Wat is mijn droombaan? Hoe geef ik mijn eigen grenzen aan? Hoe krijg ik energie van mijn werk in plaats van dat het me alleen maar energie kost? Een coach, in ons geval een psycholoog of therapeut in de rol van coach, kan hierin een adviserende, ondersteunende en begeleidende rol vervullen.

afbeelding psycholoog

Is coaching iets voor jou?

Wil je actief bezig zijn met het behalen van jouw doelen? Of de beste versie van jezelf naar boven halen? Een coach kan je helpen.
Lara Verwijsteam Psyned

Benieuwd welke coach we jou aanraden?
Plan je adviesgesprek

Wat doet een coach?

Heel simpel gezegd is een coach iemand die je begeleidt in het behalen van een doel of hulpvraag. Zoals het vinden van meer zingeving, het maken van betere keuzes of het creëren van een leven met minder stress. Een coach luistert, observeert, stelt vragen die je aan het denken zetten, houdt daarin rekening met je situatie en helpt je vooral antwoorden te vinden op je vragen.
Een coach is geen trainer of leidinggevende. Het is iemand die je op een gestructureerde en zonder mening verder helpt. Jullie kijken samen waar je tegenaan loopt en wat je kan doen om dit te verbeteren. Dit doet de coach vooral door het vergroten van je zelfinzicht en het oefenen van nieuwe manieren om ergens mee om te gaan.

Let op: iedereen kan zichzelf als coach aanbieden, het is geen beschermde titel. Wees dus kritisch of de coach die je voor ogen hebt, je ook echt verder kan helpen. Bij Psyned zijn alleen coaches aangesloten met een gecertificeerde opleiding. Bekijk hier onze coaches. 

Wanneer ga je naar een coach?

Je kan om veel verschillende redenen naar een coach gaan. We hebben er een paar voor je op een rij gezet:

  1. Professionele ontwikkeling: Wil je graag de volgende stap zetten binnen je carrière? Weet je niet welke kant je op wil? Of ben je op zoek naar een nieuwe baan? Een (loopbaan)coach kan je helpen met keuzes maken en met jouw professionele groei.
  2. Persoonlijke groei: Wil jij je verder ontwikkelen als persoon? Je zelfvertrouwen vergroten? Werken aan relaties? Een coach kan je helpen bij alles wat met persoonlijke ontwikkeling of groei te maken heeft.
  3. Leiderschapsontwikkeling: Leidinggevenden of managers kunnen veel baat hebben bij een coach. Een coach kan ze leren leiderschapsvaardigheden te verbeteren, effectiever te communiceren, teams te motiveren en conflicten op te lossen.
  4. Meer balans tussen werk en privé: Veel mensen worstelen met het juiste evenwicht vinden tussen werk en privé. Een coach kan je leren grenzen stellen, je tijd juist in te delen en een gezonde leefstijl te creëren.
  5. Stressmanagement: Omgaan met stress kan lastig zijn. Een coach kan je helpen jouw stressoren te herkennen en je leren jouw stress de baas te worden.
  6. Doelgerichte coaching: Misschien wil je je eigen bedrijf starten, je project voltooien of beter worden in een specifieke vaardigheid. Een coach begeleidt jou naar je doel.

Verschil tussen een coach en een psycholoog

Het grootste verschil tussen een coach en een psycholoog is dat je met een psycholoog werkt aan het oplossen van (heftige) psychische klachten. Denk aan angsten, een depressie of verslaving. Een coach richt zich meer op jouw persoonlijke ontwikkeling en helpt je werken aan een bepaald doel.

Of je naar een coach of psycholoog gaat, ligt dus aan je hulpvraag. Met een psycholoog duik je vaak ook je verleden in. Daar ligt vaak de oorzaak van je klacht, al hoeft dit niet altijd zo te zijn. Wil je je meer richten op het nu en/of de toekomst? Dan past een coach misschien beter. Samen kijken jullie  naar de mogelijkheden om jouw doel te bereiken.

Luister de podcast Waar wacht je op?

Wat kan je vandaag al doen als het even niet zo lekker gaat.

Naar Spotify

Soorten coaching

Er zijn ontzettend veel verschillende soorten coaching. En elke coach heeft een andere aanpak. Dat is heel fijn, want zo is er altijd wel iemand die bij jou en je hulpvraag past. Zie je door de bomen het bos niet meer? Neem dan gerust contact met ons op. We helpen je graag. Hieronder leggen we een aantal soorten coaching uit die vaak voor komen:

Loopbaancoaching

Een loopbaancoach helpt je te ontdekken wat je wil binnen jouw loopbaan oftewel carrière. Wat je gaat doen is afhankelijk van jouw behoeften. Allereerst brengt de coach jouw vaardigheden, interesses, persoonlijkheid en waarden in kaart. De coach kijkt naar wat je motiveert en waar jij je voldoening uithaalt. Daarnaast kijkt je loopbaancoach welke carrièrepaden het beste bij je passen en welke vaardigheden je kan verbeteren. Vervolgens stellen jullie samen doelen op. Dit kan betrekking hebben op zowel professionele als op persoonlijke ontwikkeling. En als het nodig is, helpt je loopbaancoach je met het opstellen van een motivatiebrief en cv, maar ook met het ontwikkelen van speciale vaardigheden.

Lifestyle coaching

Een lifestyle coach begeleidt mensen bij het verbeteren van hun levensstijl, zowel lichamelijk als geestelijk. Je kan bij hen terecht als je fitter wilt worden, je gedrag wilt veranderen of gezonder wilt eten. Tijdens een traject ontvang je persoonlijk advies over bijvoorbeeld gezonde voeding, lichaamsbeweging, stressmanagement en/of over de gehele gezondheid. Een lifestyle coach stelt gepersonaliseerde plannen op en ze helpen je bij het opstellen van realistische doelen en het aanleren van positief gedrag. Gebalanceerd leven staat centraal bij lifestyle coaches.

Mental coaching

Mental coaching of een mindset coach richt zich op de psychische kant van je prestaties. Ze ondersteunen je bij het ontwikkelen van een positieve mindset, het leren beheersen van stress, het vergroten van je zelfvertrouwen en het verbeteren van je gezondheid en focus. Samen doorbreken jullie de mentale blokkades. Mental coaching wordt veel ingezet bij sporters. Dit helpt hen onder andere om negatieve overtuigingen te doorbreken en te leren omgaan met prestatiedruk. Maar mental coaching kan je ook helpen bij stress- en burn-outklachten.

HSP-coaching

Een HSP-coach is gespecialiseerd in het begeleiden van mensen die hoogsensitief zijn. Ze helpen je bij het begrijpen en erkennen van je hoogsensitiviteit. Een HSP-coach ondersteunt je bij het ontwikkelen van zelfacceptatie en het begrijpen van je grenzen en behoeften. Daarnaast leer je omgaan met overstimulatie en stress. Samen onderzoeken jullie wat je nodig hebt en waar je kwaliteiten liggen. Bij HSP-coaching wordt je begeleid bij je persoonlijke groei en ontwikkeling, met de nadruk op het benutten van je unieke eigenschappen.

Relatie coaching

Elke relatie kent zijn hoogte- en dieptepunten. In sommige relaties wordt er weinig gepraat, waardoor koppels minder gevoel hebben voor elkaar. Dan kan een relatie-coach je verder op weg helpen. De naam zegt het al: met relatie-coaching ga je aan de slag met je relatie. Dit hoeft niet altijd te gaan over het oplossen van problemen, maar het kan ook gaan over het versterken van je relatie. De focus ligt vooral op de communicatie en samenwerking met elkaar. Zo leer je elkaar beter kennen en voorkom je in de toekomst problemen.

Burn-outcoaching

Een burn-outcoach is gespecialiseerd in het begeleiden van mensen met een burn-out. Tijdens de sessies leer je je burn-outklachten te herkennen en te begrijpen. Samen brengen jullie jouw stressoren in kaart, van zowel je werk als je privéleven. Daarnaast leer je stressmanagement- en ontspanningstechnieken, zoals ademhalingsoefeningen en timemanagement. Om overbelasting te voorkomen, leer je je eigen grenzen kennen en te bewaken. Het uiteindelijke doel van een burn-outcoach is om mensen te helpen herstellen van een burn-out, veerkracht op te bouwen en een gezondere balans tussen werken en leven te creëren.

Mindfulness coaching

Een mindfulness-coach leert je om mindful te leven. Je leert mindfulness toe te passen in het dagelijks leven. Tijdens de sessie krijg je uitleg over de kernprincipes van mindfulness. Hieronder valt je ademhaling, aandacht voor het hier en nu en acceptatie. Samen met je mindfulness-coach breng je specifieke uitdagingen, stressoren en doelen in kaart. Vervolgens leer je diverse meditatie- en ademhalingstechnieken. Je leert je geest kalmeren. Bij mindfulness-coaching ligt de focus op in het hier en nu leven. Waardoor je meer vreugde en voldoening voelt in het leven.

Rouw coaching

Iemand verliezen kan erg veel impact hebben op je leven. Dan kan een rouwcoach je verder helpen. Een rouwcoach is gespecialiseerd in het begeleiden van mensen die te maken hebben met verlies en rouw. Naast een luisterend oor biedt een rouwcoach emotionele ondersteuning. Je krijgt de ruimte om je emoties te uiten en te verwerken. Door middel van gesprekken, activiteiten en oefeningen leer je het verlies te accepteren. Rouw-coaching kan je ook helpen bij een scheiding, ontslag, faillissement of een andere vorm van verlies.

Welke coach past bij mij?

Welke coach er bij jou past, is natuurlijk heel persoonlijk. Voor een groot deel ligt dat aan je hulpvraag. Maar ook aan jou als persoon en aan de coach zelf. Het is belangrijk dat jullie beiden een klik voelen en er vertrouwen is. Je zult waarschijnlijk een kwetsbare kant van jezelf laten zien. We snappen daarom heel goed dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Het aanbod is tenslotte groot.

Wil je hier hulp bij? Neem dan contact met ons op voor een gratis adviesgesprek. In dit gesprek bespreken we je hulpvraag en geven we je advies over welke vorm van coaching, of een psycholoog, het beste bij jouw situatie past.

Lara, Psyned verwijsteam
Met een coach aan de slag?

We denken graag met je mee. Bel met ons verwijsteam voor vrijblijvend advies. Samen kijken we naar je hulpvraag en wanneer gewenst kunnen we direct een afspraak voor je inplannen bij een psycholoog die bij jou past.

Plan jouw gratis adviesgesprek