Hulpvraag: hoe kan ik mijn vriend leren vertrouwen

Relatietherapie          

Anoniem: “Ik houd heel veel van mijn vriend, maar ik vind het moeilijk om hem volledig te vertrouwen. Hij is nog nooit vreemdgegaan of iets, maar elke keer als hij lang op zijn telefoon bezig is denk ik dat hij met iemand anders smst, en als hij buitenshuis is vraag ik me de hele tijd af met wie hij is.  Ik weet dat het niet terecht is, maar ik kan het niet tegenhouden. Ik snap niet wat mijn probleem is.

De laatste tijd wordt mijn gevoel eigenlijk alleen maar erger en hij wordt er ook heel gefrustreerd van, want we maken heel veel ruzie omdat ik hem constant ondervraag. Ik wil hem heel graag vertrouwen maar het lukt me niet om dit gevoel los te laten. Wat kan ik doen?”

Hulpvraag: hoe kan ik mijn vriend leren vertrouwen

Geeske Wichers, psycholoog in Alkmaar geeft antwoord op deze hulpvraag:

“Anoniem, je geeft al aan dat je weet dat het niet terecht is dat je steeds controleert wat je vriend aan het doen is. Uit wat je zegt maak ik ook op dat je vriend geen aanleiding geeft voor je wantrouwen. Het inzicht dat dit probleem dus bij jou ligt en niet bij hem is de eerste stap die je zet richting de oplossing. Je bent eigenlijk onzeker over jezelf en zoekt bevestiging bij je vriend dat die onzekerheid niet nodig is. De bevestiging dat hij niets verkeerd doet stelt je even gerust, maar de volgende keer komt het net zo sterk weer terug. Hoe vaak hij zijn onschuld ook bewijst, het zal nooit genoeg zijn.

Het is daarom belangrijk dat je die cirkel doorbreekt, en dat kan je alleen zelf. Neem de volgende keer dat je wantrouwig wordt even een moment om stil te staan bij je gedachten. Betekent het als hij op zijn telefoon zit of weg is echt dat hij met ‘iemand anders’ is? Waarschijnlijk kan je nog een hoop andere mogelijkheden bedenken. Oefen dit elke keer als het gebeurt, zo kan je het zelf steeds meer in de hand krijgen.

Het is goed mogelijk dat je onzekerheid samenhangt met dieper gelegen oorzaken. Als je er op deze manier niet uitkomt kan het waardevol zijn om bijvoorbeeld in therapie verder te onderzoeken waar jouw onzekerheid op gebaseerd is, en hoe je die beter de baas kan worden.

Wist je dat je via Psyned direct met een psycholoog kan praten, zonder wachtlijst?

Plan jouw gratis adviesgesprek

Luister de podcast Waar wacht je op?

Wat ligt er onder jaloezie? Is het een ziekte? Of is het liefde?

Jaloezie aflevering

© 2016 Geeske Wichers – Psycholoog Alkmaar


Dit vind je misschien ook interessant

Wat als jij, of jouw partner, geen seks meer wil?
Relatietherapie
Wat als jij, of jouw partner, geen seks meer wil?

Wat zijn de oorzaken van een laag libido? Een libido. Wat is dat precies? Onder libido verstaan we hoeveel zin iemand he...

Lees verder
Liefdestalen, welke spreek jij?
Relatietherapie
Liefdestalen, welke spreek jij?

De liefdestalen Volgens Dr. G. Chapman bestaan er vijf liefdestalen. Samenzijn, bemoedigende woorden, cadeaus, hulpvaard...

Lees verder
4 #Jaloezie – Het beschermschild van de liefde of vergif voor je relatie?
Podcast
4 #Jaloezie – Het beschermschild van de liefde of vergif voor je relatie?

Iemand die ons alles kan vertellen over het onderwerp jaloezie en we dus heel graag in de studio wilde, is sociaal psych...

Lees verder
Meer over klacht

...

Lees verder