De Lessen van Scrooge

Overig      Psyned - Psychologen Nederland     

Elk jaar rond deze tijd is er een verfilming van ‘A Christmas Carol’ op tv te zien. In dit verhaal van Charles Dickens krijgt de verbitterde vrek Scrooge op Kerstnacht bezoek van 3 geesten: de geest van een voorbij Kerstmis, de geest van het huidige Kerstmis en de geest van de Kerstmis die nog moet komen.

De Lessen van Scrooge

De geesten laten aan Scrooge zien welke keuzes hij in het verleden heeft gemaakt, hoe dat nu voor hem uitpakt en hoe kerstmis er in de toekomst voor hem uit zal zien als hij niks verandert. Bij deze confrontatie besluit Scrooge de dingen anders te gaan doen. Met positieve gevolgen voor hemzelf en zijn omgeving.

Jouw eigen Christmas Carol?

Ook eens proberen?
Stel je eens voor dat jij zulk hoog bezoek zou krijgen. De geest van een voorbij Kerstmis, de geest van het huidige Kerstmis en de geest van de Kerstmis die nog moet komen. Nee, niet bij wijze van spreken, stel je het eens echt voor. Ga eens lekker met een kopje thee op de bank zitten, misschien steek je wel een kaarsje aan, kerstkransje erbij, en laat de film van je eigen Kerstverhaal eens aan je voorbijtrekken.

De geest van voorbije Kerstmis

Ga eens in gedachten terug naar een Kerstmis uit een van de voorgaande jaren. Waar was je toen in je leven? Wat deed je? Hoe leefde je? Welke keuzes had je gemaakt? Hoe voelde je je daarbij?

Wist je dat je via Psyned direct met een psycholoog kan praten, zonder wachtlijst?

Plan jouw gratis adviesgesprek

De geest van het huidige Kerstmis

Hoe heeft dit voor je uitgepakt? Hoe ziet jouw Kerstmis er dit jaar uit? Wat is er veranderd? Hoe voel je je daarbij?

Toekomstige Kerstmis

Laat nu eens je verbeeldingskracht gaan. Stel dat je op dezelfde voet doorgaat als nu. Hoe zou dan jouw Kerstfeest er volgend jaar uit kunnen zien? Met wie ben je dan? Wat is dan je situatie en hoe voel je je daarbij? Hoe dicht zit dat bij wat je wilt?

Als het antwoord is: ‘dit is wat ik wil’ of ‘dit gaat in de richting van wat ik wil’, feliciteer jezelf dan met de stappen die je al hebt gezet en die je nog gaat zetten. Alle reden om het glas te heffen!

Is het antwoord: ‘het is niet wat ik wil’, neem dan nog maar eens een kopje thee – al dan niet met een kerstkransje erbij – en droom nog eens verder weg. Hoe ziet jouw gedroomde toekomstige Kerstmis er dan wel uit? Hoe zou je het liefste willen dat jouw Kerstmis er uitziet? De mooiste Kerstmis die je je maar kunt indenken. Als je daarmee klaar bent, kom dan rustig weer terug naar de realiteit en bedenk je: wat kan ik doen om dit mogelijk te maken? Voilà, je plannen voor het komende jaar zijn gemaakt! Misschien handig om ze ook even op te schrijven. Zodat je niet vergeet om ze uit te voeren.

Wat je allemaal aan inspiratie kunt halen uit zo’n kerstsprookje hè… Ik wens je hele fijne dagen. Nu en in de toekomst!

© 2015 Psychologen Nederland

Psyned - Psychologen Nederland

Psyned - Psychologen Nederland


Dit vind je misschien ook interessant

Wereldkampioene Joy Beune: ‘Je mentale gezondheid is 50% van je prestatie’
Werkgevers
Wereldkampioene Joy Beune: ‘Je mentale gezondheid is 50% van je prestatie’

Het voelde als een bevrijding Bij de eerste kennismaking met Team IKO was het meteen raak. ’Het voelde écht als een w...

Lees verder
Zo kom je van je slaapverlamming af
Slaapproblemen
Zo kom je van je slaapverlamming af

Wat is slaapverlamming? Dit verschijnsel heet slaapverlamming of slaapparalyse. Dit kan je overkomen als je slaapritme i...

Lees verder
Roze verzuim: medewerkers zijn er wel, maar eigenlijk niet. Het belang van hérkennen en érkennen
Werkgevers
Roze verzuim: medewerkers zijn er wel, maar eigenlijk niet. Het belang van hérkennen en érkennen

‘Op het moment dat een medewerker zijn mentale problemen meeneemt naar het werk, maar er niet over praat en niet bezig...

Lees verder
Meer over klacht

...

Lees verder