Nieuws en psyche: een hoogleraar voor relaties

Relatietherapie      Aerjen Tamminga     

Wekelijks bespreken wij de psychologie achter een interessant nieuwsitem met Psyned psycholoog en inhoudelijk directeur Aerjen Tamminga. Deze week: De Radboud Universiteit stelt een hoogleraar voor relaties aan.

Nieuws en psyche: een hoogleraar voor relaties

NIEUWS VAN DE WEEK

Nu.nl: Radboud Universiteit Nijmegen stelt hoogleraar relatieproblemen aan

Details: De RU in Nijmegen heeft Esther Kluwer benoemd tot bijzonder hoogleraar duurzame relaties en welzijn. De hoogleraar gaat zich voornamelijk richten op de vraag wat partnerrelaties duurzaam maakt én zich verdiepen in de kwestie hoe relaties, als ze in problemen gekomen zijn, kunnen worden geholpen.

——-

Wist je dat je via Psyned direct met een psycholoog kan praten, zonder wachtlijst?

Plan jouw gratis adviesgesprek

Psyned Redactie (PR): Een hoogleraar voor de studie van relaties. Goede zaak?

Aerjen: “Ik vind het fantastisch dat dit gebied zo’n speciale aanstelling krijgt, het is een teken dat het veld op zichzelf serieus genomen wordt. Wat het in mijn ogen zeker verdient.”

PR: Het gebied wordt volgens jou te weinig serieus genomen in de psychologie?

Aerjen: “Voor mijn gevoel is het een probleem dat de behandeling van relatieproblemen in de psychologische zorg eigenlijk nergens onder valt. Relatietherapie wordt niet vergoed uit het basispakket, en bij lang niet alle aanvullende verzekeringen. Een van de weinige manieren dat het onder een zorgnoemer valt is als de relatieproblemen samenhangen met een officiële stoornis, zoals een depressie of een angststoornis. In dat geval willen ze de relatie er ook wel eens bij betrekken als onderdeel van de behandeling. Het is te weinig een veld op zich, terwijl relaties zo’n grote rol in ons welzijn spelen.”

PR: Kunnen we relatieproblemen niet ook altijd verbinden met individuele problemen? Waarom een apart veld voor relaties?

Aerjen: “Het hangt vaak samen met andere individuele klachten, ja, maar wat belangrijk is mee te nemen: niet alleen beïnvloeden individuele klachten de relatie, maar problemen in de relatie veroorzaken ook individuele klachten. Relatieproblemen moeten naar mijn idee niet alleen gezien worden als een gevolg, maar ook als een oorzaak van psychische problemen. Als het slecht gaat met je relatie, beïnvloedt dat je functioneren. Relatieproblemen kunnen zelfs ook bijdragen aan de ontwikkeling van een ‘officiële’ individuele stoornis.”

PR: Het werkt beide kanten op dus, van individuele klachten naar relatieproblemen maar ook andersom?

Aerjen: “Precies. Een persoon die erg somber is kan moeite krijgen met het aangaan van intimiteit met zijn of haar partner; een gebrek aan intimiteit is schadelijk voor een relatie. Maar als een relatie niet lekker loopt, door welke omstandigheden dan ook, kan dat de intimiteit tussen de partners verminderen, en een gebrek aan intimiteit met je partner kan ook leiden somberheid of andere klachten.”

PR: Maar werkt het dan niet ook goed als je de individuele klachten behandelt?

Aerjen: “Dat zal ongetwijfeld verschil maken, maar dan vergeet je de invloed van de sociale verhoudingen. In de psychologie leer je dat er eigenlijk drie dimensies zijn van welzijn: fysiek, mentaal, en sociaal. Als je een partner hebt is die sociale verhouding vaak de belangrijkste in je leven, alleen daarom al is deze het waard om als een invloed op zich te zien. En bij relatietherapie komen andere technieken en protocollen kijken dan bij individuele therapie – EFT bijvoorbeeld, waarbij er wordt gefocust op het herkennen van patronen tussen jou en je partner. “

PR: Heb jij een voorkeur voor een specifiek vraagstuk dat de hoogleraar duurzame relaties en welzijn zou moeten uitdiepen?

Aerjen: “Ik ben wel nieuwsgierig naar het verband tussen relatieproblemen en ziekteverzuim. Volgens mij is daar nog weinig naar gekeken, en ik heb zelf het idee dat daar wel een duidelijke relatie tussen te vinden is.”

© 2016 Psychologen Nederland

Aerjen Tamminga

Aerjen Tamminga

Psycholoog

Dit vind je misschien ook interessant

Wat als jij, of jouw partner, geen seks meer wil?
Relatietherapie
Wat als jij, of jouw partner, geen seks meer wil?

Wat zijn de oorzaken van een laag libido? Een libido. Wat is dat precies? Onder libido verstaan we hoeveel zin iemand he...

Lees verder
Liefdestalen, welke spreek jij?
Relatietherapie
Liefdestalen, welke spreek jij?

De liefdestalen Volgens Dr. G. Chapman bestaan er vijf liefdestalen. Samenzijn, bemoedigende woorden, cadeaus, hulpvaard...

Lees verder
4 #Jaloezie – Het beschermschild van de liefde of vergif voor je relatie?
Podcast
4 #Jaloezie – Het beschermschild van de liefde of vergif voor je relatie?

Iemand die ons alles kan vertellen over het onderwerp jaloezie en we dus heel graag in de studio wilde, is sociaal psych...

Lees verder
Relatietherapie
Meer over klacht
Relatietherapie

Denk je aan relatietherapie? Veel mensen krijgen in hun relatie wel eens te maken met relatieproblemen. Dit kan gaan ove...

Lees verder